Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μέλι, πριν και μετά το άνοιγμα ενός βάζου

0
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μέλι, πριν και μετά το άνοιγμα ενός βάζου

Το μέλι είναι ένα από τα πιο μακροχρόνια τρόφιμα – και φάρμακα – που μπορείτε να αποθηκεύσετε στο ντουλάπι σας. Είναι δυνατόν να κρατήσετε ένα βάζο ασφαλές και γλυκό για χρόνια και χρόνια, αν δεν το χαλάσετε σε μια στιγμή, κατά λάθος, με ένα βρώμικο κουτάλι.

Αφήστε τα παρακάτω να βυθιστούν, για να δείτε πόσο πολύτιμο είναι το μέλι:

Μια εργάτρια μέλισσα παράγει μόνο συνολικά 1/12 κουταλάκι του γλυκού μέλι καθ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Είναι πολλή δουλειά για τόσο λίγο μέλι.

Από αυτή την άποψη, μπορείτε να υπολογίσετε ότι χρειάζεται μια κυψέλη μελισσών για να παραχθεί ένα βάζο με νόστιμο χρυσό μέλι. Αυτό είναι περίπου 1152 απασχολημένες μέλισσες για να γεμίσουν ένα 16 oz. δοχείο.

Μην αφήσετε όλη αυτή τη σκληρή δουλειά να πάει χαμένη, μολύνοντας το απόθεμά σας.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε για την αποθήκευση μελιού, ώστε να μην χρειάζεται να χάσετε μια κουταλιά.

Γιατί πρέπει να αποθηκεύετε περισσότερα από ένα βάζο μέλι;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να αποθηκεύσετε το μέλι στο σπίτι, ας ξεκινήσουμε με τη γεύση:

 • Το μέλι είναι ένα γλυκό, απολαυστικό, φυσικό γλυκαντικό που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη από τεύτλα ή ζαχαροκάλαμο.
 • Περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά.
 • Το μέλι είναι επίσης αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό, υπέροχο από ιατρικής άποψης.
 • Η αγορά τοπικού μελιού βοηθά τους μικρούς μελισσοκόμους, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από εποχιακές αλλεργίες.
 • το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο.
 • η ψύξη είναι απολύτως περιττή.
 • Το μέλι είναι ένα προϊόν υψηλής αξίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κονσερβοποίηση, τη ζύμωση τζίντζερ, για την παρασκευή υδρομελιού ή για συναλλαγές όταν τα χρήματα είναι περιορισμένα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, θα πρέπει να έχετε πάντα στη διάθεσή σας μερικά βάζα με ποιοτικό μέλι.

Πώς να αποθηκεύσετε το μέλι για δεκαετίες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε για το μέλι είναι ότι είναι υγροσκοπικό. Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία, όπως συμβαίνει με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι ή τη ζάχαρη.

Για να κρατήσετε την υγρασία έξω, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να αποθηκεύσετε το μέλι σας σε ένα βάζο με ένα σφιχτό καπάκι. Αποθήκευση σας μέλι σε γυάλινο βάζο είναι τόσο ιδανικό όσο μπορείτε για μακροχρόνια αποθήκευση. Σε ένα γυάλινο βάζο, το μέλι δεν θα χάσει την περιεκτικότητά του σε νερό, ούτε θα χάσει τη γεύση, την υφή ή το άρωμά του.

Για λίγο, ορισμένα πλαστικά ποιότητας τροφίμων είναι εντάξει για χρήση στην αποθήκευση μελιού. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα χημικών ουσιών να ξεπλυθούν από το πλαστικό στο μέλι. Δεν θέλετε να συμβεί αυτό.

Το μέλι που αποθηκεύεται για περισσότερο από μερικούς μήνες σε πλαστικό μπουκάλι υπόκειται σε αλλοιώσεις, σε χρώμα, υφή, γεύση και άρωμα.

Το ποτήρι είναι σίγουρα ο τρόπος για να αποθηκεύσετε το μέλι σας για δεκαετίες.

Τι γίνεται με την αποθήκευση μελιού σε μεταλλικά δοχεία;

Εκτός από ανοξείδωτο χάλυβα, δοχεία ποιότητας τροφίμων, το μέταλλο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καθόλου όταν πρόκειται για την αποθήκευση μελιού. Το μέλι είναι όξινο, με pH που κυμαίνεται από 3,5 έως 5,5, ανάλογα με την πηγή.

Το μέλι που αποθηκεύεται σε μέταλλο θα προάγει τελικά την οξείδωση του δοχείου. Ούτε εσύ θέλεις να συμβεί αυτό. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση βαρέων μετάλλων στο μέλι ή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των θρεπτικών στοιχείων. Ο χάλυβας και ο σίδηρος είναι από τα χειρότερα μέταλλα για την αποθήκευση μελιού, καθώς η σκουριά μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Κολλήστε σε γυάλινα δοχεία για μακροχρόνια αποθήκευση του μελιού. Ή χρησιμοποιήστε ένα πιο διακοσμητικό πήλινο δοχείο με μέλι για να πιάσετε μια μικρότερη ποσότητα που θα εξαντληθεί πιο γρήγορα.

Ποιο είναι το καλύτερο μέλι και πώς να καταλάβετε εάν το μέλι σας είναι αληθινό

Αν θέλετε την ποιότητα, είναι σοφό να αναζητήσετε το καλύτερο ακατέργαστο μέλι περίπου. Το ακατέργαστο μέλι είναι ακατέργαστο, μη επεξεργασμένο, μη παστεριωμένο και μη θερμαινόμενο προς όφελός σας. Η διατήρηση του μελιού σας ωμό διατηρεί άθικτα όλα τα φυσικά μέταλλα, βιταμίνες, ένζυμα και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Το ακατέργαστο μέλι ποικίλλει σε μορφή από υγρό έως κρυσταλλωμένο, τα χρώματα επηρεάζονται πάντα από τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες. Τούτου λεχθέντος, εκτός και αν αγοράσετε μέλι από μελισσοκόμο, μπορεί να μην ξέρετε αν το μέλι σας είναι ωμό ή όχι.

Κάθε μέλι που χαρακτηρίζεται ως «παστεριωμένο» δεν είναι ωμό μέλι. Για να επιδεινωθεί περαιτέρω η σύγχυση, οι ετικέτες όπως „καθαρή“ ή „φυσική“ έχουν μικρή σημασία.

Το βιολογικό μέλι είναι το καλύτερο.

Ό,τι είναι καλύτερο για τις μέλισσες, είναι τελικά το καλύτερο για εσάς. Βιολογικοί μελισσοκόμοι ακολουθούν μια σειρά αυστηρότερων κανονισμών που δεν τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν μη βιολογικό μέλι, ζάχαρη, αντιβιοτικά ή φυτοφάρμακα για τις μέλισσες τους ή τις καλλιέργειες στις οποίες τρέφονται οι μέλισσες.

Το ωμό μέλι είναι το δεύτερο καλύτερο. Το παστεριωμένο μέλι βρίσκεται στην τρίτη θέση. Το τελευταίο αποτελεί την πλειοψηφία του συνόλου του μελιού που πωλείται. Όλο το μέλι είναι ωφέλιμο για εσάς. Όλα έχουν να κάνουν με το καλό, το καλύτερο, το καλύτερο. Εκτός από αυτό, είναι πάντα ένα καλό στοίχημα να αγοράζετε αυτό που παράγεται τοπικά, ακόμα κι αν είναι ελάχιστα επεξεργασμένο.

Πώς ξέρετε αν το μέλι σας είναι πραγματικά μέλι ή όχι;

Έχει ειπωθεί ότι Το μέλι είναι το τρίτο πιο ψεύτικο φαγητό στον κόσμο, ακριβώς πίσω από το γάλα και το ελαιόλαδο. Το ψεύτικο μέλι είναι συχνά αραιωμένο πραγματικό μέλι με πρόσθετα όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ή σιρόπι τεύτλων. Μοιάζει με μέλι, αλλά δεν είναι, είναι πολύ κατώτερο προϊόν. Το να γνωρίζετε από πού προέρχεται το μέλι σας είναι ένα εξαιρετικό βήμα για να αποφύγετε αυτό το ξέπλυμα μελιού.

Μια απλή δοκιμή που μπορείτε εύκολα να κάνετε στο σπίτι είναι να ρίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι νερό. Το ψεύτικο μέλι αρχίζει να διαλύεται αμέσως, ενώ το ωμό μέλι θα πέσει στον πάτο του ποτηριού.

Ένας άλλος τρόπος να το πούμε είναι ότι το ωμό μέλι θα κρυσταλλωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το ψεύτικο μέλι θα παραμείνει ρευστό.

Πόσο μέλι πρέπει να αποθηκεύσετε;

Συχνά έχουμε από 3 έως 8 βάζα μέλι στο ντουλάπι μας (σε βάζα περίπου 1 κιλού). Εξαρτάται από την εποχή του χρόνου και τη διαθεσιμότητα από τους ντόπιους μελισσοκόμους. Η επιλογή να μην τρώτε επεξεργασμένη ζάχαρη είναι προσωπική, καθιστώντας το μέλι το επιλεγμένο γλυκαντικό μας για τη συντήρηση τροφίμων όπως κομπόστα δαμάσκηνου, σιρόπι βατόμουρου, κονσέρβες κεράσια και όλων των ειδών τα τσάτνεϊ.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποθηκεύετε ζάχαρη ανάλογα με τις ανάγκες σας 60 λίρες από τα γλυκά ανά άτομο ανά έτος.

Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε πόσο ή πόσο λίγο γλυκό πρέπει να φάτε. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα να εισάγετε λίγο σιρόπι σφενδάμου και στην αποθήκευση του γλυκού σας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβεις πόσο μέλι (ή συνδυασμό άλλων γλυκαντικών) χρειάζεσαι για έναν ολόκληρο χρόνο, είναι να σκεφτείς πόση ποσότητα καταναλώνεις σε μηνιαία βάση και να πολλαπλασιάσεις από εκεί.

Φροντίστε να σημειώσετε το μέλι σας.

Μιλώντας για αποθήκευση, ξεχάσατε ποτέ να βάλετε ετικέτες στις σπιτικές κονσέρβες σας, για να μην θυμάστε αργότερα τι ακριβώς υπάρχει στο βάζο;

Μπορεί να συμβεί και με το μέλι, ειδικά αν αγοράζετε διαφορετικό είδη μελιού.

Όχι μόνο πρέπει να σημειώσετε τι είδους μέλι υπάρχει στο βάζο, μην ξεχάσετε να γράψετε και την ημερομηνία αγοράς.

Εάν αγοράσετε μέλι με ημερομηνία «best by», οι πιθανότητες να είναι παστεριωμένο ή να έχει πρόσθετα, θα υπάρχουν. Σε αυτή την περίπτωση, επιμείνετε στην κατανάλωση μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Εάν το μέλι σας βγαίνει σε πλαστικό, μεταφέρετέ το αμέσως σε ποτήρι.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου, και μια σκέψη που αξίζει να εκφράσετε ξανά, το ωμό μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης. Σχεδόν η μόνη φορά που θα χαλάσει είναι αν μολυνθεί.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μέλι αφού ανοίξετε ένα βάζο

Η αποθήκευση του μελιού είναι αρκετά απλή, πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Αφού ανοίξετε ένα βάζο, ωστόσο, τα τρία πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι η ζέστη, η υγρασία και τα βακτήρια.

Κρατήστε το βάζο με μέλι σας πιο μακριά από τη σόμπα αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής. Είναι σοφό να το κρατάτε έξω από το περβάζι επίσης.

Όσον αφορά την υγρασία και τα πιθανά βακτήρια, χρησιμοποιείτε πάντα ένα καθαρό, στεγνό κουτάλι για να το βυθίζετε στο βάζο με το μέλι σας. Και μην βυθίζετε ποτέ ξανά στην κατσαρόλα σας με ένα φυστικοβούτυρο μαχαίρι.

Ποτέ διπλή βουτιά!

Ποτέ μην βυθίζετε στο μέλι σας με οποιοδήποτε σκεύος που καλύπτεται από τρόφιμα. Μπορεί να έχετε περισσότερα κουτάλια για πλύσιμο, αλλά αξίζει τον κόπο για να διατηρήσετε το μέλι σας ασφαλές.

Αν το μέλι σας κρυσταλλωθεί…

Όταν το μέλι σας κρυσταλλωθεί Αυτό είναι ένα καλό πράγμα. Σημαίνει ότι έχετε κάποιο ποιοτικό φυσικό μέλι στο χέρι. Αλλά, εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε πιο υγρή κατάσταση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το υγροποιήσετε ξανά.

Για το σκοπό αυτό τοποθετείτε το γυάλινο βάζο με μέλι σε ένα τηγάνι με ζεστό νερό. Ανακατεύουμε το μέλι όσο επανέρχεται στην αρχική του σύσταση. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το με κουτάλι κανονικά.

Μερικά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στο μέλι σας:

 • Μην βράζετε ποτέ ωμό μέλι για να το αποκρυσταλλώσετε – αυτό θα καταστρέψει τα ευεργετικά ένζυμα.
 • Μην θερμαίνετε ποτέ το μέλι σε πλαστικό – δεν θα έχει καλή γεύση.
 • Ποτέ μα ποτέ μέλι μικροκυμάτων – αυτό ζεσταίνει το μέλι πολύ γρήγορα, καταστρέφοντας ξανά την ποιότητα και τα θρεπτικά συστατικά.
 • Μην υγροποιείτε επανειλημμένα το ίδιο βάζο μέλι – λιώστε μόνο όσο θα χρησιμοποιήσετε κάθε φορά.

Πρέπει να φυλάξω το μέλι στο ψυγείο;

Ενώ το ωμό μέλι απαιτεί μηδενική ψύξη, το μέλι που αγοράζεται από το κατάστημα μπορεί να ωφεληθεί από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίπτωση, η τοποθέτηση του στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής του. Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι μπορεί να συμβεί κρυστάλλωση.

Πρέπει να καταψύξω το μέλι;

Εάν αισθάνεστε ότι η ποιότητα του μελιού σας μειώνεται, αλλά δεν θέλετε να το καταναλώσετε ταυτόχρονα, παγωμένο μέλι είναι μια πιθανότητα. Το κατεψυγμένο μέλι θα είναι ακόμα μαλακό, ποτέ εντελώς σκληρό. Ταυτόχρονα, η υφή και η γεύση του δεν θα επηρεαστούν.

Μόλις παγώσει και ξεπαγώσει, μην το ξαναπαγώσετε.

Τα καλύτερα δοχεία αποθήκευσης για μέλι

Όπως αναφέρθηκε, ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης του μελιού είναι σε γυάλινα βάζα. Τα ολοκαίνουργια βάζα κονσερβοποίησης είναι τέλεια για αυτό. Τα βαζάκια ενός λίτρου είναι απολύτως ιδανικά.

Εάν αποθηκεύονται χύμα για σύντομο χρονικό διάστημα, οι κάδοι 1 γαλονιού είναι πολύ πιο εύκολο να σηκωθούν από τους κάδους 5 γαλονιού. Αν δεν είστε εστιατόριο ή μελισσοκόμος, πιθανότατα δεν θα είχατε τόσο πολύ μέλι στα χέρια σας.

Εφόσον το καπάκι μπορεί να βιδωθεί σφιχτά, είστε έτοιμοι.

Αυτό μας φέρνει σε χρησιμοποιημένα βάζα – και μεταχειρισμένα καπάκια.

Μπορώ να αποθηκεύσω το μέλι σε επαναχρησιμοποιημένα βάζα;

Μπορείτε να αποθηκεύσετε εκατό τοις εκατό το μέλι σε επαναχρησιμοποιημένα βάζα.

Η επαναχρησιμοποίηση των καπακιών είναι μια άλλη ιστορία. Εάν επαναχρησιμοποιήσετε ένα καπάκι που κάλυπτε τη σάλσα, τις ελιές, τα τουρσιά, το τσάτνεϊ ή οποιοδήποτε άλλο καλό, αλλά με έντονη μυρωδιά κονσερβοποιημένη τροφή, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι σας θα πάρει επίσης αυτά τα αρώματα.

Επαναχρησιμοποίηση βάζων, ναι. Χρησιμοποιώντας παλιά καπάκια, όχι.

Θα πρέπει να έχετε πάντα στη διάθεσή σας μερικά ανταλλακτικά καπάκια κονσερβοποίησης.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα εφοδιαστείτε με μέλι, είστε έτοιμοι να βάλετε ένα βάζο με νόστιμη γλυκύτητα για μια δεκαετία. Λες και ένα βάζο με μέλι θα μπορούσε ποτέ να κρατήσει τόσο πολύ στο ντουλάπι σας.

Schreibe einen Kommentar