Η αναζήτηση για την τέλεια κολοκύθα

2
Η αναζήτηση για την τέλεια κολοκύθα
image_pdf

Η αναζήτηση για την τέλεια κολοκύθα κάθε φθινόπωρο δεν ξεκινά από το τοπικό έμπλαστρο. Στην πραγματικότητα, ξεκινά έως και 10 χρόνια νωρίτερα για ερευνητές όπως η φυτογονετιστής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, Cecilia McGregor. Ο McGregor ηγείται των προσπαθειών αναπαραγωγής στην επιλεκτική ποικιλία κολοκύθας που ονομάζεται «Orange Bulldog».

«Αυτή η ποικιλία δεν είναι το τυπικό φανάρι jack-o-lantern, που εμφανίζεται περισσότερο σαν μια μεγάλη κολοκύθα, με χρώμα από σολομό έως καμένο πορτοκάλι», εξήγησε ο McGregor. «Το «πορτοκαλί μπουλντόγκ», ωστόσο, κυριαρχεί στην αντοχή του στις ασθένειες». Ως αποτέλεσμα, το «Πορτοκαλί μπουλντόγκ» παρέχει μια καλλιέργεια λιγότερο έντασης εργασίας για τους αγρότες της Γεωργίας.

Ωστόσο, η αναζήτηση για την τέλεια κολοκύθα συνεχίζεται, επομένως η McGregor και η ομάδα της σχεδιάζουν να συνεχίσουν να επιλέγουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά από το «Orange Bulldog» με την ελπίδα να δημιουργήσουν πιο τυποποιημένα χαρακτηριστικά φρούτων.

Προκλήσεις κολοκύθας

Οι κολοκύθες, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι καλλιέργειες για τους αδύναμους, ειδικά στη Γεωργία. Από τους πιο συνηθισμένους περονόσπορους και τον ωίδιο μέχρι την φλεβίτιδα, η ασθένεια επηρεάζει πολλές κολοκύθες. Προσθέστε την υγρασία και τη ζέστη των καλοκαιριών της Γεωργίας και οι πιέσεις ασθενειών αυξάνονται μόνο για αυτά τα ήδη ευάλωτα φυτά.

κολοκύθι

Ο ειδικός της UGA Extension, Tim Coolong, δοκιμάζει διάφορες ποικιλίες κολοκύθας, εστιάζοντας σε ράτσες που θεωρούνται «παραδοσιακά φανάρια jack-o‘-lanterns».

Αναμφισβήτητα, το πιο δύσκολο κομμάτι της παραγωγής κολοκύθας είναι η καταπολέμηση της εποχικότητας. Παρά τις αυξημένες πιέσεις από τη ζέστη του καλοκαιριού, το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου ανάπτυξης της κολοκύθας συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έτσι ώστε να μπορούν να συγκομιστούν εγκαίρως για τους εορτασμούς του φθινοπώρου. «Την 1η Νοεμβρίου, μια κολοκύθα jack-o‘-lantern δεν αξίζει πολλά, επομένως στοχεύουμε να τη συγκομίσουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου», εξηγεί ο Tim Coolong, ειδικός στα λαχανικά της UGA Cooperative Extension. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φυτέψουμε κολοκύθες το καλοκαίρι, καλλιεργώντας τις στις πιο δύσκολες συνθήκες».

Τέλεια χαρακτηριστικά κολοκύθας

Καθώς οι πράκτορες της UGA Cooperative Extension ακούνε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια από τους ντόπιους αγρότες και παραγωγούς τους, απευθύνουν αυτήν την έρευνα σε ερευνητές όπως ο Coolong. Και τον τελευταίο καιρό, οι κολοκύθες είναι στη μόδα.

Αυτό είναι που εμπνέει τον Coolong και την ομάδα του να δοκιμάσουν διαφορετικές ποικιλίες κολοκύθας. Φέτος τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. «Παρά τη βροχή, είδαμε μια αυξημένη απόδοση, πιθανότατα από την ίδια μας την κατάσταση πρόγραμμα ψεκασμού», είπε ο Coolong. Μετά τη σπορά, οι ερευνητές εφάρμοσαν αμέσως εντομοκτόνα για να ελέγξουν τα ζωύφια κολοκύθας και τα σκαθάρια αγγουριού. Στη συνέχεια, κάθε επτά ημέρες – μερικές φορές κάθε πέντε, σε υγρό καιρό – η ομάδα ψέκαζε μυκητοκτόνα. Αυτή η διαδικασία πήρε χρόνο, καθώς οι κολοκύθες χρειάζονται κατά μέσο όρο 70 έως 90 ημέρες για να αναπτυχθούν από τους σπόρους.

Ενώ ο Coolong και η ομάδα του δοκιμάζουν πολλές ποικιλίες κολοκύθας, επικεντρώνονται σε ράτσες που θεωρούνται «παραδοσιακές κολοκύθες jack-o‘-lantern». Τεκμηριώνουν προσεκτικά την αντοχή στις ασθένειες, ενώ σημειώνουν επίσης χαρακτηριστικά που αποτελούν το ιδανικό jack-o-lantern.

Πέρα από το έντονο πορτοκαλί χρώμα και το στρογγυλό σχήμα, εξετάζουν επίσης χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το σκάλισμα, όπως το βάθος και την πυκνότητα του ράμματος (αυλάκι). Ακόμη και το χρώμα και η σταθερότητα της «λαβής» ή του στελέχους της κολοκύθας είναι παράγοντας επιλογής.

Η δημόσια ζήτηση τροφοδοτεί τη διαδικασία. «Το κοινό συχνά δεν συνειδητοποιεί τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται και το μακρύ ταξίδι που κάνουν αυτές οι κολοκύθες πριν στολίσουν το κατώφλι τους κάθε φθινόπωρο. Οι αγρότες, οι παραγωγοί και οι ερευνητές επενδύουν απίστευτο χρόνο, προσπάθεια και πόρους για να καλλιεργήσουν αυτές τις κολοκύθες», δήλωσε ο Coolong.

Αυτό το άρθρο προσαρμόστηκε από, «Τα μπουλντόγκ πίσω από το φανάρι της Τζόρτζια» από την Carly Alyse Mirabile για το Newswire του College of Agricultural & Environmental Sciences UGA Cooperative Extension (CAES).

Schreibe einen Kommentar