5 βήματα για έναν επιτυχημένο κάθετο κήπο

0
5 βήματα για έναν επιτυχημένο κάθετο κήπο

Ένας κατακόρυφος κήπος μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε περισσότερα από τα δικά σας τρόφιμα σε λιγότερο χώρο. Ακολουθούν 5 απλά βήματα για να ξεκινήσετε…

Θα θέλατε να μπορούσατε να καλλιεργήσετε έναν κήπο, αλλά απλά δεν έχετε χώρο; Ίσως ζείτε σε ένα διαμέρισμα χωρίς αυλή ή σε ένα οικόπεδο πόλης όπου ο χώρος είναι περιορισμένος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε την έλλειψη χώρου να σας εμποδίσει να καλλιεργήσετε τα δικά σας φρέσκα και υγιεινά φρούτα και λαχανικά! Απλώς πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για την κηπουρική – από την καλλιέργεια έξωστην ανάπτυξη πάνω

Η κάθετη κηπουρική γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, και δικαιολογημένα. Οι κάθετοι κήποι σάς επιτρέπουν να μεγιστοποιήσετε την ποσότητα τροφής που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε περιορισμένο χώρο. Στην πραγματικότητα, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε ένα όμορφο και παραγωγικό αριστούργημα κήπου στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή ακόμα και εντός κτίριου! Ένας κατακόρυφος κήπος σας επιτρέπει να απολαύσετε όλα τα οφέλη του παραδοσιακή κηπουρική, αλλά σε πολύ λιγότερο χώρο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να ξεκινήσετε τον δικό σας κάθετο κήπο φέτος.

1.) Επιλέξτε την τοποθεσία σας

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου κάθετου κήπου είναι να αξιολογήσετε το φως του ήλιου στην τοποθεσία που έχετε επιλέξει. Η ποσότητα ηλιακού φωτός που λαμβάνει η περιοχή του κήπου σας κάθε μέρα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια φυτά θα καλλιεργήσετε. Πολλές καλλιέργειες χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες πλήρη ήλιο την ημέρα για να αναπτυχθούν και να παράγουν καλά, οπότε αν γνωρίζετε ήδη ότι θέλετε να καλλιεργήσετε μια καλλιέργεια που απαιτεί πολύ ηλιακό φως, θα πρέπει να βρείτε ένα σημείο όπου θα ευημερώ. Ωστόσο, εάν δεν έχετε πολλές επιλογές για τοποθέτηση και ο χώρος σας δεν έχει πολύ ήλιο, δεν πειράζει — υπάρχουν ακόμα αριθμός φρούτων και λαχανικών μπορείτε να αναπτυχθείτε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ή μπορείτε ακόμη και να μεγαλώσετε ένα εσωτερικός κάθετος κήπος αν δεν έχετε καθόλου εξωτερικό χώρο!

2.) Αποφασίστε τι θα καλλιεργήσετε

Μόλις μάθετε πόσο ηλιακό φως λαμβάνει η περιοχή του κήπου σας, μπορείτε να αποφασίσετε ποια φυτά θα καλλιεργήσετε. Εάν πρόκειται να ασχοληθείτε με την κηπουρική σε συνθήκες σκιερής ή χαμηλού φωτισμού, σκεφτείτε να το μεγαλώσετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλες καλλιέργειες με δροσερό καιρό που προτιμούν ψυχρότερες θερμοκρασίες και αντέχουν την έλλειψη φωτός. Εάν η περιοχή του κήπου σας είναι ευλογημένη με άφθονο ηλιακό φως, οι επιλογές σας είναι σχεδόν απεριόριστες όσον αφορά το τι μπορείτε να καλλιεργήσετε σε έναν κατακόρυφο κήπο.

3.) Αποφασίστε τι τύπο κάθετου κήπου θέλετε

Μόλις έχετε μια ιδέα για το ποιες καλλιέργειες θέλετε να καλλιεργήσετε, είναι καιρός να σκεφτείτε πώς θέλετε να τις καλλιεργήσετε. Ο κάθετος κήπος σας θα αποτελείται από κρεμαστά καλάθια; Ή ίσως πρόκειται να φτιάξετε ένα κάθετο κουτί ζαρντινιέρας από παλιό, ακατέργαστο ξύλο παλέτας. Θα μπορούσατε ακόμη και να εγκαταστήσετε ράφια στο πλάι του σπιτιού σας ή σε έναν φράχτη ιδιωτικότητας και να δημιουργήσετε έναν κατακόρυφο κήπο με κοντέινερ. Και φυσικά, οι πέργκολες μπορεί να είναι απλές και εύκολο να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν τέλεια εάν καλλιεργείτε φρούτα και λαχανικά που είναι φυσικά αμπελουργικά, όπως αγγούρια, φασόλια και ντομάτες. Γίνετε δημιουργικοί και δουλέψτε με τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας για να εξοικονομήσετε χώρο και χρήματα!

4.) Φυτέψτε και διατηρήστε τον κήπο σας

Όσον αφορά την καλλιέργεια, η κάθετη κηπουρική δεν είναι τόσο διαφορετική από την κανονική κηπουρική. Θα χρειαστεί να φυτέψετε τις καλλιέργειές σας και να τις λιπάνετε και να τις ποτίζετε τακτικά. Στην πραγματικότητα, το πότισμα είναι διπλά σημαντικό εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κρεμαστά καλάθια ή δοχεία για τον κάθετο κήπο σας. Οι γλάστρες και τα δοχεία θα στεγνώσουν ιδιαίτερα γρήγορα σε ζεστό καιρό, επομένως, για παράδειγμα, οι ντομάτες που φυτεύονται σε ένα κρεμαστό καλάθι θα πρέπει να ποτίζονται πιο συχνά από ό,τι αν φυτεύονται στο έδαφος.

5.) Συγκομιδή & Απολαύστε!

Και φυσικά, το τελευταίο βήμα για την ανάπτυξη ενός κατακόρυφου κήπου είναι να μαζέψετε τη γενναιοδωρία σας και να το απολαύσετε! Ορισμένοι κηπουροί αναφέρουν στην πραγματικότητα καλύτερη επιτυχία με κάθετους κήπους από τις παραδοσιακές μεθόδους κηπουρικής, με λιγότερα προβλήματα παρασίτων και ασθενειών και μια πιο πλούσια απόδοση. Οι κάθετοι κήποι μπορούν συχνά να βοηθήσουν στη μείωση της ζημιάς από ορισμένα παράσιτα, όπως γυμνοσάλιαγκες και άλλα έντομα που κατοικούν στο έδαφος. Αυτό βοηθά στη μείωση της ανάγκης για φυσικά φυτοφάρμακα και άλλες μέτρα καταπολέμησης παρασίτωνκαι διατηρεί τα φυτά σας πιο υγιή και παραγωγικά.

Η κατώτατη γραμμή

Μην αφήσετε την έλλειψη χώρου να σας εμποδίσει να απολαύσετε τα πολλά οφέλη του καλλιεργώντας τη δική σας τροφή! Σχεδιάστε και φτιάξτε έναν πλούσιο και όμορφο κάθετο κήπο για αυτήν την εποχή και μεγαλώστε!

Μερικοί κορυφαίοι πόροι κάθετης κηπουρικής:

Schreibe einen Kommentar