Πώς να αφυδατώσετε τις φράουλες στο φούρνο ή στον αφυγραντήρα σας για μακροχρόνια αποθήκευση

0
Πώς να αφυδατώσετε τις φράουλες στο φούρνο ή στον αφυγραντήρα σας για μακροχρόνια αποθήκευση
Καλάθι γεμάτο ώριμες φράουλες

Εάν έχετε ακολουθήσει τα μυστικά μας για την καλύτερη συγκομιδή σας φράουλας, πιθανότατα έχετε έναν τόνο από έντονα κόκκινα μούρα στα χέρια σας φέτος.

Το να βρείτε τον εαυτό σας με ένα μεγάλο καλάθι ή δύο φράουλες απαιτεί δράση, καθώς χαλάνε γρήγορα μόλις τις μαζέψετε. Φέτος, ενώ κονσερβοποιείτε μαρμελάδα φράουλα και καταψύχετε σακουλάκια φράουλες, σκεφτείτε να αφυδατώσετε ένα ή δύο λίτρα.

Θα καταλάβετε την ελκυστικότητα μετά από μία μόνο γεύση μιας επιπλέον γλυκιάς φέτας φράουλας κατευθείαν από τον αφυδατωτή σας. Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τα τσιμπολογήσετε αμέσως, σας ενθαρρύνω να αποθηκεύσετε μερικά για τις πιο σκοτεινές και κρύες μέρες του χειμώνα. Καθώς οι αφυδατωμένες φράουλες είναι νόστιμα σνακ σε μέγεθος μπουκιάς που μπορούν να σας μεταφέρουν πίσω στις σκυλίσιες μέρες του καλοκαιριού με μια μπουκιά.

Υπερυψωμένη άποψη αφυδατωμένων φραουλών

Οφέλη από την αφυδάτωση των φραουλών

Όταν σκέφτεστε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποθηκεύσετε τις φράουλες για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα μέσα στο έτος, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται αμέσως τη μαρμελάδα. Και γιατί δεν το έκανες; Η μαρμελάδα φράουλα είναι η καλύτερη! Συνήθως, η δεύτερη επιλογή είναι να καταψύξετε ολόκληρα τα μούρα για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα όταν χρειαστεί.

Λίγοι άνθρωποι σκέφτονται να αφυδατώσουν τις φράουλες τους για να τις αποθηκεύσουν για αργότερα. Αλλά υπάρχουν μερικοί αρκετά επιτακτικοί λόγοι για να επιλέξετε την αφυδάτωση έναντι αυτών των άλλων μεθόδων.

Εξοικονόμηση χώρου

Εάν έχετε περιορισμένο χώρο, η κατάψυξη των φραουλών για μακροχρόνια αποθήκευση δημιουργεί αμέσως προβλήματα. Εάν ο μόνος καταψύκτης που έχετε είναι αυτός που είναι ενσωματωμένος στο ψυγείο σας, το πολύ, θα μπορείτε να αποθηκεύσετε μόνο μερικά λίτρα. Ακόμη και η κατοχή ενός μικρού καταψύκτη σημαίνει ότι είστε φειδωλοί με το χώρο σε αυτό.

Η αφυδάτωση των φραουλών μειώνει το μέγεθός τους, καθιστώντας λιγότερο σημαντική την αποθήκευση τους. Αυτό που κανονικά θα απαιτούσε πολλές σακούλες μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί στο ντουλάπι σας σε μία τσάντα, καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο από ακόμη και μια παρτίδα μαρμελάδας.

Λιγότερη δουλειά

Λατρεύω τη σπιτική μαρμελάδα, αλλά δεν μου αρέσει η μέρα που περνάμε σε μια μαγειρική κουζίνα πάνω από μια ζεστή κουζίνα και τη φασαρία της κονσερβοποίησης της έτοιμης μαρμελάδας. Και μόλις τελειώσετε, υπάρχει πάντα ένα κολλώδες χάος για να καθαρίσετε. Σίγουρα, είναι μόνο μία ή δύο μέρες το χρόνο, αλλά αν βρεθείτε με ένα γεμάτο καλοκαίρι, η μαρμελάδα σε κονσέρβα είναι πραγματική ταλαιπωρία.

Πέρα από το πλύσιμο και τον τεμαχισμό, η αφυδάτωση των φραουλών απαιτεί πολύ λίγο χρόνο, αφήνοντάς σας ελεύθερους να κάνετε άλλα πράγματα όσο στεγνώνουν τα μούρα σας. Και ο καθαρισμός είναι ελάχιστος μόλις τελειώσετε.

Διαρκεί περισσότερο

Κάτω τα χέρια, τα αφυδατωμένα τρόφιμα διαρκούν περισσότερο από την κατάψυξη ή την κονσερβοποίηση. Και μόλις στεγνώσει, δεν χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να μην χαλάσουν, σε αντίθεση με την κατάψυξη.

Εργασία με τις φράουλες

Κοντινό πλάνο των φρεσκοκομμένων φραουλών

Αν είχατε ποτέ φρεσκοκομμένες φράουλες, ξέρετε πόσο γρήγορα χαλάνε. Η συμβουλή μου όταν χειρίζεστε αυτά τα νόστιμα μούρα είναι να καθαρίσετε το ημερολόγιό σας για την ημέρα. Σχεδιάστε να μαζέψετε και να επεξεργαστείτε τα μούρα σας όλα την ίδια μέρα. Και εννοώ για τα πάντα – κονσερβοποίηση, κατάψυξη και αφυδάτωση.

Τη στιγμή που αφαιρούνται από το αμπέλι, οι φράουλες αρχίζουν να μειώνονται.

Ακόμη και η αναμονή μιας ημέρας προτού κάνετε οτιδήποτε μαζί τους, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μελανιασμένα μούρα ή μούχλα ανάμεσά τους. Δεν διατηρούνται καλά στο ψυγείο και μόλις τα πλύνετε, πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως.

Επομένως, είναι καλύτερο να έχετε μια «μέρα φράουλα» και να προγραμματίσετε ανάλογα, ειδικά αν σκοπεύετε να αφυδατώσετε μερικά.

Φυλάξτε τα καλύτερα μούρα στο καλάθι σας για αφυδάτωση. Όταν καταψύχετε ή φτιάχνετε μαρμελάδα, είναι εντάξει να έχετε μούρα με ψεγάδι ή μαλακό σημείο εδώ ή εκεί. Αλλά όταν πρόκειται για αφυδάτωση των μούρων, μόνο τα πιο σταθερά μούρα χωρίς ψεγάδια θα το κάνουν. Ακόμη και τα μούρα που είναι χωρίς ψεγάδια, αλλά αρχίζουν να σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μαρμελάδα ή να καταψυχθούν, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να αποδομούνται και θα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Τα σφιχτά, χωρίς ψεγάδια μούρα θα δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα και τον ταχύτερο χρόνο στεγνώματος.

Προετοιμασία φραουλών για στέγνωμα

Ξεπλύνετε καλά τα μούρα σας με κρύο νερό. Άφησα τη βρύση μου να τρέξει για ένα ή δύο λεπτά για να βεβαιωθώ ότι το νερό είναι πολύ κρύο. Χρησιμοποιήστε τον ψεκαστήρα του νεροχύτη σας για να απομακρύνετε τη βρωμιά από τα μούρα.

Φράουλες στο νεροχύτη που ψεκάζονται με νερό

Στεγνώστε αμέσως τα μούρα χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή παλιές πετσέτες. (Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε, θα έχετε μικρούς λεκέδες από φράουλα.) Στεγνώστε απαλά τα μούρα, απλώνοντάς τα για να στεγνώσουν στον αέρα ενώ εργάζεστε.

Μόνο αφού τα ξεπλύνετε και τα στεγνώσετε θα πρέπει να αφαιρέσετε το φλοιό. Εάν αφαιρέσετε το φλοιό πριν τις πλύνετε, τότε οι μεγαλύτερες φράουλες με κοιλότητα μέσα τους θα συγκρατούν νερό. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να στεγνώσετε τα μούρα στο φούρνο ή στον αφυδατωτή σας.

Κουτάλι που χρησιμοποιείται για το ξεφλούδισμα των φραουλών

Δεν χρειάζεστε φανταχτερό εξοπλισμό για να ξεφλουδίσετε τις φράουλες. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε και να ξύνετε απαλά τη γάστρα από κάθε μούρο.

Ανάλογα με το μέγεθος των μούρων σας, κόψτε τα στη μέση ή στα τρίτα ώστε να έχουν όλα σχετικά το ίδιο πάχος.

Ξήρανση φραουλών στο φούρνο

Το κλειδί για την επιτυχή ξήρανση των μούρων στο φούρνο είναι η σωστή ροή αέρα. Χρειάζεστε αέρα για να κυκλοφορεί τόσο πάνω όσο και κάτω από τα μούρα. Απλώστε τα μούρα σας σε μια σχάρα ψύξης και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τη σχάρα ψύξης σε ένα ταψί.

Διχοτομημένες φράουλες σε σχάρα ψύξης πάνω από το ταψί

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να ρυθμίσετε τον φούρνο σας στους 135 βαθμούς. Οι περισσότεροι φούρνοι δεν πέφτουν τόσο χαμηλά, επομένως η καλύτερη λύση είναι να ρυθμίσετε τον φούρνο σας στη χαμηλότερη ρύθμιση και μετά να ανοίξετε την πόρτα με ένα φελλό κρασιού ή μια ξύλινη κουτάλα.

Τοποθετήστε τα μούρα στο φούρνο στην κεντρική σχάρα.

Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για τέσσερις ώρες. Αρχίστε να ελέγχετε τα μούρα γύρω από το σημάδι τριών ωρών. Ανάλογα με το πάχος και την περιεκτικότητα σε νερό των μούρων, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι ώρες για να στεγνώσουν. Αλλά μην ανησυχείτε, το σπίτι σας θα μυρίζει απίστευτα όλη την ώρα.

Μόλις τα μούρα σας κουμπώσουν εύκολα στη μέση, αφαιρέστε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν στο ταψί. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε μερικά μούρα που είναι ακόμα λίγο στριμωγμένα στη μέση. αφαιρέστε τα τελειωμένα μούρα και βάλτε τα στριμωγμένα ξανά στο φούρνο για λίγο ακόμα.

Φράουλες αποξηραμένες στο φούρνο

Το στέγνωμα των μούρων στο φούρνο μπορεί να μην έχει τα πιο όμορφα αποτελέσματα, αλλά η γεύση είναι εκπληκτική.

Ξήρανση φράουλας με αφυδατωτή τροφίμων

Τοποθετήστε τα κομμένα μούρα σας σε φέτες στα ράφια του αφυγραντήρα σας. Ρυθμίστε τον αφυγραντήρα τροφίμων στους 135 βαθμούς και στεγνώστε τα μέχρι να κουμπώσουν εύκολα στη μέση. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 4-8 ώρες, ανάλογα με τον αφυδατωτή σας, το πόσο πυκνά είναι τα μούρα σας και την περιεκτικότητά τους σε νερό.

Αφυδατωμένες φράουλες δίπλα σε φρέσκες φράουλες σε σχάρα στεγνώματος.

Και πάλι, αφαιρέστε τους δίσκους από τον αφυγραντήρα όταν τελειώσετε και αφήστε τους να κρυώσουν εντελώς πριν τους αποθηκεύσετε.

Αποθήκευση των αφυδατωμένων μούρων σας

Προσθέτω πάντα α πακέτο αποξηραντικού στο βάζο για την αποθήκευση αφυδατωμένων τροφίμων. Αυτό εξασφαλίζει την απορρόφηση τυχόν υπολειπόμενης υγρασίας.

Αφυδατωμένες φράουλες σε βάζο σε ντουλάπι
Οι αφυδατωμένες μου φράουλες κάθονται περήφανα δίπλα στη νόστιμη σπιτική μου σκόνη ντομάτας.

Αποθηκεύστε τα μούρα σας σε ένα αεροστεγές δοχείο σε δροσερό σκοτεινό μέρος. Τα βάζα Mason είναι εξαιρετικά για την αποθήκευση αφυδατωμένων φραουλών.

Τα μούρα σας θα είναι καλά για τουλάχιστον ένα χρόνο, περισσότερο εάν τα σφραγίσετε με ηλεκτρική σκούπα με ένα ξηραντικό.

Το κλειδί για τα καλύτερα αποτελέσματα

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε, τον φούρνο ή έναν αφυδατωτή τροφίμων, ο τρόπος για εξαιρετικά αποτελέσματα κάθε φορά είναι χαμηλός και αργός. Έχω δει πολλά tutorials που προτείνουν να στεγνώσουν οι φράουλες στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Αυτή η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και θα δώσει καφέ μούρα.

Η ιδανική θερμοκρασία για τις φράουλες είναι 135 βαθμοί. Οι περισσότεροι φούρνοι δεν πέφτουν τόσο χαμηλά. Εάν ασχολείστε σοβαρά με την αφυδάτωση των τροφίμων, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να κάνετε το άλμα και να αγοράσετε έναν αφυδατωτή τροφίμων. Θα έχετε καλύτερα, πιο σταθερά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Είναι καλύτερα να στεγνώνετε τα φρούτα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτό θα σας δώσει το καλύτερο χρώμα και τελικό προϊόν.

Γιατί τα μούρα μου δεν μοιάζουν με αυτά που αγόρασα από το κατάστημα;

Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αφυδάτωση οποιουδήποτε τροφίμου στο σπίτι είναι πώς διαφέρει η διαδικασία από μια εμπορική εγκατάσταση. Τα περισσότερα αφυδατωμένα τρόφιμα που αγοράζετε σε ένα κατάστημα έχουν υποστεί επεξεργασία με συντηρητικά για να διατηρηθεί ένα ευχάριστο χρώμα.

Μπολ με αφυδατωμένες φράουλες

Όταν στεγνώνετε το φαγητό σας στο σπίτι, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μούρα σας είναι πιο σκούρα ή ελαφρώς καφέ. Αυτό είναι αναμενόμενο από την καραμελοποίηση των φυσικών σακχάρων στα φρούτα. Τα μούρα σας θα είναι εξίσου γλυκά (αν όχι πιο γλυκά) από οτιδήποτε άλλο από το κατάστημα.

Η αφυδάτωση των τροφίμων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη σοδειά σας με τρόπο που διαρκεί και σας εξοικονομεί χώρο. Μόλις τελειώσετε τις φράουλες σας, σκεφτείτε να φτιάξετε το δικό σας αφυδατωμένο mirepoix, κρεμμύδι σε σκόνη ή τζίντζερ σε σκόνη.

Schreibe einen Kommentar