Σκέψεις για τη ζωή και την αγάπη

0
Σκέψεις για τη ζωή και την αγάπη

Αυτό το καταπληκτικό blog www.antidotetoanxiety.co.uk είναι μια υπέροχη ανάγνωση και εδώ είναι μια από τις θέσεις που προκαλούν τη σκέψη σχετικά με τη συγχώρεση:

Η συγχώρεση είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο. Κάτι που ξεχνάμε μπορεί πραγματικά να μας απελευθερώσει ψυχικά, σωματικά και πνευματικά. Γνωρίζω πλήρως ότι αυτό ακούγεται σαν κλισέ, αλλά είναι αλήθεια και να γιατί.
Η συγχώρεση είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνουμε και να συμφιλιωθούμε, γεγονός που την καθιστά επίσης ένα από τα πιο ικανοποιητικά συναισθήματα που μπορούμε να βιώσουμε.

Η έλλειψη συγχώρεσης μπορεί να οδηγήσει σε:

Θυμός

Εκνευρισμός

και πιστεύω ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους που έχω υποφέρει ανησυχίατουλάχιστον τελευταία.
Ίσως μπορείτε να συσχετιστείτε και με την εμπειρία μου με αυτό.

Πρόσφατα, μερικά σκοτεινά τέρατα μου επανήλθαν – μερικές παλιές σκιές επανεμφανίστηκαν και έκαναν μερικούς νέους φίλους.
Έχω βρει τον εαυτό μου να παγιδεύεται διανοητικά στο κεφάλι μου. Έμοιαζε σαν ο κόσμος να μάχεται εναντίον μου – οδηγώντας σε συναισθηματική εξάντληση. Ένιωθα λίγο σαν το κεφάλι μου να ήταν ένα πλοίο που βυθιζόταν, πρώτα μπόρεσα να φτάσω στο υψηλότερο σημείο, μετά όλο το πλοίο κατέβηκε και πατούσα το νερό, όλο και πιο γρήγορα, αλλά μετά κύμα με κύμα έπεσε πάνω μου.

Είχα επίσης πολύ επίγνωση του γεγονότος ότι γινόμουν πιο συναισθηματικός και απογοητευμένος με τον εαυτό μου και την έλλειψη ελέγχου μου.

Και έτσι άρχισα να μάχομαι ξανά με φωνές στο κεφάλι μου. Οι φωνές ήταν κυρίως θυμωμένες. Για παράδειγμα, θα συνέβαινε μια κατάσταση που θα με έκανε να νιώσω άγχος. Ήμουν ήσυχος, άρχισα να νιώθω την καρδιά μου να βγάζει σχεδόν το στήθος μου και ένα αίσθημα θυμού με κυριεύει. Το κεφάλι μου θα γινόταν αρνητικό, οι φωνές άρχισαν να μιλούν πιο δυνατά λέγοντας φρικτά πράγματα όπως «Είσαι άχρηστος» και «Είσαι αδύναμος» και «Καλύτερα να πάρεις τον εαυτό σου μακριά». (Μερικές φορές αισθάνομαι λίγο σαν τον Gollum/Smeagol από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Τώρα θα κρατάω πάντα μια ξεχωριστή θέση γι ‚αυτόν στην καρδιά μου!) Υπάρχει μια συνεχής μάχη στο να προσπαθείς να μην ακούς αυτή την αρνητική φωνή και να μην την αφήσεις να πάρει τελείωσε, και αυτή η ψυχική μάχη ήταν τόσο κουραστική.
Πώς μπορώ να μάθω να μην αφήνω αυτόν τον θυμό να ελέγχει και να υπαγορεύει τη ζωή μου;
Τότε, σήμερα, με χτύπησε. Μια πολύ κανονική Δευτέρα (μπορεί να μην είναι Δευτέρα όταν το διαβάζετε, αυτό είναι εντάξει) συνειδητοποίησα ότι πρέπει να συγχωρώ. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω πώς και γιατί.

Όταν σκέφτηκα τη συγχώρεση στο παρελθόν, σκέφτηκα ότι σήμαινε να συγχωρήσω κάποιον άλλον για το κακό που προκάλεσαν και απλώς να αποδεχτώ την προδοσία ή τον πόνο – σχεδόν να πω ότι αυτό που έκανε ήταν εντάξει ή αυτό που έκανα σε κάποιον άλλον ή στον εαυτό μου είναι εντάξει . Νόμιζα ότι απλώς το δικαιολογούσα, το αποδεχόμουν.
Με χτύπησε όταν άκουγα ένα podcast, μην με γελάς εδώ ή μην κρίνεις, αλλά ήταν: „Συζητήσεις της Oprah’s Super Soul“ όπου η Oprah συνομιλεί με πολλούς καθηγητές, γκουρού, φυσιολόγους και ακόμη και δικηγόρους για το θέμα της συγχώρεσης. Ένιωθα ότι όλα όσα έλεγαν έβγαιναν κατευθείαν από το μυαλό μου. (Έλα, δεν είμαι ο μόνος που είχα μια στιγμή με λάμπα ενώ παρακολουθούσε την Oprah!)

Ένιωσα σαν να συζητούσα με την Όπρα λέγοντας: «Αυτό νομίζω ότι είναι η συγχώρεση…» και μου έλεγε «Όχι και να γιατί».

Πριν συνεχίσω, ξέρω ότι πιθανότατα σκέφτεστε, «Ωχ, αγαπητή, εδώ πάει», φλυαρείς συνεχώς για την Oprah και πόσο καταπληκτική είναι όπως κάθε άλλη Gen Z 20 έως 30 ετών. ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ. Αλλά ακούστε με πριν με κρίνετε ή γελάσετε μαζί μου, δεν πειράζει γιατί αυτό λειτουργεί για μένα, οπότε θα συνεχίσω με αυτό που λειτουργεί για μένα και ελπίζω ότι κάποιος θα διαβάσει αυτήν την ανάρτηση και θα λειτουργήσει και σε αυτόν. Επίσης, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να διαβάζετε…

Άρα, κανείς δεν το συγχωρεί συγχωρώ η συμπεριφορά κάποιου άλλου, συγχωρεί κανείς για τον εαυτό του. Συγχωρήστε για να απελευθερωθείτε από τον πόνο και να ζήσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας χωρίς ο πόνος να σας παρασύρει προς τα κάτω.

Το να συγχωρείς κάποιον για τον πόνο που σου προκάλεσε ή να συγχωρείς τον εαυτό σου για τον πόνο που προκάλεσες σημαίνει ότι μπορείς να αφήσεις όλο τον θυμό και την απογοήτευση που σε κρατούν πίσω. Απλώς δείτε τις αρνητικές φωνές στο κεφάλι σας να γίνονται πιο ήσυχες και διανοητικά θα νιώσετε λίγο πιο ανάλαφροι.
Παλεύω να βρω μια λέξη που να ταιριάζει με αυτό που εννοώ όταν λέω «λίγο πιο ανάλαφρη» και μετά ο μπαμπάς μου το είπε τόσο ξεκάθαρα.Βρίσκεις λίγη γαλήνη ». Είναι προφανές τώρα, ότι η συγχώρεση οδηγεί στο να έχεις λίγη περισσότερη γαλήνη στη ζωή σου, ένα τέλος στη μάχη και περισσότερη ενέργεια που προέρχεται από αυτό. ΕΣΕΙΣ ελέγχετε αυτό, κάτι που είναι τόσο ανακούφιση γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε τους άλλους, μόνο τον εαυτό σας.

Ορισμένα αποσπάσματα μου ξεχώρισαν πραγματικά από αυτό το podcast και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας:

«Συγχώρεση είναι να εγκαταλείπουμε την Ελπίδα ότι το παρελθόν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.»

Dr Gerald G. Jampolsky

„Κάντε ειρήνη με τον πόνο που σας κρατάει στο παρελθόν.“

Iyanls Vanzant

«Παραδώσου στον πόνο, την αγανάκτηση και την απογοήτευση. Αποδεχτείτε την αλήθεια – συνέβη και τώρα έγινε».

Όπρα

Αυτό είναι το αγαπημένο μου από τη Maya Angelo – «Συγχωρείς, και σε ανακουφίζει, απαλλάσσεσαι από το να κουβαλάς αυτό το βάρος της αγανάκτησης. Είσαι πραγματικά πιο ανάλαφρος όταν το ρίχνεις, απλά ρίξε το και τότε είσαι ελεύθερος να κάνεις άλλα πράγματα για να έχεις κάποια φιλοδοξία και ούτω καθεξής».

«Δεν μπορείς να συγχωρήσεις χωρίς να αγαπάς, δεν εννοώ συναισθηματισμό, δεν εννοώ χύμα, εννοώ να έχεις αρκετό θάρρος να ξεχωρίσεις και να πεις συγχωρώ, τελείωσα με αυτό».

Αυτό το τελευταίο μέρος της Μάγιας Άντζελο είναι πολύ δυνατό για μένα – πραγματικά με κάνει να νιώθω ότι δεν πρέπει να συγχωρούμε τους άλλους αλλά τον εαυτό μας. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ευδοκιμήσει και μεταφέρετε αυτήν την ενέργεια που ασκείτε στον θυμό ή τον πόνο και χρησιμοποιήστε την για καλό. Θέστε καλές φιλοδοξίες, δεν είναι για μια καλή κατεύθυνση για τον εαυτό σας, διοχετεύστε τις στη δουλειά ή τις σχέσεις και χρησιμοποιήστε αυτήν την ενέργεια για να βελτιώσετε τη ζωή σας και να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο.

Νομίζω ότι ένα βασικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν διαβάζετε αυτό είναι ότι, κάποια πράγματα έρχονται στην ώρα τους.
Όταν υπάρχει νέα προδοσία, πληγή, αγωνία ή θλίψη, μπορεί να μην είναι η στιγμή αμέσως να συγχωρήσετε. Αυτό είναι εντάξει. Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι δεν κρατάτε, μην κρατάτε τον πόνο και γίνεστε πικραμένοι. Πρέπει να αποφασίσετε και να γνωρίζετε πότε αυτό το συναίσθημα δεν έχει πλέον αξία για εσάς, αν σας βαραίνει, τότε είναι καιρός να το αφήσετε να φύγει.
Με αυτό δεν εννοώ ότι απολαμβάνεις το συναίσθημα του πληγωμένου ή κάνεις το καλύτερο από το να πληγωθείς, εννοώ όταν αυτό το συναίσθημα του πληγωμένου γίνεται βαρετό ή έχεις εξαντληθεί να νιώθεις λύπη ή σε εμποδίζει να πετύχεις αυτό που θέλεις να επιτύχεις στη ζωή σου- Αφήστε το να πάει γιατί δεν έχει πλέον σκοπό για εσάς. Τελειώσατε με αυτό. Συγχώρεσε – συγχώρεσε για ΕΣΑΣ για να ζήσεις τη ζωή που θέλεις να ζήσεις.

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να ξεχάσεις για να συγχωρήσεις, γι‘ αυτό δεν μου αρέσει η φράση «συγχώρεσε και ξέχασε». Πιστεύω ότι μπορείς να συγχωρείς και να έχεις επίγνωση, να προστατεύεις τον εαυτό σου και να μην βρίσκεσαι στη θέση που μπορεί να πληγωθείς ξανά ή να πληγώσεις ξανά τους άλλους. Μάθετε από τα λάθη και χρησιμοποιήστε τα ως μαθήματα στο μέλλον και για να διδάξετε τους άλλους.

Δεν έχω χρησιμοποιήσει τη συγχώρεση ως εργαλείο για να βοηθήσω με το άγχος πριν, αλλά τώρα μου φαίνεται τόσο ξεκάθαρο και προφανές. Μοιάζει λίγο με την ευγνωμοσύνη με την έννοια ότι πρέπει να την ασκείτε συχνά. Η συγχώρεση είναι κάτι που σίγουρα θα πάρω στο μέλλον μου.
Για μένα η συγχώρεση έχει ρίξει φως σε χώρους που κάποτε ήταν κρυμμένοι στο παρελθόν, και έχω ανακαλύψει ότι τώρα μπορώ να σχεδιάσω για το μέλλον, είτε αυτό είναι το 5ετές σχέδιο είτε απλώς αυτό που πρόκειται να κάνω τον επόμενο μήνα. Μου επέτρεψε να κάνω ξανά αυτό το βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και να περπατήσω στον δρόμο μου λίγο πιο ελεύθερα. Και πάλι, βρήκα λίγη ησυχία.

Λοιπόν, προχωρήστε και κάντε τολμηρά παιδιά, έχετε τις καρδιές σας ανοιχτές, ΣΥΓΧΩΡΗΣΤΕ αλλά όχι απαραίτητα ξεχάστε.
ΣΥΓΧΩΡΗΣΕ και μην το κάνεις για κανέναν άλλο εκτός από ΕΣΑΣ.
ΣΥΓΧΩΡΗΣΕ και βρες λίγη γαλήνη στον εαυτό σου και όταν το κάνεις, γιόρτασε αυτό γιατί κανείς άλλος δεν μπορεί να σε κάνει να συγχωρήσεις, μόνο εσύ είσαι αυτός που μπορείς να το κάνεις αυτό για τον εαυτό σου.

«Ο αληθινός σκοπός της συγχώρεσης είναι να ζεις τη ζωή σου ελεύθερα».

Όπρα

Επιλεγμένη εικόνα: Φωτογραφία από Ράβι Πινισέτι επί Ξεβιδώστε

Schreibe einen Kommentar