Πώς να καλλιεργήσετε την υδροπονία από μπαμπού; – Ένας οδηγός για αρχάριους!

0
Πώς να καλλιεργήσετε την υδροπονία από μπαμπού; – Ένας οδηγός για αρχάριους!

Για να ξεκινήσετε, η επιλογή υδροπονίας μπαμπού που θα αναφέρουμε είναι το μπαμπού εσωτερικού χώρου – μια πολύ φιλική επιλογή για αρχάριους, εύκολη στη φύτευση και τη φροντίδα. Είναι το αντίθετο από το κανονικό μπαμπού που προτιμά να αναπτύσσεται σε εξωτερικούς χώρους και στο έδαφος λόγω της ταχέως αναπτυσσόμενης κλίμακας του.

Σε αυτό το άρθρο, καλύπτουμε τις πιο βασικές πληροφορίες για την υδροπονική καλλιέργεια μπαμπού – συγκεκριμένα:

 • Επιλογή κατάλληλου τύπου μπαμπού
 • Γνωρίζοντας ποια υδροπονικά συστήματα πρέπει να ξεκινήσετε
 • Κατανοήστε τις βέλτιστες συνθήκες για την καλλιέργεια μπαμπού στο νερό
 • Πώς να διαμορφώσετε δημιουργικά το μπαμπού;
 • Πώς να πολλαπλασιάσετε γρήγορα το νέο μπαμπού;

Πώς να επιλέξετε ποικιλίες μπαμπού για υδροπονία;

Όταν πρόκειται για μέθοδο υδροπονικής καλλιέργειας, προτείνουμε το Lucky Bamboo, το Chinese Water Bamboo. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι αυτός ο τύπος μπαμπού είναι μια δημοφιλής πεποίθηση του Φενγκ Σούι, φέρνοντας στον καλλιεργητή τύχη, ευημερία και θετική ενέργεια.

Αυτό το φυτό είναι ευνοϊκό για να αναπτυχθεί σε νερό για να μειώσει την ακατάστατη και βρώμικη διαδικασία και την εμφάνιση της γλάστρας. Μπορείτε επίσης να πλέξετε και να στρίψετε τους μίσχους όταν μεγαλώσουν σε επιθυμητά περίτεχνα σχήματα.

Μερικές ποικιλίες τυχερών μπαμπού που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • White Stripe Victory: Το μπαμπού έχει αξιολάτρευτες λευκές ρίγες γύρω από τα ανοιχτοπράσινα φύλλα του.
 • White Stripe Gold: Μοιάζει σχεδόν με το White Stripe Victory σε ένα T με κίτρινο περίγραμμα.
 • Green Lucky Bamboo: Μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτό το πράσινα φύλλα μπαμπού σε γυάλινα βάζα διακοσμημένα με πολλά λευκά βότσαλα όπως η παραπάνω εικόνα για βελτιωμένη αισθητική.

Τα περισσότερα από αυτά τα φυτά μπαμπού εισάγονται από την Κίνα ή την Ταϊβάν και μπορεί να κοστίσουν τεράστιες εκατοντάδες δολάρια. Ευτυχώς, είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να ευδοκιμήσουν με ελάχιστη συντήρηση.

Σε αυτό το βίντεο, σας δείχνουμε πώς να διαδίδετε και να φροντίζετε τα τυχερά μπαμπού για αρχάριους

Ποιο σύστημα υδροπονίας λειτουργεί καλύτερα για το μπαμπού;

Σύστημα Wick

Δεν διαθέτει αντλίες, αεριστήρες και ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίθετα, χρειάζεστε μόνο ένα δοχείο με το μπαμπού, μια δεξαμενή, μακριές λωρίδες, μέσα καλλιέργειας περλίτη και θρεπτικό διάλυμα.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι το Το σύστημα φυτιλιού δεν επιτρέπει στα φυτά να λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά τόσο αποτελεσματικά όσο άλλα συστήματα. Το Lucky bamboo δεν απαιτεί πολλές ουσίες, καθιστώντας το ιδανικό υποψήφιο για καλλιέργεια με αυτή τη μέθοδο.

Πλεονεκτήματα:

 • Φθηνό και εύκολο στην κατασκευή
 • Λίγη συντήρηση απαιτείται
 • Ιδανικό για μικρά φυτά όπως το τυχερό μπαμπού

Μειονεκτήματα:

 • Δεν είναι αποτελεσματικό στη μετάδοση θρεπτικών συστατικών
 • Συσσωρευτείτε σε αναπτυσσόμενα μέσα

Συστήματα καλλιέργειας βαθέων υδάτων (DWC).

Οι ρίζες του μπαμπού μπορούν να τεθούν απευθείας στα θρεπτικά διαλύματα αντί να διαχωριστούν από το νερό με καλλιεργητικά μέσα όπως το σύστημα φυτιλιών. Μια πέτρα αέρα ή ένας διαχύτης είναι διαθέσιμος για να στείλει το οξυγόνο στο νερό.

Μπαμπού στο Το σύστημα DWC τείνει να αναπτύσσεται πιο γρήγορα, χάρη στην άμεση πρόσβαση σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, οι ρίζες είναι επίσης εκτεθειμένες σε απειλές από μια βρώμικη λύση ή τη σύγχρονη αστοχία της αντλίας – εάν υπάρχει.

Ως εκ τούτου, το φυτό αντιμετωπίζει πνιγμό και ακόμη και μαρασμό.

Πλεονεκτήματα:

 • Προσβάσιμα κινούμενα εξαρτήματα και συναρμολόγηση
 • Άμεση πρόσβαση σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά
 • Λιγότερες πιθανότητες φράγματος

Μειονεκτήματα:

 • Απειλές σπασμένης αντλίας ή βρωμιάς
 • Πιθανή άφθονη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών

Συστήματα Ebb And Flow

Το Ebb and Flow είναι το λεγόμενο σύστημα Flood and Drain, που σημαίνει ότι υπάρχουν 2 φάσεις λειτουργίας που εναλλάσσονται συνεχώς από ένα χρονόμετρο.

Στη φάση Flood, το θρεπτικό διάλυμα ρέει στις αναπτυσσόμενες γλάστρες και απορροφάται από τις ρίζες. Στη συνέχεια, το νερό αποστραγγίζεται πίσω στη δεξαμενή «Αποστράγγισης».

Σε σύγκριση με το σύστημα DWC, το σύστημα Ebb and Flow αποτρέπει την αφθονία θρεπτικών ουσιών σημαντικά πιο αποτελεσματικά, πιστεύοντας ότι το μπαμπού μπορεί να επιβιώσει με λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, οι βλάβες είναι συχνές. Οποιοδήποτε λάθος στο χρονόμετρο μπορεί να προκαλέσει αστοχίες στη διαδικασία άντλησης.

Πλεονεκτήματα:

 • Χαμηλό κόστος κατασκευής
 • Επαρκής παροχή θρεπτικών συστατικών
 • Εύκολο στη συντήρηση

Μειονεκτήματα:

 • Κοινές βλάβες
 • Ασταθές επίπεδο pH

Συστήματα Τεχνικής Διατροφικής Ταινίας

Αυτό το τυχερό μπαμπού φαίνεται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους και στο τραπέζι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε το φυτό εμπορικά. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης του συστήματος Nutrient Film Technique (NFT).

Υπάρχει συχνά ένα λεπτό στρώμα νερού κάτω από το δίσκο και το μπαμπού μπορεί να καθίσει σε δίχτυα κύπελλα. Οι ρίζες μεγαλώνουν αργά για να απορροφήσουν το νερό που τρέχει κατά μήκος του πυθμένα τους.

Προσέξτε να διατηρήσετε το υδατικό διάλυμα. Διαφορετικά, οι ρίζες μπορεί να στεγνώσουν και να πιεστούν γρήγορα.

Πλεονεκτήματα:

 • Αρθρωτό σχέδιο
 • Καλό για εμπορική φύτευση
 • Χαμηλή κατανάλωση νερού και θρεπτικών συστατικών

Μειονεκτήματα:

Ιδανικές συνθήκες για υδροπονία μπαμπού;

Μέγεθος δοχείου

Εάν τοποθετήσετε το φυτό σε ένα χαμηλό μπολ, θα πρέπει να αφιερώσετε περίπου ένα εκατοστό γύρω-γύρω, έτσι ώστε οι ρίζες να μπορούν να απλωθούν γρήγορα. Για να μην αναφέρουμε, το μέγεθος του δοχείου πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο για να προσθέσετε περισσότερο νερό.

Εάν οι ποικιλίες μπαμπού μεγαλώνουν γρήγορα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γυάλινο βάζο ανάλογα με το ύψος του φυτού.

Ηλιοφάνεια & Θερμοκρασία

Το μπαμπού προτιμά το έμμεσο φως. Η υπερβολική ηλιοφάνεια κάνει τους μίσχους και τα φύλλα να κιτρινίζουν και να μαραίνονται. Ευτυχώς, το φυτό μπορεί ακόμα να ανεχθεί άφθονες συνθήκες φωτός παρά το γεγονός ότι αναπτύσσεται πιο αργά.

Συνιστούμε να τοποθετήσετε το υδροπονικό σύστημα μπαμπού σε ορισμένα δωμάτια όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα φωτός της ημέρας χωρίς να υπερεκθέσετε το μπαμπού σας.

Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 60℉ έως 95℉.

Ποιότητα νερού

Το μπαμπού δεν χρειάζεται πολύ νερό, και Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σήψη ριζών. Το κλειδί είναι να παρακολουθείτε τις ρίζες και να διατηρείτε το νερό σε τρεις ίντσες, έτσι ώστε οι ρίζες να μπορούν να καλυφθούν όταν μεγαλώσουν.

Εκτός από την ποσότητα του νερού, απαραίτητη είναι και η ποιότητά του. Το μπαμπού είναι ευαίσθητο στα άλατα και τις χημικές ουσίες στο νερό της βρύσης. Έτσι, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε απεσταγμένο νερό ή βρόχινο νερό.

Επιπλέον, το φυτό μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο με νερό. Ωστόσο, μια μικρή ποσότητα λιπάσματος υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο και βραδείας αποδέσμευσης βοηθά το τυχερό μπαμπού να γίνει πιο δυνατό.

Υγρασία

Το φυτό προτιμά περισσότερη υγρασία από ό,τι στον εσωτερικό αέρα του περιβάλλοντος. Θέλετε να αποφύγετε το μπαμπού οπουδήποτε μπροστά από έναν αεραγωγό θέρμανσης, ένα κλιματιστικό ή ένα τυφλό παράθυρο.

Για να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγρασία τοποθετώντας το τυχερό μπαμπού σε ένα γυάλινο σημείο γεμάτο με νερό και βότσαλα. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί ένα μικρο-περιβάλλον υγρασίας και αισθητικής για το φυτό.

Διαφορετικά, μπορείτε να θολώνετε το μπαμπού κάθε δύο μέρες με έναν απαλό ανεμιστήρα.

pH

Τυχερό μπαμπού, σε νερό, προτιμά α Επίπεδο pH από 6,1 έως 6,5.

Δυστυχώς, το νερό της βρύσης συχνά έχει υψηλό pH, το οποίο οδηγεί σε αλκαλικό νερό και προκαλεί στρες στα φύλλα.

Κοινά Παράσιτα

Το χλωριωμένο νερό είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Εάν υπάρχουν, θα πρέπει να προσέχετε τις μαύρες ρίζες και τα νεκρά φύλλα και να τα κόψετε αμέσως.

Ας υποθέσουμε ότι τα φύκια αναπτύσσονται στο νερό – κυρίως όταν χρησιμοποιείτε ένα βάζο με ψηλό κολάρο, πρέπει να το καθαρίσετε και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται η μεταφορά του μπαμπού σας σε ένα νέο αδιαφανές δοχείο.

Αλλο κοινό παράσιτο είναι με τα κίτρινα φύλλα. Η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία ή λίπασμα μπορεί να είναι η αιτία. Ταυτόχρονα, τα καφέ φύλλα υποδηλώνουν μολυσμένα διαλύματα ή καταστάσεις χαμηλής υγρασίας.

Τέλος, το υδροπονικό μπαμπού είναι επίσης ευάλωτο σε προβλήματα εντόμων. Είναι καλύτερα να εξαλείφετε σφάλματα αντί να χρησιμοποιείτε χημικά με το χέρι.

Πώς να διαμορφώσετε και να κλαδέψετε το υδροπονικό μπαμπού;

Η καλλιέργεια μπαμπού είναι τέχνη. Όχι μόνο πρέπει να διατηρήσετε ένα υγιές περιβάλλον για να αναπτυχθεί το φυτό, αλλά πρέπει επίσης να διαμορφώσετε το μπαμπού σε συγκεκριμένα σπειροειδή σχήματα.

Ακολουθούν μερικές συστάσεις:

 • Ίσιο μπαμπού
 • Μπαμπού δύο στρώσεων
 • Μπαμπού τριών στρώσεων
 • Μπαμπού οκτώ στρώσεων
 • Μπαμπού Lotus
 • Σπιράλ μπαμπού
 • Τροχός Φενγκ Σούι
 • Μπαμπού πυραμίδας
 • Πλεγμένο μπαμπού

Πολλαπλασιάζοντας Υδροπονικό Μπαμπού

Αυτό το τμήμα είναι κυρίως για όσους καλλιεργούν ακουαπονικά μπαμπού για εμπορικούς σκοπούς. Θα θελήσετε να διαδώσετε το τρέχον μπαμπού σας σε έναν κλώνο γονέων.

Αρκετά απλά, κόψτε τμήματα του ατμού στο τμήμα κορμού και φυτέψτε τα ξανά.

 • Περιμένετε να ξεχωρίσει το τυχερό μπαμπού και να έχει κόμβους. Συνήθως, χρειάζεται περίπου 1,5 χρόνο για να διαδοθεί ένα νέο μπαμπού.
 • Κόψτε το φυτό σε τμήματα με δύο ή τρεις κόμβους. Κάθε ένα αναμένεται να αναπτυχθεί σε ένα νέο φυτό.
 • Χρησιμοποιήστε κουρευτική μηχανή για να κόψετε το φύλλωμα.
 • Φέρτε το στο χώμα, έχοντας καλυμμένους δύο κόμβους. Η νέα ανάπτυξη θα πρέπει να συμβεί αισθητά μέσα σε ένα μήνα.
 • Μετακινήστε το νέο φυτό στο υδροπονικό σας σύστημα.

Φαγητό σε πακέτο

Η ιδέα της υδροπονίας από μπαμπού αποδεικνύεται ότι είναι εύκολο να ξεκινήσει με τις παραπάνω οδηγίες και συμβουλές.

Συνοψίζοντας, προτείνεται το τυχερό μπαμπού σε σύστημα DWC, σύστημα Wick, σύστημα Ebb and Flow ή σύστημα NFT. Στη συνέχεια, προσθέστε απεσταγμένο νερό και μικρή ποσότητα λιπάσματος για να αναπτυχθεί γρήγορα και υγιεινά.

Πώς να καλλιεργήσετε την υδροπονία από μπαμπού; - Ένας οδηγός για αρχάριους!

Schreibe einen Kommentar