10 είδη που μπορεί να συναντήσετε στις διακοπές

10 είδη που μπορεί να συναντήσετε στις διακοπές

August 24, 2022 0 Von admin

Caribbean Snakes — αναρωτιέστε για:

  • Υπάρχουν φίδια στην Καραϊβική;
  • Ποια φίδια της Καραϊβικής είναι δηλητηριώδη;
  • Τι είδους φίδια μπορείτε να συναντήσετε στην Καραϊβική;

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε!

Η Καραϊβική είναι ένα εκπληκτικά πανέμορφο μέρος.

Είναι γεμάτο με κρυστάλλινα νερά, αμμώδεις παραλίες και πολλά πεντανόστιμα τροπικά φρούτα. Δεν είναι περίεργο που είναι ένα από τα αγαπημένα μας μέρη για να επισκεφτούμε για διακοπές με ζεστό καιρό.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά της Καραϊβικής που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν – τα φίδια! Υπάρχουν πάνω από 200 είδη φιδιών σε αυτή την περιοχή και μερικά είναι πιο επικίνδυνα από άλλα.

Αν σχεδιάζετε ταξιδεύοντας στην Καραϊβική σύντομα (ή αν θέλετε απλώς να μάθετε περισσότερα για αυτά τα συναρπαστικά πλάσματα), ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε:

━ Caribbean Snakes: The Basics

Φίδια της Καραϊβικής είναι σπάνια επικίνδυνα και πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Τις περισσότερες φορές, δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους αν τους αφήσετε ήσυχους.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος – τρώνε αρουραίους και ποντίκια που διαφορετικά θα μεταδίδουν ασθένειες. Η τροφική αλυσίδα εξαρτάται επίσης από τα φίδια: ορισμένα είδη τρέφονται με άλλα ερπετά (όπως σαύρες), ενώ άλλα τρώνε πουλιά ή ψάρια.

Εδώ είναι ένα γρήγορο αστάρι για τα φίδια που μπορεί να βρείτε στο δικό σας Επίσκεψη στην Καραϊβική:

Άγιος Βικέντιος Blacksnake
Άγιος Βικέντιος Blacksnake
Πηγή

Άγιος Βικέντιος Blacksnake

(Χιρώνιος του Βίνσεντ)

ο Μαυροφίδι του Αγίου Βικεντίου επίσης ευρέως γνωστό ως το μαστίγιο του Αγίου Βικεντίου, το σιπό του Βίνσεντ ή το ράσο του Αγίου Βικεντίου, ένα είδος ήπιας δηλητηριώδους φιδιού με οπίσθιο κυνόδοντα στην οικογένεια των Dipsadidae.

Το συγκεκριμένο όνομά του, vincentii, αναφέρεται στο ότι είναι ντόπιος στο νησί Άγιος Βικέντιος στις Γρεναδίνες.

Αυτό το υπέροχο φίδι μπορεί να φτάσει σε μήκος πάνω από 5 πόδια και ζει στη ζούγκλα, όπου κυνηγά βατράχια και σαύρες.

Snake Caribbean - Barbados Thread Snake
Φίδι με νήμα Μπαρμπάντος

Φίδι με νήμα Μπαρμπάντος

(Λεπτότυποι Κάρλα)

Το Barbados Thread Snake είναι το μικρότερο φίδι της Καραϊβικής και σίγουρα ένα από τα πιο μοναδικά! Βρίσκεται μόνο σε Μπαρμπάντοςένα νησί της Καραϊβικής περίπου 300 μίλια ανατολικά της Βενεζουέλας.

Το Barbados Thread Snake είναι ένα φίδι που περνάει τη ζωή του υπόγεια, ζώντας συχνά κάτω από βράχους και κορμούς. Αυτό το είδος είναι μυστικοπαθές, νυκτόβιο και γενικά ο άνθρωπος.

Αυτό το είδος είναι τόσο μικρό που μπορεί να χωρέσει στην παλάμη του χεριού σας! Πήρε το όνομά του από το μακρύ σώμα και τη λεπτή ουρά του—αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν το σώμα του να μοιάζει με κλωστή!

Ενώ το φίδι με νήματα Barbados είναι ακίνδυνο για τους ανθρώπους, μπορεί να δαγκώσει αν το πλησιάσετε πολύ ή το απειλήσετε με οποιονδήποτε τρόπο. Εάν συναντήσετε ένα από αυτά τα φίδια στη φύση, απλώς δώστε του λίγο χώρο και αφήστε το ήσυχο.

Παλιός δρομέας

(Άλσφης παλαιός)

Οι δρομείς Antiguan βρίσκονται μόνο στα δίδυμα νησιά του Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Αυτό το φίδι της Καραϊβικής είναι ένα από τα λίγα φίδια όπου τα αρσενικά και τα θηλυκά μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με το χρώμα. Τα αρσενικά είναι συνήθως σκούρα καφέ με ανοιχτά κρεμώδη σχέδια, ενώ τα θηλυκά είναι ασημί-γκρι με ανοιχτό καφέ μπαλώματα και σημάδια. Τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο κρανίο από τα αρσενικά.

Αυτοί οι δρομείς, παρά το όνομά τους, είναι μάλλον αργοί. Θηρατούν τέσσερα ενδημικά είδη σαύρας, τα οποία πιάνουν σε ενέδρα. Αυτά τα ευγενικά φίδια είναι εντελώς ακίνδυνα για τους ανθρώπους. η μόνη τους άμυνα είναι να δημιουργούν μια μυρωδιά μοσχοβολίας όταν απειλούνται. Ο δρομέας της Antiguan κηρύχθηκε λανθασμένα εξαφανισμένος δύο φορές: μία το 1936 και ξανά το 2009.

Snake Caribbean - Δομινικανή τυφλό φίδι
Δομινικανή τυφλό φίδι
Πηγή

ρεΟμινικανικό τυφλό φίδι

(Αντιλλότυποι Δομινικανός)

Το νησιωτικό έθνος των Μικρών Αντιλλών της Καραϊβικής Δομίνικα φιλοξενεί ένα είδος τυφλού φιδιού που είναι γνωστό ως Δομινικανό τυφλό φίδι ή Δομινικανό σκουλήκι (Antillotyphlops dominicanus).

Βρίσκεται κυρίως σε παράκτια δάση και σε συναφείς καλλιεργούμενες περιοχές. Αλλά λόγω των τάσεων τρυπήματος του, σπάνια εμφανίζεται. Μπορεί να φτάσει τα 15 in ή 385 mm. Είναι εξ ολοκλήρου καφέ σε απόχρωση με πιο χλωμή κοιλιακή επιφάνεια και κοντή, σφαιρική κεφαλή.

Το Δομινικανό τυφλό φίδι περνά τον περισσότερο χρόνο του υπόγεια όπου τρέφεται με γαιοσκώληκες και έντομα όπως οι τερμίτες. Τρώει επίσης μικρές σαύρες και βατράχια εάν είναι διαθέσιμα στην επικράτειά του.

Αν συναντήσετε ένα στο εξοχικό σας κατά τη διάρκεια της παραμονής σας σε αυτούς τους τροπικούς προορισμούς, μην ανησυχείτε πολύ γι ‚αυτούς – ούτε αυτοί είναι γνωστοί ως ιδιαίτερα επιθετικοί!

Caribbean Snake - Πουέρτο Ρίκο βόα
Πουέρτο Ρίκο Μπόα
Πηγή

Πουέρτο Ρικανός Βοάς

(Chilabothrus αστόλιστος)

Βρίσκεται κυρίως σε Πουέρτο Ρίκο, το φίδι έχει συνήθως καφέ χρώμα και μπορεί να φτάσει τα 12 πόδια σε μήκος. Τα λέπια του βόα του Πουέρτο Ρίκο έχουν μαύρο περίγραμμα, γεγονός που τα κάνει να ξεχωρίζουν στο μαυρισμένο δέρμα του.

Τρέφεται με αρουραίους, ποντίκια, νυχτερίδες, σαύρες, έντομα και άλλα ασπόνδυλα όταν είναι νέος. Ωστόσο καθώς ωριμάζει θα κολλάει περισσότερο στο να τρέφεται αποκλειστικά με νυχτερίδες.

Αυτό το συγκεκριμένο είδος φιδιού προτιμά να ζει σε δέντρα ή στο έδαφος παρά σε προεξοχές βράχων ή σπηλιές όπου οι νυχτερίδες πετούν συχνά πάνω από το κεφάλι τους, κάτι που τους διευκολύνει να πιάσουν τη λεία τους!

Snake Caribbean - Τζαμάικα Μπόα
Τζαμάικα Μπόα
Πηγή

Τζαμάικα Μπόα

(Chilabothrus subflavus)

Δεν είναι κάθε μέρα που βλέπεις ένα πλάσμα τόσο σπάνιο και όμορφο όπως ο Τζαμάικας Μπόα. Το Τζαμάικα Μπόα είναι ενδημικό Ιαμαϊκήπου σημαίνει ότι δεν ζει πουθενά αλλού στη Γη.

Αυτό το ερπετό βρίσκεται συχνά στα δέντρα, αλλά αναμειγνύεται καλά με το περιβάλλον του λόγω της χρωματικής του ποικιλίας στα λέπια του.

Επίσης δεν είναι δηλητηριώδες! Ως θηρευτής σε ενέδρα, αυτός ο βόας περιμένει υπομονετικά το θήραμά του να φτάσει στην εμβέλεια των αιχμηρών δοντιών του. Κυνηγούν κυρίως τη νύχτα, αλλά μπορεί επίσης να τους δει κανείς να λιάζονται σε βράχια κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν χρειάζεται να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Όχι μόνο αυτό το είδος δεν αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους, αλλά μας ωφελούν τρομερά! Οι αρουραίοι που αποτελούν μέρος της διατροφής του είναι ένα σημαντικό συστατικό του βιοτόπου της καλλιέργειας, έτσι για παράδειγμα, όταν οι αγρότες βρίσκουν έναν κουλουριασμένο γύρω από ένα φυτό μπανάνας, χωνεύει πραγματικά ένα γεύμα που διαφορετικά θα έβλαπτε τις καλλιέργειές τους.

Κοκκινοκοιλιακός δρομέας

(Άλσφης rufiventris)

Το Red Bellied Racer είναι ένα μικρό φίδι της Καραϊβικής που βρέθηκε στην περιοχή των Μικρών Αντιλλών.

Ο κόκκινος δρομέας της κοιλιάς είναι γνωστός για τη λαμπερή πορτοκαλί κοιλιά του, που σημαίνει ότι μερικές φορές ονομάζεται επίσης δρομέας με πορτοκαλί κοιλιά. Έχει κηλίδες με μαύρα όρια που μετατρέπονται σε σκούρα λωρίδα προς τα πίσω. Τα θηλυκά έχουν μια σειρά από ραβδώσεις και μουτζούρες που ξεθωριάζουν και προς τα πίσω. Τα αρσενικά διαφέρουν ελαφρώς από τα θηλυκά στο ότι οι κηλίδες τους με μαύρα όρια τείνουν να είναι μικρότερες από αυτές των θηλυκών.

Τα φίδια αυτού του γένους είναι μικρά φίδια με πίσω κυνόδοντες, που σημαίνει ότι έχουν κυνόδοντες στο πίσω μέρος του στόματός τους αντί στα μπροστινά τους δόντια όπως πολλά άλλα φίδια.

Είναι επίσης γνωστό ότι έχουν ήπιο ταμπεραμέντο και είναι ημερήσιοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δραστήριοι από την αυγή μέχρι το σούρουπο εκτός από μια ανάπαυση γύρω στο μεσημέρι. Μερικά είδη του Alsophis έχουν κακή αντίσταση σε κοινές ασθένειες που δεν βρίσκονται από πού είναι στην πραγματικότητα το φίδι.

Snake Caribbean - οχιά λακκούβας Saint Lucia
Αγία Λουκία λάκκο οχιά
Πηγή

Αγία Λουκία λάκκο οχιά

(Bothrops caribbaeus)

Αυτό το φίδι της Καραϊβικής είναι επίσης γνωστό ως λόγχη της Αγίας Λουκίας. Μπορεί να βρεθεί μόνο στο νησί των Μικρών Αντίλλων της Καραϊβικής Αγία Λουκία.

Αυτό το είδος έχει ένα τεράστιο κεφάλι που έχει σχήμα τριγώνου και είναι μεγαλύτερο από το λαιμό του. Είναι καφέ ή/και μαύρο με ωχροκίτρινες ρίγες που διασχίζουν την πλάτη και τα πλαϊνά του σώματος.

Είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδες. Ωστόσο, τα ατυχήματα που αφορούν αυτή την οχιά και ανθρώπους είναι εξαιρετικά ασυνήθιστα. Σύμφωνα με μια περίπτωση, το θύμα είχε τοπική ενόχληση, στη συνέχεια έμεινε με παράλυση προσώπου και εκτεταμένο πρήξιμο, ειδικά στην κοιλιά και το στήθος.

Φίδι της Καραϊβικής- Κροταλία της Αρούμπα
Κροταλία Αρούμπα
Πηγή

Κροταλίας Αρούμπα

(Κρόταλος μονόχρωμη)

Αν βρεθείτε ποτέ στην Αρούμπα, να είστε σε επιφυλακή για ένα φίδι που είναι τόσο σπάνιο που συχνά ονομάζεται „Κροταλίας του νησιού Αρούμπα

Είναι ένα δηλητηριώδες είδος pitviper που βρίσκεται μόνο στο Νησί της Καραϊβικής Αρούμπα, στα ανοιχτά της Βενεζουέλας. Έχει ανοιχτό καφέ, καστανό ή σχεδόν ροζ χρώμα και έχει σκούρα καφέ σημάδια σε σχήμα ρόμβου που μερικές φορές αναμειγνύονται στο ροζ ή κοκκινωπό χρώμα του εδάφους του γηγενούς του οικοτόπου.

Τα σημάδια μερικές φορές είναι σχεδόν αόρατα ή ορατά μόνο σε μια στενή λωρίδα στη μέση της πλάτης.

Υπάρχουν μόνο σε ενδιαιτήματα αγκαθιών και ερήμων στο νοτιοανατολικό μισό του νησιού. Η διατροφή τους αποτελείται από τρωκτικά, πουλιά και σαύρες.

Λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης γεωγραφικής τους εμβέλειας, περίπου 230 ζώα έχουν απομείνει στη φύση. Ο κροταλίας του νησιού Αρούμπα είναι από τους πιο σπάνιους κροταλίες στον κόσμο!

Πράσινο Φίδι Παπαγάλου

(Λεπτόφις άρον άρον)

Ο πράσινος παπαγάλος φίδι (Leptophis ahaetulla) είναι ένα μη δηλητηριώδες είδος που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1758. Το είδος βρίσκεται σε όλη την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική.

Αυτό το φίδι μπορεί να φτάσει τα 68 in (σχεδόν 6 πόδια) μήκος. Διακρίνεται από ένα λαμπερό, γρασινοπράσινο σώμα στην κορυφή και μια κοιλιά που κυμαίνεται από ανοιχτό πράσινο έως λευκό. Μια λωρίδα εκτείνεται κατά μήκος του σώματος σε μερικά φίδια παπαγάλων της Κόστα Ρίκα.

Ζουν σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και σε βάλτους μαγγροβίων. Ένας ευκαιριακός τροφοδότης, τρώει συνήθως βατράχους, σαύρες και μικρά θηλαστικά όταν είναι διαθέσιμο.

Ενώ γενικά θεωρούνται αβλαβή για τον άνθρωπο επειδή δεν έχουν δηλητηριώδεις αδένες ή κυνόδοντες, μπορεί να γίνουν επιθετικά εάν απειληθούν ή μεταχειριστούν ακατάλληλα (οπότε φροντίστε να μην τα αγγίξετε!).

Snake Caribbean - Wild

━ Συμβουλές για την ασφάλεια των φιδιών στην Καραϊβική

Τα φίδια της Καραϊβικής είναι ως επί το πλείστον ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά μερικά μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή. Γι‘ αυτό είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι.

Τα φίδια είναι σημαντικά για το οικοσύστημα, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο. Αν δεις ποτέ φίδι σε διακοπές, μείνε ψύχραιμος και ακολούθησε αυτές τις συμβουλές:

  1. Μην πανικοβάλλεστε! Τα περισσότερα φίδια στην Καραϊβική είναι ακίνδυνα και θα δαγκώσουν μόνο αν αισθανθούν ότι απειλούνται ή στριμώχνονται.
  2. Παρατηρήστε στο μήκος του βραχίονα (ή μακρύτερα).
  3. Απομακρυνθείτε αργά. Μην συνωστίζετε το φίδι και δώστε του αρκετό χώρο για να κινηθεί.
  4. Χωρίς περιττές κινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά σας δεν τους τρομάζει άσκοπα, ώστε να μην σας χτυπήσουν τυχαία.
  5. Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλειά σας πριν τραβήξετε φωτογραφίες. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάντε το μόνο εάν γνωρίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια.
  6. Τέλος, αποφύγετε οποιαδήποτε στενή αλληλεπίδραση! Μην προσπαθήσετε να τα χειριστείτε ή να τα σηκώσετε—απλώς απολαύστε την ομορφιά τους από απόσταση. Αυτό στην πραγματικότητα θα πρέπει να είναι αυτονόητο, μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε περισσότερο και αφήστε τους ήσυχους!

━ Θα δω φίδια στην Καραϊβική; Είναι εγγυημένο;

Είναι πολύ απίθανο να δείτε φίδια ενώ βρίσκεστε σε ταξίδι στην Καραϊβική.

Ωστόσο, αν δεν έχετε βάλει τέλος να τα δείτε, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με έναν νόμιμο τουριστικό πράκτορα άγριας ζωής που ειδικεύεται στον οικοτουρισμό. Επιπλέον, είναι δυνατό να δείτε μερικά ζώα που κρατούνται σε αιχμαλωσία, όπως ζωολογικούς κήπους ή οργανώσεις διάσωσης άγριας ζωής.

Είτε έχετε μια συνάντηση με φίδι είτε όχι, ελπίζουμε να περάσετε υπέροχα στο ταξίδι σας και να επιστρέψετε στο σπίτι ασφαλείς!

Snake Caribbean - Παραλία

━ Κατώτατη γραμμή

Ορίστε λοιπόν! Φίδια της Καραϊβικής.

Ελπίζουμε να σας άρεσε αυτός ο οδηγός για τα φίδια της περιοχής της Καραϊβικής. Ελπίζουμε ότι σας ενέπνευσε να παραμείνετε ασφαλείς κατά την επίσκεψή σας και να απολαύσετε την ομορφιά αυτών των νησιών.

Να θυμάστε: τα φίδια κάνουν καλό στο περιβάλλον και πρέπει να τα προστατεύουμε. Αλλά να είστε προσεκτικοί εκεί έξω! Αν και αυτά τα φίδια μπορεί να φαίνονται αβλαβή, να θυμάστε ότι εξακολουθούν να είναι άγρια ​​ζώα.

Τώρα βγείτε εκεί έξω και ζήστε τη ζωή σας σαν ένας κακός τυχοδιώκτης!

━ ΚΑΡΦΙΞΤΕ ΑΥΤΟ