Συγκομιδή ριζών πικραλίδας + 3 λαμπρές χρήσεις

0
Συγκομιδή ριζών πικραλίδας + 3 λαμπρές χρήσεις
Το φθινόπωρο είναι εδώ και ήρθε η ώρα να μαζέψουμε τις πικραλίδες!

Ω, παιδιά, το φθινόπωρο είναι επιτέλους εδώ. δεν είναι υπέροχο; Όχι πια πέρα ​​δώθε, με τη μια μέρα στα ψηλά 70s και την επόμενη βροχερή και κρύα. Το φθινόπωρο έχει εγκατασταθεί για να μείνει.

Και αυτό σημαίνει ότι όλοι βιάζονται να φέρουν τις τελευταίες ντομάτες και να μαζέψουν και να αποθηκεύσουν τα χειμωνιάτικα κολοκυθάκια τους. Σημαίνει ότι έχετε σχεδόν τελειώσει την κονσερβοποίηση και οι διακοπές είναι προ των πυλών.

Σημαίνει επίσης ότι ήρθε η ώρα να τραβήξετε μερικές ρίζες πικραλίδας.

Πλυμένες ρίζες πικραλίδας σε τραπέζι από σκούρο ξύλο.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει ένα υπέροχο φλιτζάνι καφέ κλειδωμένο σε αυτές τις ρίζες.

Δεν εννοώ το ξεβοτάνισμα, φυσικά, εννοώ ότι θα θέλετε να μαζέψετε ρίζες πικραλίδας για να φτιάξετε φρυγανισμένο καφέ πικραλίδας, ένα ή δύο μπουκάλι πικραλίδες ρίζας πικραλίδας και λίγο βάμμα πικραλίδας.

Ποιος ήξερε ότι θα μπορούσατε να απολαύσετε αυτή τη ζιζανίων ρίζα με τόσους πολλούς τρόπους;

Οι πικραλίδες είναι σοβαρά παρεξηγημένα φυτά. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών που σκοτώνουν τα ζιζάνια τα κυνηγούσαν για αιώνες στην αναζήτηση ενός παρθένου γκαζόν. Μας έχουν (λανθασμένα) προειδοποιήσει να τα μαζέψουμε την άνοιξη, οπότε οι μέλισσες έχουν φαγητό. Και τελικά, όλα ισοδυναμούν με το να χάνουμε ένα νόστιμο και απίστευτα υγιεινό φυτό.

Κι όμως, σχεδόν κάθε μέρος της πικραλίδας είναι βρώσιμο και καλό για εσάς. Θα εκπλαγείτε με όλα τα πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε με λουλούδια πικραλίδας, συμπεριλαμβανομένου του εύκολου και νόστιμου υδρόμελου πικραλίδας. Και μην ξεχνάτε το λάδι με έγχυση πικραλίδας.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο κομμάτι που αναπτύσσεται υπόγεια.

Ακόμη και ο πιο αφοσιωμένος θαυμαστής της πικραλίδας μπορεί να χάνει ένα από τα καλύτερα μέρη του φυτού – τη μακριά ρίζα που αναπτύσσεται βαθιά στο έδαφος.

Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να τραβήξετε μια πικραλίδα προς τα πάνω ενώ ξεβοτανίζετε, τότε γνωρίζετε τη δύναμη αυτών των μεγάλων ριζών. Αυτές οι ρίζες, που αναπτύσσονται βαθιά στο έδαφος, είναι που επιτρέπουν στις πικραλίδες να ευδοκιμήσουν εκεί που πολλά άλλα φυτά δεν μπορούν.

Είναι επίσης αυτές οι μεγάλες ρίζες που αποθηκεύουν μια ολόκληρη σειρά από υγιεινές βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά τώρα, το φθινόπωρο. Βλέπετε, καθώς το καλοκαίρι μετατρέπεται σε φθινόπωρο και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, τα φυτά αρχίζουν να αποθηκεύουν θρεπτικά συστατικά στις ρίζες τους για τον μακρύ χειμώνα που ακολουθεί.

Το να σκάβετε ρίζες πικραλίδας το φθινόπωρο διασφαλίζει ότι θα μαζεύετε ρίζες γεμάτες με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, B, C και D, και σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας – κάλιο, σίδηρο, ακόμη και ψευδάργυρο. Είναι σαν να τραβάς μια πολυβιταμίνη κατευθείαν από το έδαφος.

Συγκομιδή ριζών πικραλίδας

ένα βρώμικο μπαστούνι κήπου ξαπλωμένο στο γρασίδι δίπλα σε ξεριζωμένες πικραλίδες.
Είναι σαν να σκάβεις πολυβιταμίνες.

Για τις παρακάτω συνταγές, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ρίζες που μαζεύτηκαν το φθινόπωρο, μόλις κρυώσετε καλά. Συνήθως, μετά τον πρώτο παγετό, ο κρύος καιρός δίνει σήμα στο φυτό να αποθηκεύσει θρεπτικά συστατικά στις ρίζες.

Θα θελήσετε να μαζέψετε μεγάλες πικραλίδες σε αντίθεση με μικρότερα φυτά, καθώς θα έχουν μεγαλύτερες ρίζες. Μπορείτε συνήθως να κατασκοπεύσετε τις κυκλικές ροζέτες τους στο γκαζόν ή στον κήπο σας.

Μια ροζέτα πικραλίδας που μεγαλώνει στο έδαφος από ψηλά.
Σημειώστε το προφανές μοτίβο ροζέτας των φύλλων.

Είναι πιο εύκολο να τα ξεθάψετε από χαλαρό έδαφος όπως σε ένα παρτέρι με λουλούδια ή αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε έναν κήπο που δεν θα σκάβετε. (Γιατί ναι, αφήνω τις πικραλίδες μου να μείνουν στον κήπο.) Πιάστε τις πικραλίδες από τη βάση και τραβήξτε τις προς τα πάνω, απαλά, μέχρι να βγει η ρίζα από το έδαφος.

Εάν το έδαφος είναι πιο συμπαγές, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα φτυάρι κήπου ή έναν εξολκέα ζιζανίων για να σας βοηθήσει να τα βγάλετε από το έδαφος. Διαφορετικά, θα κόψετε τα φύλλα και θα καταλήξετε με τη ρίζα ακόμα σταθερά στο έδαφος.

Αφαιρέστε όση βρωμιά (και περιστασιακά σκουλήκια) από τις ρίζες όσο μπορείτε. Κόψτε τα φύλλα αφήνοντας πίσω μόνο τη ρίζα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα φύλλα για να τα φάτε αν θέλετε, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ πικρά για να τα φάτε όταν είναι μεγάλα. Τα φύλλα πικραλίδας για φαγητό μαζεύονται καλύτερα την άνοιξη.

Ένας νεροχύτης γεμάτος λασπώδεις ρίζες πικραλίδας.
Υπόσχομαι ότι θα γίνει πιο νόστιμο.

Βάλτε τις ρίζες σας σε ένα νεροχύτη γεμάτο με κρύο νερό για να μουλιάσουν, στη συνέχεια τρίψτε τη βρωμιά από αυτές και ξεπλύντε τις. Κόψτε τις κορυφές που έχουν απομείνει, ώστε να έχετε μόνο τις ρίζες. Τώρα είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε. Μου αρέσει να ξεφλουδίζω τις μεγαλύτερες ρίζες που θα χρησιμοποιήσω για καφέ και να αποθηκεύω τις φλούδες και τις μικρότερες ρίζες για βάμμα ή bitters.

Ξεφλουδισμένες ρίζες πικραλίδας δίπλα σε ένα μπολ με τις φλούδες μέσα.
Μην πετάτε τις φλούδες ή τις μικροσκοπικές, τραχιές ρίζες.

Τώρα που έχετε ένα σωρό ρίζες πικραλίδας, τι μπορείτε να φτιάξετε με αυτές;

Καβουρδισμένος καφές με ρίζα πικραλίδας

Ψητά κομμάτια πικραλίδας δίπλα σε ένα μπολ με αλεσμένη ρίζα πικραλίδας.  Ένα μικρό φλιτζάνι καφέ από ρίζα πικραλίδας με κρέμα.
Χωρίς καφεΐνη, καλό για την πέψη σας και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Ξεπέρασε αυτό, Starbucks.

Λοιπόν, για αρχή, τι θα λέγατε για ένα φλιτζάνι καφέ που είναι πραγματικά καλό για εσάς.

Ναι, η καβουρδισμένη ρίζα πικραλίδας κάνει ένα μέτριο, 100% φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη, γεμάτο με θρεπτικά συστατικά. Και είναι πολύ πιο εύκολο για το στομάχι από τον καφέ με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ. Ξέρω, ξέρω, μάλλον έχεις σηκώσει το ένα φρύδι και μου ρίχνεις «αυτό το βλέμμα».

Ωχ, σίγουρα, Τρέισι. Οι ρίζες της πικραλίδας έχουν γεύση καφέ, όπως και το παγωτό με χαμηλά λιπαρά έχει εξίσου καλή γεύση με το πλήρες παγωτό. Σωστά.

Αλλά θα πρέπει να το γευτείς για να το πιστέψεις. Η ψημένη ρίζα πικραλίδας έχει γεύση καφέ. πραγματικά κάνει! (Σε αντίθεση με το παγωτό με χαμηλά λιπαρά, είμαι μαζί σας σε αυτό.)

Όταν ήμουν έγκυος στον πρώτο μου γιο, δεν ήμουν χαρούμενος που εγκατέλειψα τα καθημερινά μου φλιτζάνια καφέ. Η μαία μου πρότεινε να δοκιμάσω τον καφέ με ρίζα πικραλίδας. Της έριξα το ίδιο βλέμμα που μόλις μου έριξες, αλλά εκείνη επέμενε να το δοκιμάσω. Και πρέπει να πω ότι εξεπλάγην με το πόσο καλό ήταν!

Καθαρισμένες ρίζες πικραλίδας σε τραπέζι από σκούρο ξύλο.

Όλη αυτή η παρασκευή καφέ από ρίζες πικραλίδας δεν είναι κάτι καινούργιο. τυχαίνει επίσης να είναι μια συνταγή της εποχής του εμφυλίου πολέμου. Τα συνομοσπονδιακά στρατεύματα συχνά έπρεπε να αντέχουν χωρίς πραγματικό καφέ, έτσι έφτιαχναν καφέ με κτηνοτροφικά φυτά, συμπεριλαμβανομένης της πικραλίδας και της ρίζας κιχωρίου.

Και είναι τόσο εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι. Δεν χρειάζεται φανταχτερός εξοπλισμός ψησίματος. Απλώς το ρίχνεις στο φούρνο σου.

Κατευθύνσεις

ψιλοκομμένη ρίζα πικραλίδας σε ένα ταψί στρωμένο με περγαμηνή
Είναι εντάξει να έχετε μερικά μικρότερα κομμάτια.
  • Ρυθμίστε το φούρνο σας στους 350 F. Κόψτε τις ρίζες σας σε κέρματα ή ψιλοκόψτε τις χοντρικά, ώστε να έχουν όλες περίπου το ίδιο μέγεθος. Τώρα απλώστε τα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 30 λεπτά. Μετά από λίγο, κάθε άνθρωπος που πίνει καφέ στο σπίτι θα συρρέει στην κουζίνα σας προσπαθώντας να βρει το φρεσκοκομμένο μπρίκι του καφέ.
  • Ελέγχετε τις ρίζες σας κάθε λίγα λεπτά μετά τα πρώτα 30 λεπτά και τραβήξτε το τηγάνι έξω όταν όλες οι ρίζες είναι ωραίες και φρυγανισμένες. Θα έχετε μια σειρά από βαθύ καφέ έως ανοιχτό μαύρισμα κομμάτια.
Κοντινό πλάνο ψητών κομματιών ρίζας πικραλίδας που χύθηκαν από ένα βάζο.
Μμμ μυρίζει υπέροχα!

Όπως και οι κόκκοι καφέ, όσο πιο σκούρο ψήνετε τη ρίζα της πικραλίδας σας, τόσο πιο σκούρο θα είναι το αφέψημα σας. Θεωρώ ότι ακόμα κι αν πάρω μερικά μικρότερα κομμάτια που βγαίνουν πολύ πιο σκούρα από τα υπόλοιπα, απλώς προσθέτει στη γεύση.

Για να φτιάξετε τον καφέ σας:

  • Αλέστε τις ρίζες όπως θα κάνατε με κόκκους καφέ.
  • Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας αλεσμένη ρίζα πικραλίδας και δύο φλιτζάνια νερό σε μια μικρή κατσαρόλα.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και σκεπάζουμε, σιγοβράζουμε απαλά για 5 λεπτά.
  • Σουρώνετε και σερβίρετε όπως θα κάνατε τον καφέ.
  • Προσθέστε κρέμα ή ζάχαρη όπως θέλετε.

Όπως θα μάθετε σύντομα, αν πάρετε μια γεύση για τον καφέ με ρίζα πικραλίδας, μπορεί να θέλετε να αγοράσετε αποξηραμένη ρίζα πικραλίδας στο διαδίκτυο, ώστε να μπορείτε να τον ψήσετε μόνοι σας. Και όπως θα σας πουν πολλοί βοτανολόγοι, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να αγοράσετε τα βότανά σας στο διαδίκτυο από το Mountain Rose Herbs. Είναι ένα υπέροχο μέρος για να φτάσετε βιολογική αποξηραμένη ρίζα πικραλίδας.

Εάν ψήνετε αποξηραμένη ρίζα πικραλίδας, δεν θα χρειαστεί τόσος χρόνος για να ψηθεί όσο είναι φρέσκια, επομένως θα θέλετε να ελέγξετε την πικραλίδα σας ξεκινώντας από τα δεκαπέντε λεπτά και όχι από τα τριάντα.

Ένα μαχαίρι που βρίσκεται δίπλα σε ένα σωρό από κομμένες ρίζες πικραλίδας σε ένα ξύλο κοπής.
Α, τα κοκτέιλ που θα φτιάξεις!

Ένας άλλος απλός τρόπος για να απολαύσετε τα οφέλη των ριζών πικραλίδας είναι να φτιάξετε σπιτικά πικραλίδες. Είτε απολαμβάνετε ένα κοκτέιλ τα βράδια είτε θέλετε να αποτρέψετε τη δυσπεψία πριν από ένα μεγάλο γεύμα, το να έχετε ένα μπουκάλι πικραλίδα στο χέρι είναι πάντα μια σοφή ιδέα.

Γίνονται εύκολα και αποτελούν την τέλεια προσθήκη στο μπαρ του σπιτιού σας και ένα υπέροχο δώρο για τον λάτρη των craft cocktail στη ζωή σας. Οι λάτρεις του απεριτίφ είναι απίθανο να βρουν ποτέ πικρά όπως αυτά σε ένα κατάστημα και πηγαίνουν το παλιομοδίτικο σας σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο.

Τα πικρά βότανα είναι επίσης υπέροχα για τη βελτίωση της πέψης. Αυτή η πικρή γεύση διεγείρει τα γαστρικά οξέα, τα οποία σας βοηθούν να αφομοιώσετε το φαγητό σας πιο εύκολα. Πάρτε μερικές σταγόνες πικραλίδα πριν από ένα μεγάλο γεύμα (Γεια, δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών!) ή ένα γεύμα που είναι γνωστό ότι σας προκαλεί καούρα.

Για μια εύκολη συνταγή πικραλίδας από ρίζα πικραλίδας, ρίξτε μια ματιά στο Grow Forage Cook Ferment.

Dandelion Root Bitters: Homemade Herbal Bitters Recipe

ένα βάζο με ρίζες πικραλίδας γεμάτο με βότκα για να φτιάξετε ένα βάμμα.
Ελπίζω να είναι έτοιμο εγκαίρως για το δείπνο των Ευχαριστιών.

Και τέλος, αν θέλετε απλώς να απολαύσετε τα θρεπτικά και γαστρικά οφέλη της ρίζας πικραλίδας, μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό βάμμα με τις ρίζες πικραλίδας σας.

Η Ashley στο Practical Self Reliance έχει μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε ένα βάμμα ρίζας πικραλίδας. Το έχω χρησιμοποιήσει μόνος μου με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να δείτε τη συνταγή της εδώ – Πώς να φτιάξετε βάμμα πικραλίδας

Κοντινό πλάνο μιας κομμένης ροζέτας πικραλίδας.
Η ομορφιά μπορεί να βρεθεί στα πιο κοινά ζιζάνια.

Ελπίζω μέχρι τώρα να μπορείτε να δείτε ότι εμείς στο Rural Sprout είμαστε 100% ομάδα πικραλίδα. Και ελπίζουμε ότι θα έρθετε μαζί μας αφού δοκιμάσετε το πρώτο σας φλιτζάνι καφέ με ρίζα πικραλίδας. Ίσως στο μέλλον, όταν μαζεύετε ζιζάνια στον κήπο, να παραλείψετε τις πικραλίδες και να τις αφήσετε μέχρι το φθινόπωρο. Στην υγειά σας!

Schreibe einen Kommentar