Πώς να καθαρίσετε πέτρες αέρα με οικιακά είδη πρώτης ανάγκης

0
Πώς να καθαρίσετε πέτρες αέρα με οικιακά είδη πρώτης ανάγκης

Ένα από τα πιο κοινά επιχειρήματα κατά των αερόπετρων είναι ότι χρειάζονται συχνές αντικαταστάσεις. Αλλά μπορείτε πραγματικά να τα επαναχρησιμοποιήσετε εάν ξέρετε πώς να καθαρίζετε σωστά τις πέτρες αέρα. Μερικές δημοφιλείς μέθοδοι είναι:

 1. Καθαρισμός με χλωρίνη
 2. Ξέβγαλμα
 3. Βρασμός

Διαβάστε το άρθρο μας για να μάθετε τα υπόλοιπα.

Οφέλη από τον καθαρισμό πέτρες αέρα

Μεγιστοποιήστε την αποτελεσματικότητα των Air Stones

Οι πέτρες αέρα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου καθώς οι εσωτερικές επιφάνειες και οι πόροι φράσσονται από βρωμιά, βιοφίλμ και άλλες συσσωρεύσεις. Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται με τις πέτρες αέρα «μικροπόρων», που αποτελούνται από πιο λεπτές υφές και πιο μικροσκοπικούς πόρους.

Ο καθαρισμός των πετρών αέρα θα αφαιρέσει τη βρωμιά από τις επιφάνειες, αποκαθιστώντας την ικανότητά τους να διαλύουν τον αέρα στη δεξαμενή νερού.

Μειώστε το κόστος Air Stone και μειώστε τα απόβλητα

Ο καθαρισμός και η επαναχρησιμοποίηση των αερόπετρων σας θα μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων που εισάγονται στο περιβάλλον, ειδικά εάν είναι κατασκευασμένα από μη φιλικά προς το περιβάλλον υλικά όπως το πλαστικό.

Διαφορετικές μέθοδοι για να καθαρίσετε πέτρες αέρα

Καθαρισμός με χλωρίνη

Αφαιρέστε τις πέτρες αέρα από το δοχείο νερού σας

Φτιάξτε το διάλυμα καθαρισμού

 • Φτιάξτε ένα διάλυμα οικιακής χλωρίνης και νερού με αναλογία 1:3 σε ένα βάζο όπου σκοπεύετε να μουλιάσετε τις πέτρες του αέρα σας.
 • Η ποσότητα αυτού του διαλύματος χλωρίνης θα πρέπει να είναι αρκετή για να καλύψει τουλάχιστον όλα τα κομμάτια που πρέπει να καθαρίσετε, συμπεριλαμβανομένων των πέτρες αέρα, των σωλήνων σύνδεσης, των ίδιων των λαστιχένιων κομματιών και τυχόν βρώμικων μη ηλεκτρικών εξαρτημάτων του συστήματος αερισμού σας.

Μουλιάστε τις πέτρες αέρα στο διάλυμα χλωρίνης

 • Ρίξτε τα όλα στο διάλυμα χλωρίνης απαλά και περιμένετε για περίπου 24 ώρες ή ακόμα και 2 ολόκληρες ημέρες εάν οι πέτρες αέρα σας έχουν βουλώσει πολύ.
 • Προτού αφαιρέσετε τις πέτρες αέρα και άλλα μέρη από το διάλυμα χλωρίνης, περιστρέψτε τα απαλά για να εξαλείψετε τυχόν χαλαρωμένο γκαζόν.
 • Θυμηθείτε να φοράτε λαστιχένια γάντια πριν αγγίξετε το διάλυμα χλωρίνης.

Ξεπλύνετε και αφήστε τις πέτρες του αέρα να στεγνώσουν

 • Ρίξτε ζεστό νερό πάνω από τα κομμάτια για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα χλωρίνης.
 • Εάν έχετε αντλία αέρα, συνδέστε τη γραμμή αέρα της με τις πέτρες αέρα. Τοποθετήστε τα σε καθαρό νερό και ανάψτε την αντλία για περίπου 5 λεπτά. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αραίωση και την εξώθηση τυχόν λευκαντικού μέσα στις πέτρες αέρα.
 • Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί σε ένα ηλιόλουστο σημείο για να αφήσετε τα κομμάτια να στεγνώσουν εντελώς στον αέρα για περίπου 24 ώρες. Μην τα στεγνώνετε με το χέρι με πετσέτα γιατί μπορεί να σπάσετε τα εύθραυστα κομμάτια.

Επανατοποθετήστε τις πέτρες αέρα πίσω στη δεξαμενή νερού σας

Τα λαστιχένια κομμάτια θα πρέπει να τοποθετηθούν ξανά με ασφάλεια στα άκρα των πέτρες αέρα για να διασφαλιστεί ότι ο αέρας θα περάσει μέσα από αυτά και θα διαχυθεί στη δεξαμενή νερού.

 • Μπορείτε να πιέσετε λίγη σιλικόνη στην άκρη του σωλήνα όπου είναι στερεωμένα τα λαστιχένια κομμάτια. Εάν υπάρχει επιπλέον σιλικόνη που συμπιέζεται έξω από το σωλήνα, σκουπίστε το με ένα υγρό πανί.
 • Αφήστε τη σιλικόνη να στεγνώσει εντελώς μόνη της σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της.
 • Επανατοποθετήστε όλες τις σωλήνες στις πέτρες αέρα. Μην ανακατεύετε τη διαμόρφωση του σωλήνα, γιατί οι πέτρες αέρα δεν θα λειτουργήσουν σωστά. Εάν δεν μπορείτε να το θυμηθείτε, τραβήξτε μια φωτογραφία των πλήρως τοποθετημένων πέτρες αέρα αμέσως αφού τις βγάλετε από τη δεξαμενή.
 • Βάλτε τις πέτρες και τη σωλήνωση πίσω στη δεξαμενή νερού σας.

Σημείωση: εάν δεν χρειάζεστε τις πέτρες αέρα αμέσως, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.

Ξέβγαλμα

Εάν το ενυδρείο σας δεν είναι πολύ βρώμικο και καθαρίζετε το σύστημα αερισμού του τακτικά, μπορείτε να ξεφύγετε ξεπλένοντας απλά τις πέτρες αέρα σε γλυκό νερό.

 • Αφού αφαιρέσετε τις πέτρες αέρα από τη δεξαμενή νερού, τις ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό και τις βυθίστε σε ένα δοχείο γλυκού νερού.
 • Τρίψτε τα ελαφρά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να απαλλαγείτε από τη συσσώρευση βρωμιάς στο εξωτερικό. Εάν τα τρίψετε πολύ έντονα με μια άκαμπτη βούρτσα, θα μπορούσε να σπάσει και να καταστρέψει εύθραυστα μέρη των πετρών αέρα.
 • Ξεπλύνετε ξανά και αφήστε τις πέτρες αέρα να στεγνώσουν εντελώς σε χαρτί κουζίνας ή στεγνές χαρτοπετσέτες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια αντλία αέρα για να επιταχύνετε τη διαδικασία.
 • Τοποθετήστε ξανά τις πέτρες αέρα.

Βρασμός

Όπως το να βγαίνεις στο γλυκό νερό, το βράσιμο είναι μια εύκολη μέθοδος που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε ιδιοκτήτης ενυδρείου χωρίς να αγοράσει επιπλέον αντικείμενα.

 • Αφαιρέστε τις πέτρες αέρα από τη δεξαμενή.
 • Ξεπλύνετε καλά και τρίψτε τα όπως την προηγούμενη μέθοδο.
 • Αφού στεγνώσουν τελείως οι πέτρες του αέρα, τις βράζουμε για περίπου 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
 • Βγάλτε τις πέτρες αέρα και αφήστε τις να κρυώσουν και να στεγνώσουν ξανά πριν τις εγκαταστήσετε ξανά στη δεξαμενή νερού σας.

Καθαρισμός με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Σε αντίθεση με το διάλυμα χλωρίνης, αυτό το δημοφιλές καθαριστικό και απολυμαντικό δεν κολλάει στη δεξαμενή νερού σας και θα διασπώνται σε νερό και οξυγόνο.

 • Βγάλτε τις πέτρες αέρα από το ενυδρείο σας.
 • Ξεπλύνετε τα με νερό και τρίψτε απαλά τυχόν υπερβολική βρωμιά και υπολείμματα.
 • Αφήστε τις πέτρες αέρα να στεγνώσουν για λίγα λεπτά.
 • Αναμείξτε ένα μέρος 3% H2O2 με 4 μέρη νερού σε ένα μικρό δοχείο που χωράει όλες τις πέτρες αέρα.
 • Ρίξτε απαλά τις πέτρες αέρα και άλλα μέρη του συστήματος αερισμού σας μέσα στο δοχείο και αφήστε τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα.
 • Βγάλτε τα όλα έξω και ξεπλύντε τα κάτω από τρεχούμενο νερό για λίγα λεπτά για να εξαφανιστούν τυχόν υπολείμματα υπεροξειδίου του υδρογόνου.
 • Αφήστε τις πέτρες αέρα να στεγνώσουν εντελώς πριν τις επανατοποθετήσετε στη δεξαμενή νερού. Μπορείτε επίσης να τρέξετε νερό μέσα από τις πέτρες με μια αντλία αέρα για να βεβαιωθείτε ότι οι πόροι δεν φράσσονται.

Χρησιμοποιώντας ξύδι

Ας υποθέσουμε ότι ζείτε σε μια σύνθετη υδάτινη περιοχή χωρίς εξοπλισμό επεξεργασίας για τη δεξαμενή σας. Σε αυτή την περίπτωση, οι εναποθέσεις ασβεστίου μπορεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τις πέτρες του αέρα, εκτός από τα κανονικά βακτηριακά βιοφίλμ και τα φύκια.

Σχηματίζονται από βαριά περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία στο νερό, κάνουν την απόφραξη πιο σοβαρή. ΕΝΑ διάλυμα ξιδιού θα είναι χρήσιμο σε αυτά τα σενάρια.

 • Αφαιρέστε τις πέτρες αέρα από τη δεξαμενή.
 • Τα ξεπλένουμε με νερό και τα τρίβουμε απαλά εξωτερικά.
 • Φτιάξτε ένα διάλυμα 1:1 (παρόμοιο με την αναλογία ξιδιού προς νερό για τον καθαρισμό του ενυδρείου) και μουλιάστε όλες τις πέτρες αέρα και άλλα αντικείμενα όλη τη νύχτα σε αυτό για να σπάσει η συσσώρευση που προκαλείται από το σκληρό νερό. Όταν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε μια πιο ουσιαστική αναλογία όπως 2:1 για πιο επίμονα κοιτάσματα ορυκτών.
 • Ξεπλύνετε καλά τις πέτρες αέρα και άλλα μέρη σε γλυκό νερό πριν τα βάλετε ξανά στο ενυδρείο σας.

Χρήση δισκίων καθαρισμού οδοντοστοιχιών

Εάν έχετε μερικά δισκία οδοντοστοιχίας στο σπίτι σας, θα μπορούσαν να είναι η απάντηση στα βιοφίλμ πολλών ημερών και τη βρωμιά μέσα στους πόρους των λίθων του αέρα σας.

Ως αραιή μορφή υποχλωριώδους νατρίου, τα δισκία οδοντοστοιχίας είναι α βολική εναλλακτική σε υγρή χλωρίνη με παρόμοια αποτελέσματα.

 • Αφαιρούμε τις πέτρες αέρα και τις ξεπλένουμε με νερό.
 • Γεμίστε ένα δοχείο που μπορεί να χωρέσει όλα τα κομμάτια πέτρας αέρα. Προσθέστε μερικά δισκία οδοντοστοιχίας σε αυτό.
 • Μουλιάστε τις πέτρες αέρα όλη τη νύχτα και στη συνέχεια ξεπλύνετε ξανά με καθαρό νερό.
 • Αφήστε τις πέτρες αέρα να καθίσουν σε χαρτοπετσέτες ή φυσήξτε αέρα μέσα τους μέχρι να στεγνώσουν εντελώς.
 • Τοποθετήστε τις πέτρες αέρα πίσω στη δεξαμενή νερού.

Μέθοδοι Αποφυγής

Η θέρμανση πέτρες αέρα σε φούρνο μικροκυμάτων ή φούρνο είναι κακή ιδέα. Αυτές οι συσκευές δεν είναι αποτελεσματικές στον καθαρισμό του βρώμικου εσωτερικού των πετρών αέρα και η θερμότητα που παράγουν μπορεί να λιώσει τις πλαστικές συνδέσεις.

Δείτε αυτό το βίντεο για να μάθετε πώς να καθαρίζετε τις πέτρες αέρα:

Πότε να καθαρίσετε τις πέτρες του αέρα

Παρακολουθήστε τις πέτρες και τις φυσαλίδες αέρα που απελευθερώνουν για να καταλάβετε αν είναι ώρα να κάνετε καθαρισμό.

Οι βρώμικες πέτρες αέρα με φραγμένους πόρους θα στείλουν μεγάλες φυσαλίδες από τις άκρες τους. Από την άλλη πλευρά, μικρότερες φυσαλίδες βγαίνουν από όλο το μήκος πέτρες καθαρού αέρα.

Ανάλογα με την περιεκτικότητα του νερού σας, μπορεί να παρατηρήσετε αυτή τη διαφορά στο μέγεθος των φυσαλίδων μετά από περίπου 6 εβδομάδες ή περισσότερο. Εάν αποφασίσετε να καθαρίσετε τις πέτρες αέρα, το ενυδρείο θα πρέπει να περάσει από έναν ενδελεχή καθαρισμό για καλύτερα αποτελέσματα.

συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε και να αναζωογονήσετε τις πέτρες αέρα από ό,τι πολλοί ενυδρείοι μπορεί να πιστεύουν.

Εάν μπορείτε να μάθετε πώς να καθαρίζετε πέτρες αέρα με ευρέως διαθέσιμα είδη, δεν σας αφήνουν απλώς ένα καθαρότερο ενυδρείο, αλλά οι πέτρες αέρα θα αποκαταστήσουν επίσης την ικανότητά τους να διαχυθούν αέρα στο μέγιστο επίπεδο.

Πώς να καθαρίσετε πέτρες αέρα με οικιακά είδη πρώτης ανάγκης

Schreibe einen Kommentar