Πώς να καλλιεργήσετε υδροπονικό αβοκάντο για αρχάριους

0
Πώς να καλλιεργήσετε υδροπονικό αβοκάντο για αρχάριους

Το υδροπονικό αβοκάντο έχει αποδειχθεί εφικτό αμέτρητες φορές, από ένα εκπληκτικά διασκεδαστικό φυτό εσωτερικού χώρου μέχρι έναν έξυπνο τρόπο καλλιέργειας λαχανικών σε περιοχές που απειλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αυτή η τεχνική καλλιέργειας χωρίς έδαφος έχει ορισμένους εγγενείς περιορισμούς, ειδικά όταν πρόκειται για ένα μεγάλο, καρποφόρο δέντρο που συνήθως απαιτεί καλά αεριζόμενα εδάφη όπως το αβοκάντο.

Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά πλεονεκτήματα καλλιέργεια αβοκάντο χωρίς χώμα, είτε σε εμπορικό είτε σε υδροπονικό σύστημα DIY.

Πώς να ξεκινήσετε ένα δέντρο αβοκάντο υδροπονικά

Ο, τι χρειάζεσαι

Ένα πλεονέκτημα του αβοκάντο είναι ότι εσείς δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβούς γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Ένας λάκκος που έχει απομείνει είναι ήδη αρκετός για να ξεκινήσεις ένα μικρό έργο κηπουρικής.

Προετοιμάστε τον σπόρο

Πρώτα απ ‚όλα, θα πρέπει να πείσετε αυτόν τον σκληρό σπόρο να σπάσει και να φυτρώσει. Ενώ η διαδικασία βλάστησης είναι απλή και παρόμοια για διαφορετικές ποικιλίες, θα μπορούσε να είναι μεγάλη και να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή σε μια βασική απαίτηση για βέλτιστο δυναμικό βλάστησης: το κουκούτσι πρέπει να προέρχεται από ώριμα φρούτα αβοκάντο και δεν πρέπει να καταστραφεί ή να αλλοιωθεί με κανέναν τρόπο.

 • Αφαιρέστε το κουκούτσι από το αβοκάντο και ξεπλύνετε απαλά με χλιαρό νερό για να φύγει η σάρκα που έχει απομείνει.
 • Όταν υπάρχουν ακόμα επίμονα κομμάτια υπολειμμάτων που κολλάνε πάνω του, μουλιάστε τον σπόρο για 10 περίπου λεπτά, ώστε η σάρκα να μαλακώσει. Μην τρίβετε δυνατά και μην καταστρέψετε το καφέ κάλυμμα του σπόρου.
 • Αφήστε τον σπόρο να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί για 2 ημέρες και στη συνέχεια ξεφλουδίστε τον κόλπο.

Σημείωση: Κάντε τα πάντα με προσοχή, καθώς ένας χαλασμένος λάκκος θα έχει λίγες πιθανότητες να φυτρώσει και να μεγαλώσει σε δέντρο αβοκάντο.

Από σπόρος μέχρι αβοκάντο, το εύκολο και ο πιο γρήγορος τρόπος να μεγαλώσεις!

Προσδιορίστε το πάνω και το κάτω μέρος του σπόρου

Υπολογίστε ποιο άκρο είναι το κάτω μέρος και ποιο το πάνω μέρος του λάκκου αβοκάντο σας. Το άκρο που ανεβαίνει είναι εκεί που ο μίσχος θα σπάσει και θα αναδυθεί, ενώ οι ρίζες θα αναπτυχθούν από τον πυθμένα του λάκκου.

Μερικοί λάκκοι μπορεί να έχουν σχήμα σφαίρας, ενώ άλλοι είναι ελαφρώς επιμήκεις. Αλλά τις περισσότερες φορές, το πιο επίπεδο άκρο είναι το κάτω άκρο και το πάνω είναι ελαφρώς πιο μυτερό.

Ο τρόπος με τον οποίο κάθεται ο σπόρος του αβοκάντο μέσα στον καρπό θα μπορούσε επίσης να σας δώσει μια ουσιαστική ένδειξη, καθώς το επάνω άκρο βρίσκεται κοντά στο άκρο του στελέχους του καρπού.

Τρυπάμε τον σπόρο με μερικές οδοντογλυφίδες

 • Πιάστε 3 ή 4 οδοντογλυφίδες και τοποθετήστε τις γύρω από την εξωτερική άκρη του λάκκου για να τις αιωρήσετε στο ποτήρι με νερό.
 • Σπρώξτε τις οδοντογλυφίδες σταθερά μέσα στον σπόρο, τόσο μακριά για να υποστηρίξετε το βάρος του. Γυρίστε τα ελαφρά προς τα κάτω με ίση απόσταση μεταξύ τους. Πρέπει να είναι κάθετα στον σπόρο όταν κρατιέται σε όρθια θέση.

Εναλλακτική μέθοδος

Το κρέμασμα ενός σπόρου αβοκάντο με οδοντογλυφίδες είναι η πιο κοινή μέθοδος. Αλλά είναι λίγο δύσκολο για αρχάριους, οι οποίοι μπορεί ακόμη και να βλάψουν τον σπόρο μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.

Οι κηπουροί πρέπει επίσης να ελέγχουν τακτικά τους σπόρους για να βεβαιωθούν ότι οι οδοντογλυφίδες είναι ακόμα άθικτες και να διατηρούν τους σπόρους μερικώς βυθισμένους.

Μια μικρή πλαστική συσκευή που ονομάζεται «κιτ καλλιέργειας δέντρων αβοκάντο» ή «θήκη για σπόρους αβοκάντο». Είναι ένα πλωτό μπολ με μια τρύπα στη μέση, η οποία είναι αρκετά μεγάλη για να διατηρεί τον σπόρο αρκετά υγρό όλη την ώρα.

Θα πρέπει να παραγγείλετε ένα τέτοιο μπολ για κάθε σπόρο αβοκάντο και το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για αρχάριους κηπουρούς που δεν έχουν καλλιεργήσει ποτέ αβοκάντο από λάκκο στο παρελθόν.

Τοποθετήστε τον σπόρο σε νερό

Το όλο νόημα της φάσης δενδρυλλίων είναι να διατηρείται πάντα υγρό το κάτω μέρος του σπόρου του αβοκάντο.

 • Κρεμάστε τον σπόρο πάνω από ένα βάζο με μικρό στόμα ή ένα κανονικό ποτήρι χρησιμοποιώντας τις οδοντογλυφίδες ως ικρίωμα. Γεμίστε νερό σε αυτό το δοχείο.
 • Οι οδοντογλυφίδες πρέπει να ακουμπούν στο χείλος του δοχείου και το νερό πρέπει να καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο του σπόρου του αβοκάντο.
 • Επαναλάβετε αυτό το βήμα για κάθε σπόρο, διασφαλίζοντας ότι ο καθένας έχει το ποτήρι του και το κάτω άκρο είναι βυθισμένο σωστά.

Τοποθετήστε τους σπόρους στο φως του ήλιου και περιμένετε

 • Τοποθετήστε τα δοχεία σε ένα φωτεινό και ζεστό σημείο που δεν είναι επιρρεπές στο άμεσο ηλιακό φως.
 • Η διαδικασία βλάστησης θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες και μια σημαντική ποσότητα νερού θα μπορούσε να εξατμιστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ελέγξτε τα δοχεία και ανανεώστε το νερό με την πάροδο του χρόνου όπως χρειάζεται. Θα θέλετε επίσης να αλλάξετε το νερό όταν γίνει θολό.
 • Μια μικρή ρίζα πρέπει να αναδυθεί από το κάτω μέρος μετά από μερικές εβδομάδες. Ένας βλαστός θα πρέπει να εμφανιστεί στην κορυφή του σπόρου όχι πολύ αργότερα μετά από αυτό το σημείο επίσης. Αυτός ο μικρός βλαστός είναι όπου θα σχηματιστούν και θα αναπτυχθούν φύλλα. Διατηρήστε τη στάθμη του νερού για να βοηθήσετε τις ρίζες να επιβιώσουν.
 • Πετάξτε τους σπόρους που δεν ραγίζουν και δεν φυτρώνουν μέσα σε τρεις μήνες. Αντικαταστήστε τους με φρέσκους σπόρους στα ίδια δοχεία.

Μεταφυτέψτε τον σπόρο στο υδροπονικό σύστημα

 • Όταν οι μίσχοι φτάσουν σε ύψος περίπου 6 ίντσες, κόψτε τους στη μέση. Σκοπός είναι να γίνει το φυτό αβοκάντο κλαδό και θαμνώδες.
 • Όταν μεγαλώσουν και πάλι σε 6 ίντσες, μεταμοσχεύστε τα σε ένα κατάλληλο υδροπονικό σύστημα, ώστε να μπορείτε να έχετε περισσότερο έλεγχο στις συνθήκες καλλιέργειας.

Πώς να επιλέξετε ποικιλίες αβοκάντο για υδροπονία;

Ορισμένες δημοφιλείς εμπορικές ποικιλίες αβοκάντο μπορούν να μεταφερθούν και να καλλιεργηθούν σε α υδροπονικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των Lila, Brazos Belle, Bacon, Mexicola Grande, Lula και Hass (η πιο δημοφιλής ποικιλία αβοκάντο).

Εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε αβοκάντο σε εσωτερικούς χώρους μακροπρόθεσμα, σκεφτείτε ποικιλίες νάνων όπως Little Cado, Reed, Gwen, Lamb Hass και Wurtz. Αυτά τα νάνοι αβοκάντο συνήθως απαιτούν μόνο 10 έως 15 πόδια κάθετου χώρου.

Ποιο σύστημα υδροπονίας λειτουργεί καλύτερα για το αβοκάντο;

Η καλλιέργεια σε βαθιά νερά (DWC) είναι η καταλληλότερη μέθοδος μεταξύ των δημοφιλών υδροπονικών συστημάτων για βέλτιστη ανάπτυξη.

Δεν απαιτεί δαπανηρές επενδύσεις όπως τα εμπορικά προϊόντα και μπορεί να παρέχει περισσότερο νερό σε μεγάλα δέντρα όπως το αβοκάντο παρά σε συστήματα φυτιλιών. Το DWC είναι επίσης μια εύκολη μέθοδος στην παραλαβή, ακόμη και για εκείνους που μόλις παίρνουν την πρώτη γεύση της υδροπονικής κηπουρικής.

Υπάρχουν πολλά έτοιμα συστήματα από διαφορετικούς κατασκευαστές που μπορούν να καλλιεργήσουν ένα υδροπονικό δέντρο αβοκάντο από σπόρους. Πολλοί DIYers έχουν κατασκευάσει με επιτυχία ένα σύστημα καλλιέργειας βαθέων υδάτων από είδη οικιακής χρήσης, όπως ένα σπασμένο κατάστημα.

Ιδανικές συνθήκες για υδροπονικό αβοκάντο

Φως

Τα δέντρα αβοκάντο ευδοκιμούν σε έντονο, έντονο φως. Θα επιβιώσουν σε κάποια σκιά, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα, βάλτε το υδροπονικό αβοκάντο σας στο πιο ηλιόλουστο σημείο που έχετε.

Θυμηθείτε ότι αυτό ισχύει μόνο αφού οι ρίζες και τα πρώτα φύλλα έχουν αναδυθεί από τον σπόρο. Κρατήστε τον σπόρο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως μέχρι να φυτρώσει εντελώς.

Νερό

Λάβετε υπόψη ότι τα αβοκάντο απαιτούν πολύ νερό (ένα υγιές δέντρο μπορεί να χρειαστεί 3 φορές περισσότερο νερό από τα μήλα, για παράδειγμα.) Συμπληρώστε το εάν η στάθμη του νερού δεν είναι αρκετή για να βυθίσει τις ρίζες.

Καθαρίζετε τακτικά τη δεξαμενή ή τον κάδο DWC για να βεβαιωθείτε ότι δεν σχηματίζεται αλάτι.

Θερμοκρασία

Ως υποτροπικό φυτό, το αβοκάντο προτιμήστε ζεστές θερμοκρασίες, ιδανικά για τους περισσότερους από 68 έως 75°F. Ορισμένες ανθεκτικές στο κρύο ποικιλίες μπορούν να επιβιώσουν στους 20°F και σε ψυχρότερα κλίματα με κάποια βλάβη στα φύλλα και αργή ανάπτυξη των καρπών.

pH

Τα δέντρα αβοκάντο αναπτύσσονται καλύτερα σε 5-7 pH. Είναι ευαίσθητα και θα υποφέρουν όταν το επίπεδο του pH ξεπεράσει το 7, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η πρόσληψη ψευδαργύρου και σιδήρου.

Χρησιμοποιώντας δοκιμαστικές ταινίες ή ψηφιακοί μετρητές pH για την ανίχνευση οποιουδήποτε προβλήματος με το pH των δέντρων αβοκάντο. Τα εμπορικά προϊόντα „pH up“ και „pH down“ είναι ο ευκολότερος τρόπος ελέγχου των επιπέδων pH σε ένα απλό σύστημα καλλιέργειας σε βαθιά νερά.

Οι ψηφιακοί ελεγκτές pH είναι πιο ακριβοί, αλλά προσφέρουν πιο ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Λίπασμα

Τα αβοκάντο αναπτύσσονται καλά με λιπάσματα φτιαγμένα για εσπεριδοειδή. Το άζωτο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για το αβοκάντο, αλλά πάρα πολύ από αυτό μπορεί να κάψει τις ρηχές ρίζες.

Η αναλογία λιπάσματος αβοκάντο σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο (NPK) πρέπει να είναι 2:1:1. Προτιμάτε πάντα τη χρήση υδροπονικών θρεπτικών ουσιών έναντι των κανονικών λιπασμάτων εδάφους.

Διάσταση φυτών

Τα περισσότερα ώριμα δέντρα αβοκάντο χρειάζονται πολύ κατακόρυφο χώρο, εκτός από τις νάνες ποικιλίες. Να είστε έτοιμοι να μεταφέρετε τα δοχεία κάθε λίγους μήνες για να χωρέσουν τα κλαδιά και τα φύλλα που έχουν αναπτυχθεί.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί το αβοκάντο;

Ένα κουκούτσι αβοκάντο συνήθως χρειάζεται από 2 έως 6 εβδομάδες να φυτρώσει. Μετά από αυτό, μπορεί να χρειαστούν άλλα 10 ή 15 χρόνια για να αποδώσει καρπούς.

Το Hass Avocados, η πιο κοινή ποικιλία, συνήθως μεγαλώνει σε ύψος 15-20 ποδιών μετά από 3 ή 4 χρόνια. Αλλά ορισμένες ποικιλίες αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα, φτάνοντας τα 40 ή ακόμα και τα 60 πόδια μέσα στον ίδιο χρόνο.

Πόσο συχνά παράγουν καρπούς τα δέντρα αβοκάντο;

Καλλιεργώντας αβοκάντο από λάκκο (μη εμβολιασμένο), ίσως χρειαστεί να περιμένετε για 10 χρόνια ή ακόμα και 15 χρόνια πριν δέντρο αρχίζει να καρποφορεί.

Πολλές ποικιλίες αποδίδουν επίσης μια σοδειά καρπού κάθε δεύτερο χρόνο. Αυτό „διετής καρποφορία” σημαίνει παραγωγή μιας βαριάς σειράς καρπών (μέχρι 200 ​​ή 300 ανά δέντρο) ένα χρόνο και πολύ ελαφρύτερη σοδειά το επόμενο έτος.

Συχνές ερωτήσεις (FAQ)

Μπορείτε να καλλιεργήσετε αβοκάντο μόνο σε νερό;

Δεν συνιστάται η καλλιέργεια αβοκάντο μόνο σε νερό. Θα χρειαζόταν εβδομάδες ή και μήνες προσεκτικού, ελαφρού ποτίσματος για να βλαστήσει έστω και ένας σπόρος. Αυτό το υψηλό επίπεδο φροντίδας που απαιτείται το καθιστά μη πρακτικό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ποια θερμοκρασία είναι πολύ ζεστή για τα δέντρα αβοκάντο;

Τα δέντρα αβοκάντο, όπως και τα περισσότερα άλλα οπωροφόρα δέντρα, χρειάζονται θερμοκρασίες 70°F – 80°F για να αναπτυχθούν σωστά. Η ιδανική θερμοκρασία για αυτά τα τροπικά φυτά είναι περίπου 76,5°F.

Το ριζικό σύστημα του φυτού θα προσαρμοστεί στο περιβάλλον κλίμα (υψόμετρο ή/και γεωγραφικό πλάτος), αλλά το βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας είναι 65°-90° F (18°-32°C) για να ωριμάσουν σωστά τα άνθη και οι καρποί των δέντρων αβοκάντο.

Ο εμπειρικός κανόνας είναι ότι πρέπει να το αφήνετε τουλάχιστον 5 βαθμούς πιο δροσερό από τη νυχτερινή σας θερμοκρασία.

συμπέρασμα

Εμπορικά, η υδροπονική καλλιέργεια του αβοκάντο είναι λιγότερο δημοφιλής από την παραδοσιακή καλλιέργεια, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι κηπουροί, ακόμη και οι αρχάριοι, δοκιμάζουν αυτή τη μέθοδο χωρίς χώμα.

Είναι πάντα ένα διασκεδαστικό πείραμα και σας βοηθά να αποκτήσετε ορισμένες ζωτικής σημασίας δεξιότητες κηπουρικής, είτε θέλετε να καλλιεργήσετε αβοκάντο εντελώς σε εσωτερικούς χώρους ως διακοσμητικό φυτό εσωτερικού χώρου είτε να δημιουργήσετε το υδροπονικό σας αβοκάντο σε εξωτερικό σύστημα.

Πώς να καλλιεργήσετε υδροπονικό αβοκάντο για αρχάριους

Schreibe einen Kommentar