Το κρυφό κόστος του σκληρού νερού

Το κρυφό κόστος του σκληρού νερού

September 9, 2022 0 Von admin

Τα αλάτια συνδέονται με το σκληρό νερό, το οποίο παρέχεται σε πάνω από το 60% των σπιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νερό σας μπορεί να φαίνεται κρυστάλλινο, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο και μαγνήσιο που σχηματίζουν άλατα ασβεστίου όταν θερμαίνονται. Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείτε το σχηματισμό αλάτων περισσότερο στον βραστήρα, στην καφετιέρα, στις βρύσες και στο ντους σας. Τα άλατα συσσωρεύονται επίσης σε κρυφές περιοχές του σπιτιού, όπως ο λέβητας, οι σωληνώσεις και οι εσωτερικές συσκευές όπως τα πλυντήρια πιάτων και τα πλυντήρια ρούχων.

Τόσο τα ορατά όσο και τα αόρατα άλατα στο σπίτι σας θα μπορούσαν να σας κοστίσουν μια περιουσία σε αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, πρόσθετα προϊόντα καθαρισμού και απορρυπαντικά, καθώς και την δαπανηρή αντικατάσταση συσκευών.

Το κρυφό κόστος του σκληρού νερού

Το κρυφό κόστος της θέρμανσης του σπιτιού σας

Μια μελέτη από το Water Quality Research Foundation διαπίστωσε ότι η θέρμανση σκληρού νερού κοστίζει έως και 29% περισσότερο από τη θέρμανση μαλακού νερού. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν πληρώνετε μόνο για να θερμάνετε το νερό, αλλά πληρώνετε και για να θερμάνετε τα διαλυμένα ορυκτά.

Το άλας δεν είναι αγωγός της θερμότητας, είναι μονωτής. Καθώς σχηματίζονται άλατα στα θερμαντικά στοιχεία του λέβητα, του βραστήρα ή των συσκευών σας, γίνονται λιγότερο αποδοτικά απαιτώντας περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση του ίδιου όγκου νερού. Στην πραγματικότητα, μόνο 9 γραμμάρια αλάτων μπορεί να μειώσει την απόδοση του λέβητα σας κατά σχεδόν 6% – κοστίζοντας στη μέση οικογένεια των 4 ατόμων επιπλέον 200+ £ σε λογαριασμούς ενέργειας ετησίως.

Το κρυφό κόστος των αναποτελεσματικών συσκευών

Το νερό που χρησιμοποιεί συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων, ο βραστήρας και το πλυντήριο πιάτων υποφέρουν επίσης από τα προβλήματα που σχετίζονται με τα άλατα. Αυτό τα καθιστά λιγότερο ενεργειακά αποδοτικά, που σημαίνει ότι πληρώνετε περισσότερα για να θερμάνετε το νερό που χρησιμοποιούν.

Η συσσώρευση αλάτων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δαπανηρές βλάβες, καθιστώντας τις συσκευές σας άχρηστες. Σε ορισμένες περιπτώσεις το σκληρό νερό μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της συσκευής σας έως και 30% που σημαίνει ότι αντικαθιστάτε πιο συχνά ακριβές συσκευές.

Το κρυφό κόστος του καθαρισμού

Το σκληρό νερό αντιδρά επίσης με τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά για να σχηματίσει μια «απομάκρυνση σαπουνιού» αντί για έναν ωραίο αφρό, που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερο προϊόν για τον καθαρισμό, το πλύσιμο και το μπάνιο. Εάν ελέγξετε το πίσω μέρος του απορρυπαντικού πλυντηρίου σας, μπορεί να εκπλαγείτε όταν δείτε ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές συμβουλεύουν ακόμη και ότι απαιτείται λιγότερο προϊόν ανά πλύση όταν χρησιμοποιείται με μαλακό νερό.

Μελέτες δείχνουν ότι απαιτείται έως και 50% περισσότερο σαπούνι ή απορρυπαντικό με σκληρό νερό. Όχι μόνο το σκληρό νερό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερο προϊόν, αλλά σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν πρόσθετα προϊόντα καθαρισμού (όπως αφαίρεση αλάτων) που διαφορετικά δεν θα απαιτούνταν εάν το νοικοκυριό είχε μαλακό νερό. Τα σπίτια με μαλακό νερό θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 100 £ ετησίως με τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά να διαρκούν περισσότερο και να μην χρειάζεται να αγοράσετε προϊόντα καθαρισμού που σχετίζονται με άλατα.

Το σκληρό νερό αφήνει επίσης εναποθέσεις ορυκτών στα ρούχα σας, κάνοντας τα λευκά θαμπά και αφήνοντας το πλύσιμο άκαμπτο και άκαμπτο. Το πλύσιμο των ρούχων σας με μαλακό νερό όχι μόνο τα βοηθά να παραμείνουν απαλά και λαμπερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και εξαλείφει την ανάγκη για μαλακτικά υφασμάτων.

Υπάρχει Λύση;

Εάν ζείτε σε περιοχή με σκληρό νερό, η αφαίρεση της σκληρότητας από το νερό που τροφοδοτεί το σπίτι σας είναι δυνατή χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που ονομάζεται αποσκλήρυνση νερού. Αυτό σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα που σχετίζονται με τα άλατα ασβεστίου στην πηγή – εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα. Οι αποσκληρυντές νερού λειτουργούν ανταλλάσσοντας τα μέταλλα που σχετίζονται με τα άλατα με νάτριο (ή αλάτι), το οποίο δημιουργεί μαλακό νερό στη διαδικασία. Είναι ενδιαφέρον ότι ένας αποσκληρυντής νερού είναι μια από τις λίγες οικιακές συσκευές που πληρώνουν τα χρήματα με την πάροδο του χρόνου, με τιμές που ξεκινούν από μόλις 400 £ και συνολική εξοικονόμηση άνω των 300 £ ετησίως.

Ένας αποσκληρυντής νερού έχει επίσης μια σειρά από πρόσθετα οφέλη ανακουφίζει από το έκζεμα, τον ερεθισμό του δέρματος και σας αφήνει ορατά πιο απαλά, πιο μεταξένια μαλλιά.

Σε μια εποχή που οι τιμές της ενέργειας ξεπερνούν την οροφή, η εξερεύνηση του κρυφού κόστους μέσα στο σπίτι είναι ένας σημαντικός τρόπος για να κατανοήσετε πώς να μειώσετε τους οικιακούς σας λογαριασμούς. Τα άλατα που προκαλούνται από το σκληρό νερό συχνά παραβλέπονται από τους ιδιοκτήτες σπιτιού ως συνεισφέροντας στο ακριβό κρυφό κόστος και στη συνολική μείωση της απόδοσης του σπιτιού.

Το The Hidden Costs Of Hard Water είναι μια χαρακτηριστική ανάρτηση