Πιο πράσινες πρακτικές εξωραϊσμού: Υπάρχει ζήτηση;

2
Πιο πράσινες πρακτικές εξωραϊσμού: Υπάρχει ζήτηση;
image_pdf

σολπράσινη. Οικολογικές πρακτικές. Βιολογικά. Εξοπλισμός που λειτουργεί με μπαταρίες. Διατήρηση νερού. Διαπερατά πλακόστρωτα. Φύτευση ιθαγενών. Καθώς πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις όπως ξηρασία, πυρκαγιές, ζέστη ρεκόρ, υπερβολικά όμβρια ύδατα, διάβρωση των ακτών και πολλά άλλα, υπάρχει πολλή συζήτηση αυτές τις μέρες σχετικά με τον ρόλο του εξωραϊσμού καθώς σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η βιομηχανία βοηθά ή βλάπτει τα οικοσυστήματα στα οποία δραστηριοποιείται; Υπάρχει ζήτηση πελατών για πιο βιώσιμες πρακτικές εξωραϊσμού; Και πόσο πράσινο είναι το πράσινο; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, έτσι Χλόη στράφηκε σε επαγγελματίες εξωραϊσμού που υιοθετούν νέες πρακτικές και εξοπλισμό για να μετρήσουν τις εμπειρίες τους.

Φυσικά, το «πράσινο» δεν είναι καθόλου εύκολο. Η Terren Landscapes στο Wynnewood, PA, προσφέρει εδώ και καιρό φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τον παραδοσιακό εξωραϊσμό και μάλιστα έχει ένα τμήμα της επιχείρησής της αφιερωμένο σε αυτό. Ωστόσο, ο διευθυντής μάρκετινγκ John Lipartito λέει ότι παρά την αύξηση των αιτημάτων για βιώσιμες υπηρεσίες εξωραϊσμού που έχει δει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει ένα μικρό μέρος της συνολικής αγοράς στην περιοχή της. Ωστόσο, ο Lipartito λέει ότι είναι έτοιμη να αναπτυχθεί.

στρέφομαι στην οικολογία

Το Terren Landscapes στο Wynnewood, PA αγκάλιασε τον εξοπλισμό που τροφοδοτείται από μπαταρίες μόλις κατέστη εφικτό. (Φωτογραφία: Terren Landscapes)

«Αναμένουμε ότι το τμήμα θα συνεχίσει να αυξάνεται και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα αλλάξουν πιο εύκολα μόλις μειωθεί το κόστος», παραδέχεται. «Αλλά από τώρα, οι άνθρωποι που είναι εντάξει με τον θόρυβο και τις εκπομπές φαίνεται να μένουν με αυτό που έχουν συνηθίσει».

Ωστόσο, αυτό δεν θα σταματήσει την αφοσίωση της εταιρείας. Ως εταιρεία με προνοητική σκέψη, η Terren Landscapes χρησιμοποίησε την ισχύ της μπαταρίας μόλις κατέστη εφικτό. Συνεχίζουν να παρακινούνται από τη δική τους εστίαση στην προστασία του περιβάλλοντος τώρα και στο μέλλον. Ενώ ο Lipartito λέει ότι ο φιλικός προς το περιβάλλον εξωραϊσμός μπορεί να είναι κερδοφόρος, οι πελάτες πρέπει να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τις πρόσθετες ώρες εργασίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εργασίας χρησιμοποιώντας εξοπλισμό χαμηλότερης απόδοσης, που λειτουργεί με μπαταρίες. Το ίδιο ισχύει και για το βιολογικό τους πρόγραμμα περιποίησης χλοοτάπητα και ελέγχου ζιζανίων, που έχουν υψηλότερο κόστος υλικού.

Η Utopian Landscapes, LLC στο Harrisburg, PA βρίσκεται σε μια παρόμοια βάρκα. Μερικές από τις φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η εταιρεία περιλαμβάνουν τη χρήση φυσητήρων με μπαταρίες, βενζίνη επί τόπου (για την αποφυγή επιπλέον ταξιδιών), κυψέλες μελισσών στα κεντρικά γραφεία, φωτισμό χαμηλής τάσης, χρήση εγγενών και ανθεκτικών στην ξηρασία φυτά και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές όπως το κούρεμα ψηλότερα. Η Terra Phelps, ιδιοκτήτης εταιρείας, λέει ότι η Utopian υιοθέτησε αυτές τις πρακτικές από την αίσθηση του επείγοντος. Ήθελε να μπορεί να είναι περήφανη για τη δουλειά που κάνουν—αλλά συμφωνεί ότι δεν ήταν εύκολο.

«Οι πελάτες δεν το απαιτούν ακόμα», λέει. «Νομίζω ότι το να κάνεις το σωστό είναι πάντα επικερδές στο τέλος – αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποδώσει. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένα στοιχείο που μπορεί να κάνει ορισμένους πελάτες να επιλέξουν την εταιρεία μας έναντι μιας άλλης. Και αν μη τι άλλο, είναι μια νίκη για το περιβάλλον».

Ο Phelps λέει ότι το κόστος και η απροθυμία για αλλαγή είναι δύο πτυχές που μπορεί να εμποδίζουν άλλους επαγγελματίες του τοπίου να υιοθετήσουν πράσινες πρακτικές. Λέει ότι τα εμπορικά χλοοκοπτικά που τροφοδοτούνται με μπαταρία μπορεί να είναι σημαντικά πιο ακριβά και αυτή τη στιγμή, υπάρχει γενική έλλειψη επιλογών. «Υπάρχει πιθανώς και λίγος φόβος για το άγνωστο», προσθέτει. «Είμαστε όλοι πλάσματα της συνήθειας και η αλλαγή είναι τρομακτική».

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές επαγγελματικές εταιρείες εξωραϊσμού σε όλη τη χώρα που πρωτοστατούν στην υιοθέτηση νέων πράσινων τεχνολογιών και υπηρεσιών. Ας δούμε μερικούς βασικούς τομείς στους οποίους γίνονται συναρπαστικές αλλαγές.

Ρομποτικά Χορτοκοπτικά

Μεταξύ των φιλικών προς το περιβάλλον δυνατοτήτων που αναδύθηκαν τα τελευταία χρόνια, Τα ρομποτικά χλοοκοπτικά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για πελάτες που δεν θέλουν ή δεν χρειάζονται έναν πλήρη στόλο που οδηγεί στην ιδιοκτησία τους κάθε εβδομάδα. Εκτός από την εξάλειψη των εκπομπών αερίων από τα ίδια τα χλοοκοπτικά – η επιτόπια ρομποτική εξαλείφει το καύσιμο που απαιτείται για τα φορτηγά που μεταφέρουν χλοοκοπτικά σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Ο όμιλος Blanchford Landscape στο Bozeman, MT εισήγαγε το ρομποτικό κούρεμα ως επιλογή εξυπηρέτησης για τους πελάτες του. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό κούρεμα, το ρομποτικό χλοοκοπτικό «ζει» στα σπίτια των πελατών και βγαίνει καθημερινά για να κόψει το γρασίδι. Ο ιδιοκτήτης Andy Blanchford λέει ότι πολλοί από τους πελάτες τους αισθάνονται δέσμευση για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της περιοχής και μπορούν να εκτιμήσουν τη φιλική προς το περιβάλλον φύση της ρομποτικής κοπής. Επιπλέον, τους αρέσουν μερικά από τα πρόσθετα οφέλη που συνοδεύουν αυτήν την υπηρεσία.

«Το καθημερινό κούρεμα και οι μικρές τομές κάθε φορά είναι πολύ πιο ωφέλιμο για την υγεία του γκαζόν από το εβδομαδιαίο κούρεμα», λέει ο Blanchford. «Υπάρχει επίσης ένας καλός παράγοντας για το ρομποτικό κούρεμα, καθώς είναι κάτι που είναι ακόμα τόσο ολοκαίνουργιο. Σε πολλούς από τους πελάτες μας αρέσει να έχουν πρόσβαση σε μια προηγμένη επιλογή που πολλοί άλλοι τοπιογράφοι δεν προσφέρουν ακόμη.”

Η Blanchford προσθέτει ότι πολλά από τα ακίνητα των πελατών τους μπορεί επίσης να είναι δύσκολη η πρόσβαση. Όσοι ζουν σε πιο απομακρυσμένα μέρη της Μοντάνα δεν ζουν πάντα στους πιο προσβάσιμους δρόμους. Επιπλέον, πολλοί πελάτες του Blanchford εκτιμούν την ιδιωτικότητά τους—και έρχονται στο σπίτι τους στη Μοντάνα για απομόνωση και βύθιση στη φύση. Το να κυλάει ένα στόλο κοπής μια φορά την εβδομάδα αφαιρεί αυτή την ηρεμία. Αλλά ένα ρομποτικό χλοοκοπτικό που ζει επί τόπου τους δίνει το καλύτερο από όλους τους κόσμους.

Έξυπνη άρδευση

Η έξυπνη άρδευση είναι ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία κάνει τον εξωραϊσμό πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η σημερινή έξυπνη άρδευση βοηθά να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιείται ακριβώς η σωστή ποσότητα νερού και ότι λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές καιρικές συνθήκες και οι βροχοπτώσεις κατά τον προσδιορισμό των αναγκών ποτίσματος ενός ακινήτου.

Η Judith Carney, Πρόεδρος του Clear Water PSI, εργολάβος άρδευσης στο Casselberry, FL, λέει ότι ωθούσε την έξυπνη άρδευση πολύ πριν γίνει δημοφιλής και έχει δει την τεχνολογία να συνεχίζει να εξελίσσεται με τα χρόνια. Τα σημερινά συστήματα χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο προγραμματισμό ET (εξατμισοδιαπνοή) για να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση νερού, λέει ο Carney. Το ET είναι το άθροισμα της εξάτμισης και της διαπνοής και βοηθά στον προσδιορισμό του ακριβούς ποσού νερού που χρειάζονται τα φυτά κάθε μέρα. «Τα συστήματα άρδευσης που λαμβάνουν υπόψη το χρονοδιάγραμμα ET καθώς και τα τοπικά καιρικά δεδομένα συμβάλλουν στην πρόληψη της σπατάλης νερού», εξηγεί ο Carney. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βλέπεις ένα σύστημα άρδευσης να λειτουργεί εν μέσω μιας καταιγίδας».

Διαπερατά Πλακόστρωτα

Η εγκατάσταση διαπερατής οδοστρωτήρας αυξάνεται επίσης σε πολλές περιοχές – ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν υιοθετήσει τοπικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την απορροή ομβρίων υδάτων – καθώς αυτές οι οδοστρωτήρες επιτρέπουν τη διήθηση. Αυτή είναι η περίπτωση του Kingstowne Lawn & Landscape στην Αλεξάνδρεια, Βιρτζίνια. Ο ιδιοκτήτης Krisjan Berzins έχει δει αυξημένο ενδιαφέρον για διαπερατές επιστρώσεις ως αποτέλεσμα περισσότερων κανόνων και κανονισμών που περιβάλλουν τις αδιαπέραστες επιφάνειες. Λέει ότι είναι σημαντικό οι τοπιογράφοι να καταλάβουν ότι αυτά δεν τοποθετούνται με τον ίδιο τρόπο όπως τα παραδοσιακά πλακόστρωτα.

«Οι οδοστρωτήρες είναι ένα μέρος ενός συνολικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει μια σωστά εγκατεστημένη βάση με θρυμματισμένη πέτρα που κάνει το σύστημα διαπερατό», εξηγεί. «Δυστυχώς, έχουμε δει διαπερατά συστήματα επίστρωσης να αποτυγχάνουν που δεν εγκαταστάθηκαν σωστά. Είναι σημαντικό να λάβετε την κατάλληλη εκπαίδευση για αυτήν την υπηρεσία. Εκπαιδευτήκαμε και πιστοποιηθήκαμε από το Ινστιτούτο Interlocking Concrete Pavement Institute (ICPI) στην εγκατάσταση διαπερατής οδοστρωτήρας.“

Ενώ οι διαπερατές επιστρώσεις συνήθως κοστίζουν περίπου 15% έως 20% περισσότερο, ο Berzins λέει ότι οι περισσότεροι πελάτες κατανοούν και εκτιμούν τα οφέλη. Τα θέματα αποστράγγισης του νερού είναι μια κοινή ανησυχία και πέρα ​​από την φιλικότητα προς το περιβάλλον, οι πελάτες εκτιμούν ότι τα διαπερατά λιθόστρωτα συχνά εξαλείφουν τις πιθανές ταλαιπωρίες και πονοκεφάλους της υπερβολικής ποσότητας νερού και της λιμνάζουσας λίμνης. «Οι πελάτες με προβλήματα αποχέτευσης της αυλής κατανοούν ότι αυτή είναι μια λύση», προσθέτει ο Berzins. «Συχνά, θα έπρεπε να επενδύσουν σε μια διαφορετική λύση αποστράγγισης όμβριων υδάτων, εάν δεν πρόκειται να επιλέξουν διαπερατά επιστρώσεις».

Ένα φωτεινότερο—και πιο πράσινο—μέλλον

Τα ρομποτικά χλοοκοπτικά, η έξυπνη άρδευση και τα διαπερατά πλακόστρωτα είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες τοπίου κάνουν πράσινο. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητα περιβαλλοντικές ανησυχίες που οδηγούν την αλλαγή, αλλά επειδή η πράσινη επιλογή προσφέρει στον πελάτη μια πρακτική λύση σε ένα πρόβλημα. Πολλοί τοπιογράφοι που υιοθετούν ορισμένες από αυτές τις πιο πράσινες πρακτικές ελπίζουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ο Utopian’s Phelps λέει ότι αντί να πιστεύει ότι η βιομηχανία πρέπει να αλλάξει τα πάντα αμέσως, ακόμη και μικρά βήματα προς την αλλαγή θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Το συνοψίζει απλά: «Εάν μπορούμε να το προσεγγίσουμε από μια λιγότερο τρομακτική οπτική γωνία, μπορούμε όλοι να κάνουμε ένα μικρό μέρος για να βοηθήσουμε να γίνει η Πράσινη Βιομηχανία λίγο πιο πράσινη».

στρέφομαι στην οικολογίαΟ Getz είναι ένας βραβευμένος ανεξάρτητος συγγραφέας με έδρα το Royersford, PA.

Έχετε κάποιο σχόλιο; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στην ενότητα Σχόλια παρακάτω ή στείλτε ένα e-mail στον Συντάκτη στη διεύθυνση [email protected].

Schreibe einen Kommentar