Πώς να φτιάξετε αφυδατωμένο Mirepoix για εύκολες σούπες και μαγειρευτά

0
Πώς να φτιάξετε αφυδατωμένο Mirepoix για εύκολες σούπες και μαγειρευτά
Σέλινο, καρότα και κρεμμύδια – πάντα η αρχή για κάτι καλό.

Σέλινο, καρότα και κρεμμύδια. Γνωστό και ως mirepoix. Αυτά τα τρία ταπεινά λαχανικά είναι συχνά η αρχή μερικών απίστευτων πιάτων – σούπες, μαγειρευτά, Bolognese και stir-fries, για να αναφέρουμε μερικά.

Για να γίνει αυτό το μείγμα απαιτεί συχνά αρκετή δουλειά. Όλα πρέπει να πλυθούν, τα καρότα και τα κρεμμύδια πρέπει να ξεφλουδιστούν και οι κορυφές του σέλινου και των καρότων πρέπει να κοπούν. (Αν χρησιμοποιείτε καρότα με τοπ, φροντίστε να αποθηκεύσετε τις κορυφές για να φάτε!)

Και υπάρχουν πολλά και πολλά ψιλοκομμένα.

Αν πρόκειται να φτιάξετε mirepoix, γιατί να μην κάνετε μια μεγάλη παρτίδα. Βάλτε μερικές ώρες σε αυτό και να είστε έτοιμοι με μια στοίβα από σέλινο, καρότα και κρεμμύδια όποτε τα χρειάζεστε.

Το καλό με τη διατήρηση μιας μεγάλης παρτίδας είναι ότι έχετε δύο επιλογές για μακροχρόνια αποθήκευση. Θα σας δείξω πώς να καταψύξετε ή να αφυδατώσετε το mirepoix σας. Αλλά νομίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι η αφυδάτωση αυτού του εύχρηστου βασικού μαγειρέματος είναι ο καλύτερος τρόπος.

Γιατί να επιλέξετε την αφυδάτωση αντί της κατάψυξης;

Το αφυδατωμένο mirepoix θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από το κατεψυγμένο.

Λόγω του πώς θα προετοιμάσουμε τα λαχανικά για αφυδάτωση, μπορείτε εξίσου εύκολα να καταψύξετε το μείγμα. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ κατεψυγμένα φαγητά που φτιάχνω μόνος μου. είναι δύσκολο να ξεπεράσεις το χρώμα, την υφή και τη γεύση των κατεψυγμένων λαχανικών από τον κήπο σου.

Αλλά τον τελευταίο καιρό, σκέφτομαι πολύ την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της τροφής μου.

Μόλις παγώσει το φαγητό, χρειάζεται ενέργεια για να διατηρηθεί έτσι. Έπειτα, υπάρχει η ανησυχία για απώλεια τροφής εάν υπάρξει απώλεια ισχύος που διαρκεί αρκετές ημέρες. Καθώς το κλίμα αλλάζει και το ηλεκτρικό μας δίκτυο εδώ στις ΗΠΑ συνεχίζει να υποβαθμίζεται, βρίσκομαι να χάνω ηλεκτρισμό πιο συχνά κάθε χρόνο.

Χρησιμοποιώ κυρίως τον καταψύκτη μου για να αποθηκεύω κρέας, αλλά υπάρχουν και πολλά φρούτα και λαχανικά εκεί. Θα έχανα πολύ φαγητό και χρήματα αν έχανα τα πάντα. Και αυτός είναι απλώς ένας μικροσκοπικός καταψύκτης 5 κυβικών ποδιών. Ξέρω πολλούς ανθρώπους με πολύ μεγαλύτερους, πλήρους μεγέθους καταψύκτες στήθους που θα υπέστησαν σημαντική απώλεια.

Η συντήρηση των τροφίμων μέσω κονσερβοποίησης ή αφυδάτωσης σημαίνει ότι μόλις διατηρηθεί το φαγητό, δεν χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διατηρηθεί έτσι.

Όχι μόνο είναι καλύτερο για το περιβάλλον, αλλά είναι επίσης καλύτερο για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού μου. Μεταξύ των δύο, έχω επιλέξει να αφυδατώνω περισσότερο φαγητό.

Ως κάποιος με ένα μικρό σπίτι, η ελκυστικότητα του αφυδατωμένου φαγητού είναι προφανής – καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από ό,τι σειρά σε σειρά από βαζάκια. Επειδή τα αφυδατωμένα τρόφιμα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, εξοικονομώ χρήματα και σε βάζα και καπάκια. Τα αφυδατωμένα τρόφιμα διαρκούν πολύ περισσότερο από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Και είναι πολύ λιγότερο εντάσεως εργασίας. Το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής συντήρησης είναι παθητικό ενώ το φαγητό στεγνώνει.

Σύμφωνοι, τα αφυδατωμένα τρόφιμα έχουν τα όριά τους.

Μόλις επανυδατωθούν, η υφή και η σφριγηλότητα των λαχανικών δεν είναι συνήθως τα ίδια. Αλλά όταν μιλάμε για κάτι σαν το mirepoix, το οποίο αναμειγνύεται σε άλλα πιάτα, αυτό δεν έχει σημασία.

Έτσι, ενώ σίγουρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την κονσερβοποίηση σύντομα, έφτιαξα χώρο στο ντουλάπι μου για περισσότερα αφυδατωμένα τρόφιμα. Και το κλασικό μείγμα από σέλινο, καρότα και κρεμμύδια είναι ένας τέλειος υποψήφιος για να αποξηρανθεί.

Εξοικονομήστε χώρο στο ντουλάπι σας αφυδατώνοντας αυτό το βασικό γαστρονομικό προϊόν.

Ξεκινώντας

Φυσικά, εάν πρόκειται να αφυδατώσετε λαχανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πιο φρέσκα. Θέλετε να στεγνώσετε τα τρόφιμα όταν είναι στην κορύφωση της γεύσης και της θρεπτικής τους αξίας.

Προετοιμασία των λαχανικών

κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μακράν το πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν όταν φτιάχνετε μια μεγάλη παρτίδα mirepoix για αφυδάτωση. Ξεφλουδίστε τη φλούδα από τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε ροδέλες πάχους ¼“ έως ½“. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψιλοκόψετε και τα κρεμμύδια.

Οι δακτύλιοι κρεμμυδιού μπορούν εύκολα να θρυμματιστούν σε μικρότερα κομμάτια μόλις στεγνώσουν τελείως.

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα τροφίμων, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια του κρεμμυδιού σας δεν είναι τόσο μικρά ώστε να γλιστρούν μέσα από τις τρύπες των δίσκων. Λάβετε υπόψη ότι θα συρρικνωθούν καθώς στεγνώνουν.

καρότα

Προετοιμασμένο για λεύκανση.

Τα καρότα θα πρέπει να ξεφλουδιστούν και να κοπούν οι κορυφές και η άκρη του καρότου. Κόψτε τα καρότα στη μέση, αλλά μην τα κόψετε ακόμα σε φέτες.

Σέλινο

Κόψτε το κάτω μέρος του σέλινου. Τώρα κόψτε τις κορυφές ακριβώς στη μικρή ένωση πριν το κοτσάνι διακλαδιστεί στα φύλλα του σέλινου.

Μην πετάτε τα φύλλα και τα μικρότερα κοτσάνια. Αποθηκεύστε τα για το Ugly Broth Bag!

Περιμένετε, δεν έχετε μια άσχημη σακούλα ζωμού;

Ξεπλύνετε καλά τα κοτσάνια για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά. Τώρα, κόψτε τα κοτσάνια του σέλινου στη μέση, όπως κάνατε για τα καρότα.

Λεύκανση

Διατηρήστε αυτό το όμορφο λαμπερό πράσινο ασπρίζοντας το σέλινο σας.

Για να διατηρήσετε τα έντονα χρώματα των καρότων και του σέλινου, υπάρχει ένα επιπλέον βήμα. Αυτά τα δύο λαχανικά θα πρέπει πρώτα να ζεματιστούν.

Το ζεμάτισμα θα επιτρέψει τόσο στα καρότα όσο και στο σέλινο να διατηρήσουν τα ωραία φωτεινά τους χρώματα μόλις αφυδατωθούν. Το ζεμάτισμα θα μειώσει επίσης τον χρόνο μαγειρέματος όταν επανυδατωθούν.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνετε αυτό το βήμα. Δεν έχει καμία σχέση με τη γεύση του τελικού mirepoix. Αλλά το στέγνωμα του σέλινου και των καρότων χωρίς άσπρισμα έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ πιο θαμπό, καφέ φινιρισμένο mirepoix.

Μπορείτε να δείτε το μπολ στα αριστερά έχει ένα πιο θαμπό, καφέ έως τα λαχανικά.

Εάν αυτό δεν είναι σημαντικό για εσάς, τότε μη διστάσετε να παραλείψετε αυτό το βήμα.

Ετοιμάστε ένα μπάνιο με παγωμένο νερό στον νεροχύτη της κουζίνας σας. Τώρα, φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μια κατσαρόλα να βράσει γρήγορα. Προσθέστε τα καρότα και το σέλινο σας, σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε για δύο λεπτά. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα ή λαβίδα, αφαιρέστε τα λαχανικά στο λουτρό με παγωμένο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος.

Κόβοντας σε φέτες το σέλινο και τα καρότα

Επειδή τα καρότα είναι το πιο πυκνό λαχανικό στο μείγμα του mirepoix, θα θελήσετε να τα κόψετε σε πιο λεπτά «κέρματα». Βρίσκω ότι κάπου μεταξύ 1/8″ και ¼“ λειτουργεί καλύτερα.

Το σέλινο πρέπει να κόβεται σε φέτες από ¼“ έως ½.“

Γενικά, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να διατηρείτε κάθε είδος λαχανικού συνεπές στο μέγεθος που κόβετε τις φέτες σας.

Mirepoix Ratio

Για ένα πραγματικό μείγμα mirepoix, θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε την αναλογία 2:1:1 για κρεμμύδια, καρότα και σέλινο. Αν θέλετε απλώς τα τρία λαχανικά για σούπες, μαγειρευτά κ.λπ., μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αναλογία 1:1:1.

Παγωμένο Mirepoix

Σε αυτό το σημείο μπορείτε να καταψύξετε το mirepoix σας αν θέλετε. Ακόμα κι αν σκοπεύετε να αφυδατώσετε το mirepoix σας, δεν είναι κακή ιδέα να παγώσετε ένα ταψί γεμάτο. Θα σας φανεί χρήσιμο όταν είστε απασχολημένοι ή κουρασμένοι και θέλετε να πάρετε το δείπνο στο τραπέζι γρήγορα.

Επειδή το καταψύχουμε, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις θερμοκρασίες και τα πάχη και να φροντίζουμε να τραβάμε κάθε διαφορετικό λαχανικό από τον φούρνο ή τον αφυγραντήρα την κατάλληλη στιγμή.

Κατάψυξη σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βάζετε λαχανικά σε ξεχωριστά φύλλα.

Απλώστε απλά τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο σας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και βάλτε το στην κατάψυξη. Μόλις τα λαχανικά παγώσουν στερεά (1-2) ώρες, αφαιρέστε τα από το ταψί σε ένα αεροστεγές δοχείο, κατάλληλο για κατάψυξη.

Μια σακούλα = μια κατσαρόλα ζεστή, νόστιμη σούπα.

Αν και αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί περισσότερο χώρο και ενέργεια για να διατηρήσει το μείγμα καρότου, κρεμμυδιού και σέλινου, είναι ένας βολικός τρόπος για να συσκευάσετε λαχανικά σούπας για να τα έχετε έτοιμα.

Αφυδατικό μείγμα σέλινου, καρότου και κρεμμυδιού

Μπορείτε να στεγνώσετε το mirepoix είτε σε αφυδατωτή τροφίμων είτε σε φούρνο.

Για να στεγνώσετε τα λαχανικά σε έναν αφυγραντήρα, απλώστε τα ομοιόμορφα στους δίσκους τροφίμων, επιτρέποντας άφθονη ροή αέρα γύρω από κάθε φέτα λαχανικών. Κρατήστε ένα λαχανικό ανά δίσκο για να διευκολύνετε την αφαίρεσή τους, καθώς όλα θα τελειώσουν το στέγνωμα σε διαφορετικούς χρόνους.

Δίσκος και έτοιμος να πάει.

Ρυθμίστε τον αφυγραντήρα στα 135F. Το mirepoix θα πρέπει να στεγνώσει μετά από περίπου 6-8 ώρες. Θα είναι στεγνό όταν τα λαχανικά δεν είναι πλέον λυγισμένα και θα σπάσουν στα δύο.

Είναι καλύτερο να δοκιμάσετε ένα κομμάτι μόλις κρυώσει εντελώς.

Για να στεγνώσετε τα λαχανικά σας στο φούρνο, ρυθμίστε τα στη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση ή 135F. Τοποθετήστε τα λαχανικά σε λαμαρίνες ψησίματος με επένδυση περγαμηνής, ένα είδος λαχανικών ανά φύλλο. Τοποθετούμε τα ταψιά στο φούρνο να στεγνώσουν.

Πολύ λίγοι φούρνοι μπορούν να ρυθμιστούν χαμηλότερα από 150 F αυτές τις μέρες. Για να μην καούν τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου χρησιμοποιώντας φελλό κρασιού ή ξύλινη λαβή κουταλιού. Τα λαχανικά πρέπει να είναι στεγνά μετά από 6-8 ώρες στεγνώματος.

Εάν η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ανησυχία, συνιστώ ανεπιφύλακτα να επενδύσετε σε ένα φθηνός αφυδατωτής τροφίμων. Αν ανοίξετε την πόρτα του φούρνου, δημιουργείται πολλή σπατάλη ενέργειας, καθώς ο φούρνος λειτουργεί για να διατηρεί τη θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί.

Αποθήκευση του αποξηραμένου Mirepoix σας

Ακόμη και αποξηραμένο, αυτό το βάζο γεμάτο καρότα, κρεμμύδια και σέλινο μυρίζει υπέροχα.

Μόλις κρυώσουν τελείως τα λαχανικά, τα αποθηκεύουμε σε ένα βαζάκι. Μην ξεχάσετε να βάλετε ετικέτα στο βάζο με την ημερομηνία. Αποθηκευμένο με αυτόν τον τρόπο, το μείγμα αποξηραμένων λαχανικών μπορεί να σας κρατήσει για χρόνια! Πολύ περισσότερο από κατεψυγμένο ή ακόμα και σε κονσέρβα.

Αποξηραντικό

Αυτά τα πακέτα ξηραντικού προστίθενται σε όλα μου τα βάζα με αποξηραμένα τρόφιμα.

Έχω αποκτήσει πρόσφατα τη συνήθεια να χρησιμοποιώ ξηραντικό όταν αφυδατώνω τροφές. Αυτό το μικρό επιπλέον βήμα προσθέτει άλλο ένα επίπεδο προστασίας από την αλλοίωση.

Προτιμώ να χρησιμοποιώ το Dry & Dry συσκευασίες 1 γραμμαρίου. Είναι σιλικαζέλ ασφαλή για τρόφιμα και αλλάζουν χρώμα μόλις κορεστούν. Μπορείτε να στεγνώσετε τα πακέτα στο φούρνο και να τα επαναχρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά.

Εξοικονομήστε χώρο στο ντουλάπι σας αφυδατώνοντας μέρος της σοδειάς σας φέτος. Αυτός ο νόστιμος συνδυασμός καρότων, κρεμμυδιών και σέλινου είναι το τέλειο μέρος για να ξεκινήσετε. Θα έχετε τρόφιμα που μπορούν να αποθηκευτούν περισσότερο, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και δεν χρειάζονται επιπλέον ενέργεια για να διατηρηθούν.

Ποιος θέλει να φτιάξει σούπα;

Σκεφτείτε να φτιάξετε τη δική σας σκόνη ντομάτας, σκόνη κρεμμυδιού, σκόνη σκόρδου ή σκόνη αποξηραμένου τζίντζερ!

Schreibe einen Kommentar