Πώς να κάνετε τον χυμό ντομάτας

0
Πώς να κάνετε τον χυμό ντομάτας
Γυάλινα μπουκάλια γεμάτα με χυμό ντομάτας

Ο χυμός ντομάτας είναι μια βασική τροφή που πρέπει να υπάρχει σε κάθε ντουλάπι και πίσω από κάθε πόρτα του ντουλαπιού. Βασική τροφή είναι αυτή που μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα και να καταναλωθεί καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους: αυτό δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κόκκος ή κόνδυλος.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό ντομάτας ως βάση για σούπες που ζεσταίνουν τον χειμώνα, να μαλακώσετε ένα ψητό κατσαρόλας, να προσθέσετε λίγη γεύση σε μια απλή κατσαρόλα με ρύζι, να το χρησιμοποιήσετε ως ντρέσινγκ σαλάτας ή να το πιείτε κατευθείαν από το βάζο. Οι δυνατότητες χρήσης βάζων και βάζας με χυμό ντομάτας στην κουζίνα είναι ατελείωτες. Ο χυμός ντομάτας είναι μόνο ένας από τους 26 τρόπους για να διατηρήσετε μια αφθονία ντομάτας.

Μην ξεχάσετε να κονσερβοποιήσετε, να καταψύξετε και να αφυδατώσετε όσες ντομάτες μπορείτε. Επειδή, μόλις τελειώσει η καλοκαιρινή σεζόν, τα ράφια των σούπερ μάρκετ επιστρέφουν στο να προσφέρουν σκληρά κόκκινα πράγματα σε σχήμα μπάλας του τένις που μοιάζουν (αλλά δεν έχουν γεύση) σαν αληθινές ντομάτες. Υπάρχουν τόσα πολλά να ειπωθούν για το φαγητό της εποχής, που θα πρέπει να το αποθηκεύσουμε για άλλη ανάρτηση.

Ένα είναι σίγουρο, ότι η γεύση της λιαστής ντομάτας είναι ανώτερη. Έτσι, βγείτε εκεί έξω και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να καλλιεργήσετε τις δικές σας ντομάτες ή πληρώστε κάποιον καλά που κάνει τη δουλειά για εσάς.

Καλύτερες ποικιλίες ντομάτας για κονσερβοποίηση χυμού ντομάτας

Θα φτάσουμε στις ποικιλίες και τις οδηγίες βήμα προς βήμα σε ένα δευτερόλεπτο. Αλλά θα ήθελα να παρουσιάσω την ακόλουθη ερώτηση, για να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα.

Γιατί κάποιος θα ήθελε να φτιάξει χυμό ντομάτας όταν μπορείτε να τον αγοράσετε εύκολα από το κατάστημα;

Σειρές και σειρές κονσερβοποιημένων προϊόντων που διατηρούνται για το χειμώνα.
Ήταν ένα γεμάτο καλοκαίρι! Αρκεί αρκετός χώρος για τον χυμό ντομάτας…

Λοιπόν, υπάρχουν φορές που μπορεί να είναι προσωρινά εκτός αποθέματος. Ένας άλλος λόγος είναι να διατηρήσετε αυτό που καλλιεργείτε – και να μην αφήνετε τα τρόφιμα να πάνε χαμένα. Τέλος, γιατί θέλετε να μάθετε τι υπάρχει στο φαγητό σας. Εάν τρώτε στα τυφλά από το κατάστημα, μπορεί να εκπλαγείτε μάθετε ποια συστατικά η βιομηχανία ανακατεύεται σε πολλά «βασικά» πράγματα.

Θα σας εξοικονομήσει χρήματα για να φτιάξετε το δικό σας; Οχι απαραίτητα. Θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας, τον τρόπο ζωής σας, τις δεξιότητες επιβίωσής σας; Σίγουρα. Φτιάξτε τη δική σας σάλτσα ντομάτας πάντως.

Είναι μια υπερδύναμη που όλοι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Λοιπόν, πού είναι ο χυμός ντομάτας;

Είναι αυτονόητο, όσο μεγαλύτερη είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο χυμό είναι πιθανό να βρείτε μέσα. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι εκ πείρας. Οι μικρότερες ντομάτες τείνουν να είναι πιο σκληρές, με πιο χοντρή φλούδα. Καλύτερα για σάλτσες και πουρέ.

Επιλέξτε μεγαλύτερες ντομάτες που είναι πλήρως ώριμες, που σκαλίζουν κάθε λίγο όταν δοκιμάζετε την ετοιμότητά τους να γίνουν χυμός.

Το Brandywine είναι μια εξαιρετική ντομάτα κειμήλιο που παράγει τόνους χυμού. Είναι φανταστικό όταν καταναλώνεται και ωμό. Οι μπριζόλες, οι Better Boys και οι Royal Flush είναι όλες ποικιλίες που παράγουν μεγάλα φρούτα που είναι υπέροχα για κονσερβοποίηση.

Από μερικές μικρότερες ποικιλίες ντομάτας μπορείτε επίσης να επιλέξετε από Early Girl ή Roma tomatoes.

Ντομάτες από την αγορά – ελαφρώς ροζ, αλλά άγνωστη ποικιλία. Γευστικά έφτιαξαν έναν απίστευτο χυμό ντομάτας.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορείτε να μαγειρέψετε πολλές ποικιλίες μαζί στην ίδια κατσαρόλα. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση της οξύτητας και σας δίνει ένα λιγότερο υδαρές τελικό προϊόν. Ο χυμός πρέπει να είναι χυμός, αλλά δεν υπάρχουν κανόνες για το πόσο πηχτός ή αραιός πρέπει να είναι.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιαδήποτε ντομάτα για κονσερβοποίηση, με διαφορετικά αποτελέσματα. Μερικές φορές απλά δεν θα ξέρετε ποια θα είναι η γεύση του μέχρι να το μαγειρέψετε και να το χρησιμοποιήσετε.

Εάν δεν είστε σίγουροι για μια συγκεκριμένη ποικιλία, ξεκινήστε με μια μικρή παρτίδα και μερικά βάζα. Εάν είναι ευχάριστο στον ουρανίσκο, προχωρήστε και αυξήστε αυτό το ποσό σε όσα βάζα έχετε διαθέσιμα τόσο αργά στη σεζόν.

Φροντίστε να αποθηκεύσετε μερικά βάζα και για κονσερβοποίηση μήλων.

Κάτοψη των μπουκαλιών με χυμό ντομάτας
Τι καλύτερο από το κατάστημα; Η απάντηση είναι ο σπιτικός χυμός ντομάτας, κάθε φορά.
 • χυμός ντομάτας – όσες μπορείτε να μαζέψετε ή να αγοράσετε ταυτόχρονα
 • αλάτι – μια προαιρετική πρέζα καλής γεύσης
 • πηγή οξέος – μηλόξυδο, εμφιαλωμένο χυμό λεμονιού ή κιτρικό οξύ (με αυτή τη σειρά)
 • μεγάλη λεκάνη για το πλύσιμο της ντομάτας
 • μπολ, γλάστρες, κοφτερά μαχαίρια
 • ξύλινη κουτάλα για ανακάτεμα
 • κουτάλα
 • χωνί
 • μύλος τροφίμων ή μπλέντερ και σουρωτήρι
 • βάζα, καπάκια
 • κονσερβοποιία για λουτρό νερού
 • ανυψωτικό βάζων

Κονσερβοποίηση χυμού ντομάτας

Βήμα 1: Διαλέξτε τις ντομάτες σας

Αυτό είναι το βήμα όπου παίρνετε τις πληροφορίες που έχετε αποκτήσει από πάνω και συγκομίζετε ή αγοράζετε όλες τις ντομάτες που χρειάζεστε για να φτιάξετε τον χυμό σας.

Όταν κονσερβοποιούμε το χυμό ντομάτας, μας αρέσει να φτιάχνουμε μια παρτίδα που ξεκινά με περίπου 22 λίβρες (10 κιλά). Μπορείτε είτε να βασίσετε αυτό το ποσό στην ανάσυρση του κήπου σας είτε να μετρήσετε πόσα βάζα έχουν μείνει άδεια στο ράφι σας.

Βεβαιωθείτε ότι οι ντομάτες είναι περίπου εξίσου ώριμες.

Βήμα 2: Πλύνετε και κόψτε

Η συντήρηση των τροφίμων πρέπει να είναι εύκολη και διασκεδαστική. Ορισμένες συνταγές τείνουν να το περιπλέκουν υπερβολικά, οπότε ας το κρατήσουμε απλό.

Κάντε τις ντομάτες σας ένα ωραίο μπάνιο με κρύο νερό.

Πλύνετε τις ντομάτες σας με κρύο νερό και φέρτε τις στο τραπέζι προετοιμασίας.

Μην ξεχάσετε να τα θαυμάσετε πρώτα, γιατί δεν θα τα δείτε ποτέ ξανά έτσι.

Ένα μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι γεμάτο με πλυμένες ντομάτες στο φως του ήλιου.
Πρέπει να λατρέψετε το απογευματινό φως στα τέλη του καλοκαιριού ή το ινδικό καλοκαίρι.

Στη συνέχεια κόψτε σε αυτά.

Αφαιρέστε τους πυρήνες και τυχόν κακά σημεία. Τα κόβουμε χοντρικά σε όγδοα ή τέταρτα. Εξαρτάται πραγματικά από το μέγεθος της ντομάτας.

Δεν χρειάζεται καν να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες! Εξοικονομήστε ενέργεια για πιο σημαντικές εργασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σταθμός εργασίας κονσερβοποίησης χυμού ντομάτας. Βάλτε και τα παιδιά σας να βοηθήσουν.

Βήμα 3: Ρίξτε τις ντομάτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε τις

Τίποτα ιδιαίτερο εδώ, απλά βάλτε αυτές τις ψιλοκομμένες ντομάτες κατευθείαν στην κατσαρόλα και μετά βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό. Απλά ανακατέψτε, στα πρώτα στάδια, για να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας.

Αν προτιμάτε, μπορείτε πάντα να πολτοποιήσετε μερικά κομμάτια με έναν πουρέ πατάτας στον πάτο της κατσαρόλας, για να τα προχυμώσετε. Αποτρέποντας έτσι κάθε πιθανότητα κολλήματος.

Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι οι φέτες ντομάτας να αρχίσουν να γίνονται ένας αφρώδης χυμός. Και πάλι, ανάλογα με τη μάζα που μαγειρεύετε ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 25 λεπτά.

Ανακατεύετε κατά το μαγείρεμα για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα κομμάτια είναι παρόμοια μαλακός. Φέρτε τα πάνω κομμάτια προς τα κάτω, τα κάτω προς τα πάνω.

Βήμα 4: Τρίψτε τις ντομάτες σας

Και πάλι, το απλό το κάνει αρκετά καλά.

Δεν χρειάζεστε πολύ φανταχτερό εξοπλισμό για να ετοιμάσετε το φαγητό σας. Αν και μπορείτε να τα αγοράσετε όλα αν θέλετε. Κατώτατη γραμμή, υπάρχει κάτι για όλους.

Κάτοψη μιας κατσαρόλας με βρασμένες ντομάτες και ενός μύλου τροφίμων με ντομάτες μέσα.

Εάν το μόνο που έχετε είναι ένας μύλος τροφίμων με χειροκίνητη μανιβέλα, εγκαταστήστε τον και ετοιμαστείτε να χτίσετε λίγο μυ της κουζίνας. Είναι υπέροχο όταν η υγιεινή διατροφή σε βοηθά να διατηρείς τη φόρμα σου, έτσι δεν είναι;

Ρίξτε μερικές κουταλιές ζεστές βρασμένες ντομάτες στη χοάνη και περιστρέψτε το. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει καλά πάνω από ένα μπολ ή σε άλλη κατσαρόλα, πριν κάνετε ένα χάος.

Κάνετε αυτό μερικές κουτάλες τη φορά, αλέθοντας μέχρι ο μύλος να χρειαστεί να καθαρίσει τις φλούδες της ντομάτας.

Φροντίστε να ξύσετε όλο τον υπέροχο χυμό που κολλάει στον πάτο πριν καθαρίσετε το τηγάνι. Αφαιρούμε τις φλούδες και συνεχίζουμε να βγάζουμε χυμό.

Μετατρέποντας τις ντομάτες σε χυμό με ένα μύλο τροφίμων.

Χρησιμοποιήστε όσο λεπτό δίσκο λείανσης θέλετε. Ακόμα κι αν καταλήξετε με μερικούς σπόρους στο τελικό προϊόν σας, θα έχει υπέροχη γεύση. Στην πραγματικότητα, μάλλον έχει καλύτερη γεύση έτσι.

Μην στοχεύετε στην εκλεπτυσμένη αγνότητα. Πηγαίνετε για αυτό το απόλυτα φυσικό εφέ σε στυλ σπιτιού. Το αφιλτράριστο είναι το καλύτερο.

Στη συνέχεια, πετάξτε αυτά τα υπολείμματα στο κομπόστ.

Βήμα 5: Προσθέστε θερμότητα, αλάτι και οξύτητα

Πυκνός χυμός ντομάτας, που κάθεται χαρούμενος στη σόμπα.

Εάν τα καταφέρατε με επιτυχία μέχρι εδώ, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να βάλετε τον όμορφο χυμό σας σε βάζα.

Πριν το ζεματίσουμε, μας αρέσει να επαναφέρουμε τον χυμό σχεδόν να σιγοβράζει. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να προσθέσετε το αλάτι (προαιρετικά) και το οξύ της αρεσκείας σας.

Δεδομένου ότι το αλάτι δεν είναι απαραίτητο για την κονσερβοποίηση ντομάτας, μπορείτε να κάνετε τη σοφή υπόθεση ότι θα πρέπει να το προσθέσετε στη γεύση. Περίπου 1 κουτ. ανά τέταρτο είναι συνήθως αρκετό για την ενίσχυση της γεύσης.

Όσον αφορά το οξύ, εξαρτάται από την προτίμησή σας. Ένα χρόνο μπορείτε να δοκιμάσετε χυμό λεμονιού, τον επόμενο μηλόξυδο. Δεδομένου ότι έχουμε πάντα στο χέρι μας βιολογικό μηλόξυδο, αυτό είναι το αγαπημένο μας πρόσθετο για ό,τι συντηρούμε, από τουρσιά κολοκυθιού μέχρι τσάτνεϊ.

Αν είστε τεταρτημόρια κονσερβοποίησης, θα χρειαστεί να προσθέσετε 1/2 κουτ. κιτρικό οξύ, 2 κουταλιές της σούπας εμφιαλωμένο χυμό λεμονιού ή 1/4 φλιτζάνι μηλόξυδο ανά βάζο.

Ακόμα δεν είστε σίγουροι ποιος ρυθμιστής οξύτητας είναι καλύτερος για εσάς; Διαβάστε αυτό το άρθρο σχετικά με το κιτρικό οξύ, το ξύδι ή το χυμό λεμονιού από The Home Preserving Bible.

Βήμα 6: Κονσερβοποιήστε τον χυμό ντομάτας σας

Μόλις ο χυμός ντομάτας σας είναι πολύ ζεστός, αλλά δεν βράζει, φέρτε την κατσαρόλα πίσω στο τραπέζι για να τον βάλετε σε βάζα.

Φυσικά, τα βάζα σας θα πρέπει να έχουν προπλυθεί με καπάκι. Η κονσέρβα για το υδατόλουτρο θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμη.

Γεμίζουμε τα βάζα με χυμό ντομάτας, χρησιμοποιώντας κουτάλα και χωνί. Φροντίστε να αφήσετε ένα headspace 1/2″.

Σκουπίστε τυχόν διαρροές, ιδιαίτερα στο χείλος του βάζου. Σφίξτε τα καπάκια και προσθέστε τα απαλά στο λουτρό ζεστού νερού. Καλύψτε τα βάζα με 1-2″ νερό και επεξεργάζεστε βάζα τεταρτημορίου για 40 λεπτά.

Βήμα 7: Περιμένετε και, στη συνέχεια, τοποθετήστε ετικέτα στα βάζα σας

Κάθε φορά που κονσερβοποιείτε, δεν είναι ποτέ εγγυημένο ότι ό,τι κι αν μαγειρεύετε θα γεμίσει όλα τα βάζα χωρίς ένα ελαφρύ πλεόνασμα. Είναι εντάξει. Απλώς βάλτε τα υπολείμματα στην άκρη στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα μέσα σε λίγες μέρες.

Αυτό σας δίνει μια πολύ καλή ιδέα για τη γεύση που θα έχει ο χειμώνας σας. Φυσικά, οι γεύσεις μπορούν να λιώσουν ή να εγκατασταθούν σε διάστημα έξι μηνών. Προσπαθήστε να απολαύσετε νέες γεύσεις και υφές στο σπιτικό σας φαγητό.

Θα πρέπει επίσης να πούμε αυτή τη στιγμή, ότι δεν υπάρχει όριο στα αποξηραμένα βότανα που μπορείτε να βάλετε στον χυμό ντομάτας σας, εάν θέλετε κάτι ακόμα πιο γευστικό. Ρίξτε λίγη ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, ό,τι περισσέψει.

Αρκετά βάζα περιμένουν ετικέτες ταυτόχρονα: αχλάδια, χυμός ντομάτας και απόλαυση πράσινης ντομάτας.

Μόλις κρυώσουν τα βάζα σας, αφιερώστε χρόνο για να τα επισημάνετε όλα, για να μην υπάρχει σύγχυση αργότερα μέσα στο έτος, όταν απλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε ποιο βάζο είναι γεμάτο με τι.

Σημείωση για το τρίψιμο της ντομάτας σας…

Μύλος τροφίμων από ανοξείδωτο χάλυβα Hendi – καλό για ντομάτες, μήλα και αχλάδια τουλάχιστον.

Σε μια προσπάθεια να ζήσουμε μια απλή ζωή, προτιμάμε να χρησιμοποιούμε μη μηχανοκίνητα εργαλεία, αυτά που δεν απαιτούν ρεύμα. Τούτου λεχθέντος, δεν θα σας προτείναμε ποτέ να κάνετε το ίδιο εάν δεν σας κάνει.

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να φτιάξετε χυμό ντομάτας, όπως υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να κάνετε οτιδήποτε.

Αν λοιπόν δεν είστε ο μανιβέλα χειρός είδος μάγειρα, εδώ είναι μερικές ακόμη επιλογές για να κάνετε τον χυμό της ντομάτας σας:

 • επεξεργαστής τροφίμων – ρίξτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ρευστοποιήστε μέχρι να γίνουν απλά ο χυμός.
 • μπλέντερ και σουρωτήρι – ανακατεύουμε μικρές μερίδες μαγειρεμένες ντομάτες και μετά ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι κατάλληλου μεγέθους. Ο χυμός ντομάτας θα είναι πιο υδαρής με αυτόν τον τρόπο.
 • ηλεκτρικός μύλος τροφίμων – αφήστε τη δύναμη να κάνει λίγη από τη δουλειά για εσάς.

Ναι, μπορείτε να το κάνετε αυτό για φρέσκο ​​από το χυμό ντομάτας αμπέλου επισης.

Απολαύστε τον χυμό ντομάτας σας!

Και φροντίστε να σκεφτείτε καλλιεργώντας τις δικές σας ντομάτες του χρόνου.

Schreibe einen Kommentar