Πώς να παγώσετε τις φράουλες με Flash

0
Πώς να παγώσετε τις φράουλες με Flash
Μια σακούλα με παγωμένα μούρα στο τραπέζι της κουζίνας.

Η εποχή της φράουλας είναι γρήγορη. Θα μπορούσε να είναι τόσο σύντομο όσο μερικές εβδομάδες αν ήταν μια κρύα πηγή. Γι‘ αυτό, μόλις αυτά τα μούρα είναι έτοιμα, πρέπει να είστε έτοιμοι κι εσείς. Γιατί αν θέλετε να απολαύσετε σπιτική μαρμελάδα φράουλα και άλλες νόστιμες λιχουδιές, πρέπει να δουλέψετε γρήγορα μόλις μαζέψετε φράουλες.

Χαλάνε γρήγορα.

Αλλά το να τα παγώσεις, αχ, τώρα σου δίνει λίγη ανάσα στη μέση του πολυάσχολου καλοκαιριού σου. Η κατάψυξη φράουλας γίνεται γρήγορα και δεν ζεσταίνει την κουζίνα.

Αλλά η κατάψυξη μούρων έχει τις δικές της προκλήσεις.

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να καταψύξετε φράουλες, για να καταλήξετε με ένα παγωμένο, κόκκινο μπλοκ που είναι αδύνατο να δουλέψετε;

Λοιπόν, όχι φέτος. Θα σας δείξω πώς να καταψύξετε τα μούρα σας, ώστε να μπορείτε να φτάσετε στην κατάψυξή σας και να πιάσετε μια ολόκληρη σακούλα με κατεψυγμένες φράουλες ή να αφαιρέσετε μερικά μεμονωμένα μούρα τη φορά. Δεν χρειάζεται παγοκόλλημα.

Ο καλύτερος λόγος για να παγώσετε τις φράουλες

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά το αγαπημένο μου πράγμα που φτιάχνω με φρέσκες φράουλες είναι η μαρμελάδα. Μπορείτε να κρατήσετε το ζελέ σταφυλιού σας. Και μην με κάνετε να ξεκινήσω με όλους τους σπόρους της μαρμελάδας βατόμουρου. Η μαρμελάδα ροδάκινο είναι πολύ υπέροχη, αλλά τελικά, η μαρμελάδα φράουλα εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη μου.

Το να στέκομαι όλη μέρα σε μια ζεστή και υγρή κουζίνα, το φτιάχνω και το κονσερβοποιώ, ωστόσο, δεν είναι το αγαπημένο μου.

Έτσι, καταψύχω τα μούρα μου αμέσως μετά το μάζεμά τους και αποθηκεύω τη μαρμελάδα για το φθινόπωρο. Η παρασκευή μαρμελάδας είναι ιδανική για εκείνες τις δροσερές μέρες του Οκτώβρη, όταν το σπίτι είναι ψυχρό, αλλά δεν θέλετε να ανάψετε ακόμα τη ζέστη. Είναι η ώρα να φτιάξεις μαρμελάδα, όχι όταν έχει 90 βαθμούς έξω, και η υγρασία είναι 80%.

Σακούλα με flash κατεψυγμένες φράουλες πάνω από ένα καλάθι γεμάτο φρέσκες φράουλες

Γιατί λειτουργεί το Flash Freezing

Το πάγωμα του φλας ακούγεται εξαιρετικά εκφοβιστικό, σαν να χρειάζεστε κάποιο φανταχτερό κρυογονικό μηχάνημα που βάζει γρήγορα το φαγητό σας σε παγωμένη λήθη. Αν και αυτό μπορεί να συμβαίνει στη βιομηχανία τροφίμων, μπορείτε να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σπίτι χρησιμοποιώντας όχι περισσότερο από τον καταψύκτη που έχετε ήδη.

Η κατάψυξη με φλας είναι ουσιαστικά η κατάψυξη τροφίμων προτού συσκευαστούν για αποθήκευση.

Παγώνοντας πρώτα τα τρόφιμα, καταλήγετε με κατεψυγμένα μεμονωμένα μούρα αντί για εκείνο το μεγάλο κομμάτι πάγου φράουλας για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα. Και ο μόνος «φανταχτερός» εξοπλισμός που χρειάζεται είναι μερικά ταψιά.

Ας πηδήξουμε.

Απαιτείται εξοπλισμός

  • Σουρωτήρι
  • Χαρτοπετσέτες ή καθαρές πετσέτες κουζίνας (κατά προτίμηση αυτές που δεν σας πειράζει να λερωθούν)
  • Μαχαίρι καθαρισμού
  • Κουτάλι
  • Λαδόκολλα
  • Τα φύλλα ψησίματος
  • Πλαστικές σακούλες κατάψυξης με φερμουάρ
  • Δωμάτιο στην κατάψυξή σας – αυτό είναι κάπως μεγάλο. Χρειάζεστε χώρο για να στήσετε τα ταψιά σας στην κατάψυξη ενώ τα μούρα υφίστανται την αρχική τους κατάψυξη.
  • Προαιρετικός – Στεγανοποιητικό και σακούλες ηλεκτρικής σκούπας – αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητο, αλλά είναι ωραίο να το έχετε. Η αφαίρεση όσο το δυνατόν περισσότερου αέρα από τη σακούλα αποτρέπει το κάψιμο της κατάψυξης και διατηρεί τα μούρα φρέσκα για περισσότερο.

Προετοιμασία φραουλών για κατάψυξη

Είναι σημαντικό να ξεπλύνετε καλά τα μούρα πριν τα καταψύξετε. Θέλετε μόνο να καταψύξετε καθαρά μούρα, καθώς μόλις ξεπαγώσουν, θα είναι σχεδόν αδύνατο να τα καθαρίσετε.

Διχτυωτό σουρωτήρι που κρατά τις φράουλες στο νεροχύτη, τα μούρα ψεκάζονται με νερό.

Αφήστε τα φλούδια και ξεπλύνετε τα μούρα σε ένα σουρωτήρι με κρύο νερό. Εάν καταψύχετε πολλά μούρα, δουλέψτε σε μικρές παρτίδες για να βεβαιωθείτε ότι η βρωμιά και τα υπολείμματα θα εξαφανιστούν. Στη συνέχεια, στεγνώστε απαλά τα βρεγμένα μούρα και απλώστε τα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας για να τελειώσει το στέγνωμα ενώ ξεπλένετε τα υπόλοιπα.

Μόλις ξεπλυθούν και στεγνώσουν οι φράουλες, αφαιρέστε τις κορυφές.

Υπάρχουν πολλά gizmos στην αγορά για την αφαίρεση φλοιών φράουλας και ακόμη περισσότερα χάπια εξοικονόμησης χρόνου στο διαδίκτυο. Όλα αυτά είναι λίγο ανόητα και άχρηστα στο βιβλίο μου. Το μόνο πράγμα που χρειάζεστε για να αφαιρέσετε τις κορυφές φράουλας είναι ακριβώς στο συρτάρι των ασημικών σας – ένα απλό, παλιό κουτάλι.

Φράουλες σε λαδόκολλα, με κουτάλι αφαιρούνται οι κορυφές τους.

Κρατήστε τη φράουλα και χρησιμοποιήστε το κουτάλι για να ξύσετε/σκάψετε απαλά την κορυφή, ξεκινώντας ακριβώς από εκεί που τελειώνουν τα φύλλα. Το φλοιό ξεκολλάει εύκολα χωρίς να παίρνει πολύ από το μούρο μαζί του. Εύκολα και ένα λιγότερο ανόητο gadget που πιάνει χώρο στα συρτάρια σας.

Μούρα ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες;

Φρέσκες φράουλες που κάθονται στο ταψί με επένδυση περγαμηνής

Πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να καταψύξετε τα μούρα σας ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το τι σκοπεύετε να κάνετε μαζί τους αργότερα. Είμαστε μεγάλοι θαυμαστές των smoothies στο σπίτι μου, έτσι τα περισσότερα από τα μούρα μας παγώνουν ολόκληρα.

Αν σας αρέσει να έχετε κομμένες φράουλες ως επιδόρπιο, κόψτε τις πρώτα σε φέτες. Το καλύτερο είναι να τα κόψετε στη μέση, στα τρίτα ή στα τέταρτα. Δεν θέλετε τίποτα μικρότερο από ¼” καθώς τείνουν να παγώνουν όσο περισσότερο διατηρούνται στην κατάψυξη.

Νομίζω ότι μπορείτε ήδη να δείτε πού οδηγεί αυτό – είναι καλή ιδέα να κάνετε μερικά μούρα και με τους δύο τρόπους. Είναι ωραίο να έχετε έτοιμα κατεψυγμένα μούρα ολόκληρα και κομμένα σε φέτες.

Κάτω όψη κομμένων φραουλών σε φύλλο ψησίματος με επένδυση περγαμηνής

Flash Freeze

Αφού πλύνετε και στεγνώσετε τα μούρα σας και αποφασίσετε ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες, ήρθε η ώρα να τα καταψύξετε.

Τοποθετήστε ολόκληρα μούρα στο ταψί, φροντίζοντας να μην ακουμπήσουν και ότι ο κρύος αέρας μπορεί να κυκλοφορήσει γύρω τους. Τοποθετήστε το ταψί στην κατάψυξή σας, διατηρώντας το επίπεδο, ώστε τα μούρα να μην κυλήσουν στη μία πλευρά. Παγώστε για αρκετές ώρες μέχρι τα μούρα να παγώσουν στερεά.

Ολόκληρες κατεψυγμένες φράουλες σε ταψί με επένδυση περγαμηνής.

Για τις κομμένες φράουλες, θα θελήσετε να απλώσετε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο ταψί σας πριν τακτοποιήσετε τα μούρα πάνω του. Βεβαιωθείτε ότι τα μούρα δεν ακουμπάνε, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους μόλις παγώσουν. Και πάλι, βάλτε το ταψί σας στην κατάψυξη και αφήστε τις κομμένες φράουλες να παγώσουν στερεά. Τα κομμένα μούρα χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να παγώσουν από τα ολόκληρα μούρα, συνήθως μόνο μερικές ώρες.

Φωτεινές, κόκκινες φράουλες κομμένες σε φέτες παγωμένες σε ταψί με επένδυση περγαμηνής.

Αποθήκευση των κατεψυγμένων μούρων σας

Για να μην κολλήσουν τα μούρα μεταξύ τους, είναι σημαντικό να εργαστείτε γρήγορα για να τα συσκευάσετε. Διατηρήστε τα στην κατάψυξη μέχρι να είστε έτοιμοι να τα βάλετε σε σακούλες κατάψυξης.

Αν και μπορεί να χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να τα πετάξετε σε μεγαλύτερες σακούλες, θα έχετε καλύτερη γεύση και τα μούρα θα είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν μεταξύ τους αν τα αποθηκεύσετε σε μικρότερες παρτίδες. Οι τσάντες σε μέγεθος τεταρτημορίου λειτουργούν υπέροχα για φράουλες, τόσο σε φέτες όσο και ολόκληρες.

Σακούλα σφράγισης κενού με παγωμένες, ολόκληρες φράουλες μέσα

Θυμηθείτε, όποτε βγάζετε τη σακούλα από την κατάψυξη για να βγάλετε τα μούρα, θα αρχίσουν να ξεπαγώνουν, έστω και για λίγα λεπτά.

Εάν χρησιμοποιείτε μια μεγάλη σακούλα, με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κολλημένα κομμάτια μούρων καθώς ξεπαγώνουν και στη συνέχεια ξαναπαγώνουν μαζί.

Δουλεύοντας γρήγορα, μεταφέρετε τα κατεψυγμένα μούρα στις σακούλες κατάψυξης. Κλείστε τα σχεδόν με φερμουάρ και, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι ή το στόμα σας, ρουφήξτε τον επιπλέον αέρα από τη σακούλα πριν τη σφραγίσετε. Σημειώστε τα μούρα σας με την ημερομηνία και βάλτε τα αμέσως ξανά στην κατάψυξη.

Εάν χρησιμοποιείτε σφραγιστικό κενού, χρησιμοποιήστε την απαλή ρύθμιση. Αυτό θα αφαιρέσει τον αέρα και θα αφήσει χώρο, ώστε τα μούρα να μην συνθλίβονται μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο τούβλο μούρων. Και πάλι, τοποθετήστε αμέσως τη σφραγισμένη σακούλα στην κατάψυξη.

Οι κατεψυγμένες φράουλες διατηρούνται για περίπου οκτώ έως δώδεκα μήνες, αλλά για την καλύτερη γεύση, προσπαθήστε να τις χρησιμοποιήσετε εντός έξι μηνών από την κατάψυξή τους. Μόλις αποψυχθούν, τα μούρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα σε μερικές ημέρες.

Γιατί τα μούρα μου λερώνουν όταν ξεπαγώνουν;

Εάν είστε νέοι στη συντήρηση των τροφίμων με την κατάψυξή τους, μπορεί να εκπλαγείτε όταν αυτό το όμορφο κατεψυγμένο μούρο ξεπαγώσει σε μια χυλώδη σταγόνα. Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται.

Οι φράουλες έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Όταν αυτό το νερό παγώσει, μετατρέπεται σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους μέσα στο μούρο, οι οποίοι τρυπούν τα κύτταρα του μούρου. Ενώ είναι κατεψυγμένο, το μούρο μπορεί ακόμα να κρατήσει το σχήμα του, αλλά μόλις αποψυχθεί, οι κρύσταλλοι ξεπαγώνουν επίσης. Αυτό που κάποτε ήταν συμπαγές μούρο χάνει το σχήμα του.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη γεύση, αλλά αν περιμένετε να έχετε αποψυγμένες φράουλες πάνω από το κέικ σας που φαίνονται μόλις διαλεγμένες-από-το-μπάλωμα-μούρα-φρέσκο, θα απογοητευτείτε.

Αν θέλετε μερικές ιδέες για το τι να κάνετε με αυτά τα νόστιμα μούρα, έχω μερικές υπέροχες προτάσεις.

Καλάθι γεμάτο γυαλιστερές, κόκκινες φράουλες σε ένα λευκό εμαγιέ τραπέζι κουζίνας.

Εάν έχετε μια μεγάλη ποσότητα μούρων στα χέρια σας, η κατάψυξή τους είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι η συγκομιδή σας δεν θα πάει χαμένη. Τα κατεψυγμένα μούρα διατηρούνται καλά και μπορείτε να τα απολαύσετε όλο το χρόνο.

Μπορεί επίσης να σκεφτείτε να αφυδατώσετε μερικά από αυτά τα ρουμπίνι. Αν και η εποχή της φράουλας δεν διαρκεί πολύ, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείτε να απολαύσετε τη γλυκιά γεύση τους όλο το χρόνο.

Schreibe einen Kommentar