Σχεδιάστε ένα τοπίο που αξιοποιεί στο έπακρο τον ήλιο και τη σκιά

0
Σχεδιάστε ένα τοπίο που αξιοποιεί στο έπακρο τον ήλιο και τη σκιά
φυτά στην ηλιόλουστη πλευρά του σπιτιού
©Morgan Howarth Photography

Για να σχεδιάσετε ένα τοπίο που είναι εκφραστικό και γεμάτο ποικιλία καθ‘ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο μελετώντας πώς ο ήλιος, η σκιά και η υγρασία επηρεάζουν διαφορετικές περιοχές της αυλής σας. Ορισμένες περιοχές θα έχουν πλήρη ηλιοφάνεια ενώ άλλες περνούν τη μέρα κυρίως στη σκιά. Θα θέλετε να είστε σίγουροι ότι το σχέδιο φύτευσής σας βασίζεται στην κατανόηση του ηλιακού φωτός και των αναγκών σε πότισμα κάθε φυτού και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να τα φυτέψετε.

Τα φυτά έχουν ξεχωριστές προτιμήσεις και θα ανθίσουν σε μέρη στην αυλή σας που είναι παρόμοια με εκείνα που αναπτύσσονται σε φυσικούς οικοτόπους και τις εποχές του χρόνου όπου βρίσκονται στο απόγειό τους. Και καθώς η αυλή σας ωριμάζει, θα υπάρξουν αλλαγές. Η συνεργασία με έναν επαγγελματία διαχείρισης κήπων για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φύτευσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ένα τοπίο που εξελίσσεται όμορφα με τις εποχές και τα χρόνια.

Σχεδιάστε ένα τοπίο που καθορίζει τα φυτά του ήλιου και της σκιάς

Δεν αρκεί απλώς να επιλέξετε φυτά που σας αρέσουν ή ακόμα και να επιλέξετε φυτά που ταιριάζουν καλύτερα στην περιοχή καλλιέργειας σας. Τα φυτά προσαρμόζονται για να αναπτυχθούν σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον είτε ήλιου, σκιάς είτε μερικού φωτός. Όταν σχεδιάζετε ένα τοπίο, είναι χρήσιμο να σκεφτείτε να μιμηθείτε τις ιδανικές συνθήκες που υπάρχουν στην άγρια ​​φύση για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα σε ένα περιβάλλον κήπου σπιτιού.

Λάτρεις του Ήλιου

Επειδή είναι φυσικά άνετα σε περιβάλλον τύπου ανοιχτού χωραφιού, τα φυτά που αγαπούν τον ήλιο θα ευδοκιμήσουν σε μέρη στον κήπο σας όπου δεν υπάρχει σκιά. Ένα φυτό που ευνοεί τις συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας χρειάζεται, τουλάχιστον, έξι έως οκτώ ώρες άμεσο ηλιακό φως κάθε μέρα. Μερικοί εξαιρετικοί λάτρεις του ήλιου που πρέπει να συμπεριλάβετε στο σχέδιο τοπίου σας είναι:

  • πολυετή φυτά όπως coreopsis, salvia και λουλούδι κουβέρτας
  • χόρτα όπως το panicum, το miscanthus και το calamagrostis
  • κάλυμμα εδάφους όπως γρασίδι mondo, χειμωνιάτικο γιασεμί και ζυμαρικά χαλί
  • θάμνοι όπως fothergilla, diablo ninebark και oakleaf ορτανσία

Φυτά σκιάς

Ένα αληθινό σκιερό φυτό λατρεύει τον πυκνό θόλο και χρειάζεται μόνο έμμεσο, διακεκομμένο ηλιακό φως καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επειδή μπορούν να φωτοσυνθέσουν χωρίς άμεσο ηλιακό φως, δεν χρειάζονται παρατεταμένο ηλιακό φως. Στην πραγματικότητα, το άμεσο ηλιακό φως θα τα κάψει. Μερικοί εξαιρετικοί λάτρεις της σκιάς που πρέπει να συμπεριλάβετε στο σχέδιο τοπίου σας είναι:

  • πολυετή φυτά όπως οικοδεσπότες, αστίλβη και φτέρες
  • χόρτα όπως το καρέξ, το φουντωτό τρίχωμα και το ιαπωνικό δασικό γρασίδι
  • κάλυμμα εδάφους όπως παχύσανδρα, γλυκό ξύλο και άγριο τζίντζερ
  • αειθαλείς θάμνοι όπως το αμερικάνικο πουρνάρι, το αμερικάνικο πυξάρι και το πουρνάρι Carissa.

Φυτά μερικής σκιάς

Τα περισσότερα φυτά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Χρειάζονται τρεις έως έξι ώρες άμεσου ηλιακού φωτός κάθε μέρα και τα καταφέρνουν καλύτερα με πιο ήπιο πρωινό φως, καθώς το απογευματινό φως μπορεί να είναι πολύ έντονο για αυτούς. Όταν φυτεύονται στο σωστό μέρος, όπως σε ένα σημείο όπου ένα δέντρο ή άλλο μεγαλύτερο φυτό (ή το σπίτι σας) θα τα θωρακίσει τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, τα φυτά μερικής σκιάς θα ανθίσουν.

ανάμεικτα φυτά ήλιου και σκιάς γύρω από μια λίμνη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bob Narod

Ανάγκες υγρασίας για τα φυτά του ήλιου και της σκιάς

Όταν σχεδιάζετε ένα τοπίο για ήλιο και σκιά, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις ανάγκες υγρασίας συγκεκριμένων φυτών. Μερικά φυτά του ήλιου – όπως τα διακοσμητικά χόρτα που είναι εγγενή σε ανοιχτά λιβάδια και λιβάδια – μπορούν να ανεχθούν συνθήκες ξηρασίας, ενώ άλλα είναι προσαρμοσμένα να κάθονται στο νερό και να είναι συνεχώς υγρά. Οι ίριδες, για παράδειγμα, αγαπούν το φως, αλλά αναπτύσσονται καλά στις όχθες λιμνών και λιμνών, ακριβώς κοντά ή μέσα στο νερό.
Πολλοί λάτρεις της σκιάς—όπως το καρδινάλιο λουλούδι, η αστίλβη, η άρουνκους (γένια κατσίκας)— ευδοκιμούν σε ένα βάλτο και χρειάζονται υγρασία όλη την ώρα, ενώ άλλα σκιερά φυτά, όπως οι αζαλέες, απαιτούν πολύ καλή αποστράγγιση.

Ένας επαγγελματίας τοπίου θα σας βοηθήσει να εργαστείτε με τον ήλιο, την υγρασία και τις συνθήκες αποστράγγισης στην αυλή σας και θα επιλέξει φυτά που ταιριάζουν καλύτερα στο συγκεκριμένο περιβάλλον σας—ή θα τροποποιήσει το τοπίο για να δημιουργήσει χώρο για να ανθίσουν τα αγαπημένα σας.

Πότε και πού να φυτέψετε

φύτευση παρτέρια σε μερική σκιά
©Morgan Howarth Photography

Η αυλή σας θα αλλάξει κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Τα δέντρα θα ξεφυλλίσουν και θα σκιαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου υπήρχε πλήρης ήλιος την άνοιξη. Όταν σχεδιάζετε ένα τοπίο, είναι κρίσιμο να χρησιμοποιείτε στρώσεις τοπίου για να εξασφαλίσετε ποικιλία και χρώμα όλο το χρόνο.
Ομοίως, εάν χάσετε ή αφαιρέσετε ένα δέντρο, θα έχετε άφθονη ηλιοφάνεια τώρα στα φυτά που φύτρωσαν κάτω από τον προστατευτικό του θόλο. Έτσι, ένας σκιερός κήπος γεμάτος οικοδεσπότες και φτέρες θα μαραθεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού όταν θα πιάσει συνεχείς απογευματινές ακτίνες. Ο επαγγελματίας τοπίου σας μπορεί να σας βοηθήσει να τα μεταφέρετε σε ένα νέο σημείο στην αυλή σας για να τα διατηρήσετε υγιή και να προτείνετε κάτι πιο κατάλληλο για τη νέα ηλιοφάνεια.

Αν και υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, η φύτευση πρέπει γενικά να γίνεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Τα δέντρα πρέπει να μπαίνουν μέσα αφού έχουν αδρανήσει το φθινόπωρο ή την άνοιξη πριν φύγουν. Τα πολυετή φυτά φυτεύονται καλύτερα το φθινόπωρο γιατί συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα εκτός εάν υπάρχει βαθύς παγετός. Αυτό τους επιτρέπει να αναπτύξουν ένα υγιές ριζικό σύστημα και να είναι έτοιμοι για την επόμενη άνοιξη. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό, όπως χόρτα θερμής εποχής ή καλλωπιστικά, τα οποία θα σαπίσουν εάν τοποθετηθούν σε δροσερό έδαφος.

Σχέδιο για τα εφέ Ήλιος και Σκιά στην αυλή σας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη ενός σχεδίου τοπίου. Όμως, ο χρόνος που αφιερώνετε προσεκτικά για να σκεφτείτε την ποσότητα του ηλιακού φωτός και του νερού που είναι διαθέσιμο σε κάθε μέρος της αυλής σας και την καλύτερη εποχή του χρόνου για φύτευση θα έχει ως αποτέλεσμα ένα όμορφο τοπίο πολλών εποχών που αντικατοπτρίζει τα προσωπικά σας γούστα και είναι σύμφωνο με τον τρόπο χρησιμοποιείτε το χώρο σας την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ένας επαγγελματίας τοπίου με άρτια εκπαίδευση και εμπειρία στον τομέα της κηπουρικής μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα τοπίο που θα μεγαλώσει την αυλή σας στην πλήρη δόξα του και θα σας ανταμείψει με εκπληκτικές οθόνες όλο το χρόνο.

Ίσως έχετε αναρωτηθεί πώς να αναδείξετε την πληρέστερη έκφραση στο τοπίο και τους κήπους σας. Το ηλεκτρονικό μας βιβλίο: Επιλέγοντας το σωστό είδος εταιρείας συντήρησης τοπίουείναι γεμάτη από πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των εταιρειών συντήρησης τοπίου.

Νέα παρότρυνση για δράση

Schreibe einen Kommentar