Χιτίνη: Το μυστικό της βιολογικής κηπουρικής

1
Χιτίνη: Το μυστικό της βιολογικής κηπουρικής

Τι κοινό έχουν όλα τα καρκινοειδή, τα έντομα, τα κοχύλια στρειδιών, τα λέπια των ψαριών και οι μύκητες; Όλοι αυτοί οι οργανισμοί περιέχουν μια ενδιαφέρουσα ένωση γνωστή ως χιτίνη. Τι είναι όμως η χιτίνη και πώς ωφελεί τους βιολογικούς καλλιεργητές;

Τίποτα καινούργιο

Οι παλαιότερες καταγραφές του τσιτλίν χρονολογούνται πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια στο Trilobites! Σήμερα, μπορείτε να το βρείτε στους εξωσκελετούς των εντόμων, στα κοχύλια των καρκινοειδών, στα στρείδια, στα μύδια, στα μαλάκια, ακόμη και στα κυτταρικά τοιχώματα των μυκήτων. Μπορεί ακόμη και να έχετε πάρει ένα παράγωγο αυτής της ουσίας σε γλυκοζαμίνη, που πωλείται ως θεραπεία για αρθριτικές καταστάσεις.

Η χιτίνη είναι ένας πολυσακχαρίτης (μια ένωση ολιγοσακχαρίτη μακράς αλυσίδας) παρόμοιος σε δομή και λειτουργία με την κυτταρίνη και την κερατίνη. Από μόνη της, η χιτίνη είναι μια σκληρή αλλά εύκαμπτη ένωση. Ωστόσο, συχνά συνδυάζεται είτε με ανθρακικό ασβέστιο, όπως τα κελύφη των στρειδιών και των καρκινοειδών, είτε συμπλέκεται με πρωτεϊνικές ενώσεις όπως εξωσκελετές εντόμων για να σχηματίσει ανθεκτικά υλικά που διερευνώνται επί του παρόντος ως πιθανό βιοπλαστικό.

Στον κήπο

Αναμφισβήτητα ο πιο συναρπαστικός τομέας έρευνας όσον αφορά αυτή την ένωση είναι ο γεωργικός τομέας. Η χιτίνη και η αποακετυλιωμένη υδατοδιαλυτή μορφή της, η χιτοζάνη, παρουσιάζουν μερικά απίστευτα οφέλη στην ανοσία των φυτών ενώ συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της ποιότητας των φυτών που παράγουν φαρμακευτικές ενώσεις.

Χιτίνη

Είναι δυνατό να ληφθεί χιτίνη από ορισμένες οργανικές τροποποιήσεις, όπως σκόνη κελύφους στρειδιών, άλευρο κελύφους καρκινοειδών, αρώματα εντόμων και αλευροσκούληκες. Διατίθεται επίσης σε πολλά προϊόντα που παράγονται στο εμπόριο στη υδατοδιαλυτή και ενεργή μορφή της χιτοζάνης.

Ενισχυμένη Υγεία

Η χιτίνη και η χιτοζάνη προκαλούν μια συστηματική αμυντική απόκριση που μπορεί να προάγει την αύξηση των χημικών ουσιών που παράγονται φυσικά από το φυτό όταν υπάρχουν παράσιτα και παθογόνα. Αυτή η διαδικασία επιφέρει σημαντικά περιφερειακά οφέλη και έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη στην πρόληψη φυτικών ιών, παθογόνων μυκήτων και ορισμένων ειδών εντόμων.

Η χρήση αυτής της απίστευτης ένωσης θέτει τα φυτά «σε επιφυλακή» και έτοιμα να αντιμετωπίσουν κάθε επικείμενη απειλή. Επειδή το φυτό παράγει ήδη αυτές τις αμυντικές ενώσεις, η συστημική του ανοσία είναι υψηλότερη και εάν συμβεί μια επίθεση, το φυτό μπορεί να αναπηδήσει σε δράση και να προστατευτεί πολύ πιο γρήγορα. Απίστευτα, η χιτίνη δείχνει μια ταυτόχρονη ικανότητα να προάγει την ευεργετική διάδοση της μικροχλωρίδας ενώ παρεμποδίζει ή σταματά τον πολλαπλασιασμό των ανεπιθύμητων.

Βελτιωμένη απόδοση και ποιότητα

Ένα από τα πιο συναρπαστικά οφέλη της χιτίνης είναι ότι δείχνει απίστευτη υπόσχεση στην αύξηση των ενεργών ενώσεων όπως τα φλαβονοειδή, τα τερπένια και η συνολική παραγωγή ρητίνης στα φαρμακευτικά φυτά. Τόσο οι μελέτες όσο και οι πραγματικές ανέκδοτες αναφορές συζητούν τις βελτιωμένες αποδόσεις σε ξηρά βάρη των συγκομισμένων προϊόντων και τα πραγματικά ενεργά συστατικά που παράγονται. υψηλότερη ποσότητα και ποιότητα ταυτόχρονα! Άλλες έρευνες συσχετίζουν τη χρήση χιτίνης και χιτοζάνης με αυξημένη αντοχή στην ξηρασία, με τα φυτά να αποδίδουν ίδια με εκείνα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία που δεν εκτίθενται σε συνθήκες ξηρασίας.

Η ετυμηγορία

Η χιτίνη και η χιτοζάνη προσφέρουν έναν τρόπο ενίσχυσης της ανοσίας των φυτών, της ποιότητας και της αντοχής στην ξηρασία φυσικά. Η προσθήκη αυτού του συστατικού στους κήπους μας μπορεί να είναι το μυστικό όπλο που περίμεναν οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων!

Schreibe einen Kommentar