8 κοινά φυτά κήπου που είναι τοξικά για τα κοτόπουλα

0
8 κοινά φυτά κήπου που είναι τοξικά για τα κοτόπουλα
κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής

Η εκτροφή κοτόπουλων είναι διασκεδαστική, εύκολη και ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε φρέσκα βιολογικά αυγά απευθείας από την αυλή σας. Ωστόσο, δεν έρχεται χωρίς κάποιες προκλήσεις, και μία από τις μεγαλύτερες είναι η προστασία των νέων σας κατοικίδιων με οφέλη από τη βλάβη.

κοτόπουλα περιφραγμένα από ένα νεοφυτεμένο δέντρο

Τα κοτόπουλα είναι παμφάγα και είναι πολύ περίεργα από τη φύση τους, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα εάν εκμεταλλευτείτε ελεύθερα το κοπάδι σας. Υπάρχουν πολλά φυτά που είναι τοξικά για τα κοτόπουλα και μερικά από αυτά είναι τόσο δημοφιλή που πιθανότατα τα έχετε ήδη να φυτρώνουν στην ιδιοκτησία σας.

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, είναι καλή ιδέα να μην φυτέψετε αυτά τα φυτά στην ιδιοκτησία σας εάν τα κοτόπουλα σας βγαίνουν σε ελεύθερη βοσκή. Ωστόσο, μπορείτε να προστατεύσετε τα πουλιά και τα φυτά πολύ εύκολα περιφράσσοντας τους κήπους σας. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να το κάνετε αυτό ούτως ή άλλως, καθώς τα κοτόπουλα είναι διαβόητα για το ότι σκάβουν μέσα από προσεκτικά διαμορφωμένους κήπους και τρώνε ό,τι θέλουν.

Κοτόπουλα περιφραγμένα από έναν κήπο

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα κοτόπουλα έχουν ισχυρά ένστικτα ως προς το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε. Μερικά κοτόπουλα θα αποφύγουν εντελώς τα φυτά που είναι τοξικά, και μερικά θα πάρουν μια γεύση και δεν θα δοκιμάσουν ποτέ ξανά.

Ορισμένες ράτσες κοτόπουλου είναι καλύτερες στην ελεύθερη βοσκή από άλλες και φυσικά αποφεύγουν τα τοξικά φυτά. Οι φυλές κοτόπουλου κληρονομιάς όπως το Dominique, το Rhode Island Red και το Wyandotte τείνουν να είναι πιο ικανές στην ελεύθερη βοσκή από ορισμένες από τις νεότερες διαθέσιμες ράτσες.

Παρόλο που τα κοτόπουλα είναι πιθανό να αποφεύγουν τα τοξικά φυτά, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να μπουν στον πειρασμό. Εάν ταΐζετε το κοτόπουλο σας με ένα τοξικό φυτό, είναι πιο πιθανό να το φάει, επειδή είστε ο αξιόπιστος προμηθευτής τους. Τα κοτόπουλα θα μπουν επίσης στον πειρασμό να φάνε τοξικά φυτά αν δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές γύρω ή αν πεινούν απίστευτα.

κοτόπουλα που τρώνε φυτά σε μια αυλή

Μπορείτε να τα αποφύγετε όλα αυτά παρέχοντας καλής ποιότητας τροφή για το κοπάδι σας και δίνοντάς τους άφθονο χώρο για ελεύθερης βοσκής με μια ποικιλία ασφαλών φυτών για σνακ.

Σημάδια ότι το κοτόπουλο σας έφαγε ένα τοξικό φυτό

ένα άρρωστο κοτόπουλο ξαπλωμένο στο χώμα
 • Σάλια
 • Διάρροια
 • Λήθαργος
 • Πεσμένο κεφάλι και ουρά
 • Τρόμος ή επιληπτικές κρίσεις
 • ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ
 • Αδυναμία να σταθεί

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι το κοτόπουλο σας έφαγε ένα τοξικό φυτό

κοτόπουλο στον κτηνίατρο

Εάν το κοτόπουλο σας δείχνει τα παραπάνω σημάδια, είναι πιθανό να δηλητηριάστηκε από κάτι που έφαγε, είναι επίσης πιθανό κάτι άλλο να συμβαίνει με την υγεία του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε το κοτόπουλο στον κτηνίατρο και να σας βοηθήσει.

Εάν υποψιάζεστε ή είδατε το κοτόπουλο σας να τρώει κάτι τοξικό, πάρτε μέρος του φυτού μαζί σας στον κτηνίατρο, ο οποίος μπορεί να τον βοηθήσει να καθορίσει τη θεραπεία.

8 φυτά που είναι τοξικά για τα κοτόπουλα

Εάν έχετε ήδη μερικά από αυτά τα φυτά στο τοπίο σας, ίσως δεν χρειάζεται να βιαστείτε να τα τραβήξετε αμέσως, μάλλον προσέχετε τα κοτόπουλα σας ενώ βρίσκονται σε ελεύθερη βοσκή και βεβαιωθείτε ότι δεν γλεντάνε με τα φυτά σας.

Είχαμε φυτά όπως το ροδόδεντρο και το ραβέντι στην ιδιοκτησία μας με κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής για 10 χρόνια και ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με τα πουλιά που προσπαθούσαν να φάνε αυτά τα φυτά.

Υπάρχουν πολλά φυτά που είναι τοξικά για τα κοτόπουλα, θα καλύψουμε μερικά από τα πιο κοινά σε αυτό το άρθρο.

1. Γάντι αλεπού

Δακτυλίς

Τα γάντια αλεπού, ενώ είναι απίστευτα όμορφα, δεν είναι καλά για τα κοτόπουλα ή άλλα κατοικίδια και είναι ακόμη και δηλητηριώδη για τους ανθρώπους. Το Foxglove περιέχει δακτυλίτιδα, η οποία είναι μια χημική ουσία που επηρεάζει την καρδιά, προκαλώντας χαμηλή αρτηριακή πίεση, αργό καρδιακό παλμό και σοκ.

2. Νάρκισσος

Ασφόδελος

Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι ο νάρκισσος είναι ένα από τα πιο συχνά καλλιεργούμενα πολυετή λουλούδια, μερικοί άνθρωποι τον έχουν ακόμη και να σκάει σαν ζιζάνια στην ιδιοκτησία τους. Εάν έχετε νάρκισσους και έχετε κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, είναι πιθανό να μην χρειάζεται να ανησυχείτε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κοτόπουλων απλά δεν ενδιαφέρεται να φάει αυτό το φυτό. Αν ανησυχείτε ότι τα κοτόπουλα σας θα γευτούν τους νάρκισσους, προσπαθήστε να τα αποτρέψετε από την ελεύθερη βοσκή στις αρχές της άνοιξης, όταν οι νάρκισσοι είναι ένα από τα μόνα πράσινα φυτά που φυτρώνουν. Αργότερα την άνοιξη, είναι πιο ασφαλές να τα αφήσετε έξω γιατί υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές για τροφή.

3. Αζαλέας

Αυτό το όμορφο φυτό έχει μεγάλη γροθιά. Οι αζαλέες θεωρούνται δηλητηριώδεις εάν καταποθούν. Η αζαλέα περιέχει τοξίνες που ονομάζονται grayanotoxins που προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα, αδυναμία, καρδιακά προβλήματα και τρόμο.

Εάν το κοτόπουλο σας βγάζει σάλια, έχει διάρροια, λήθαργο ή επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να έχει φάει αυτό το τοξικό φυτό. Τα ζώα, όπως τα κοτόπουλα, συνήθως δεν αναρρώνουν πλήρως από αυτό το είδος τοξίνης, εκτός εάν αντιμετωπιστεί αμέσως από κτηνίατρο.

4. Ροδόδενδρο

Το Rhododendron είναι δηλητηριώδες για τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων. Με αυτά τα λόγια, αυτός είναι ένας πολύ κοινός θάμνος που πρέπει να έχετε στην αυλή σας. Το είχαμε στην αυλή μας με τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής για πολλά χρόνια και ποτέ δεν έδειξαν ενδιαφέρον να το φάνε. Το ίδιο έχω ακούσει από πολλούς άλλους κοτοφύλακες. Αυτό, λοιπόν, στο βιβλίο μου, δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αλλά αν ανησυχείτε, μπορείτε πάντα να αφαιρέσετε το φυτό ή να το περιφράξετε.

5. Κρίνος της κοιλάδας

Το Lily of the Valley είναι τοξικό όχι μόνο για τα κοτόπουλα αλλά και για τα κατοικίδια ζώα και τους ανθρώπους. Αν και αυτό το φυτό είναι αξιολάτρευτο και μυρίζει υπέροχα, δεν συνιστάται για το τοπίο σας εάν έχετε κοτόπουλα.

Το φυτό περιέχει καρδιακές γλυκοσίδες που επηρεάζουν την άντληση της καρδιάς. Αυτό το φυτό είναι τόσο τοξικό που μπορεί να βλάψει ακόμη και τους ενήλικες εάν καταποθεί. Μόλις δύο φύλλα τρώγονται μπορεί να αποδειχθούν μοιραία. Αυτό είναι ένα από τα οποία πρέπει να μείνετε μακριά σίγουρα!

6. Φασόλια

Τα μαγειρεμένα φασόλια είναι τέλεια για τα κοτόπουλα, ωστόσο, τα ωμά άψητα φασόλια ή τα αποξηραμένα φασόλια δεν είναι. Τα άψητα φασόλια περιέχουν αιμοσυγκολλητίνη, μια τοξίνη που θα αρρωστήσει τα κοτόπουλα σας. Εάν καλλιεργείτε φασόλια στον κήπο με τα λαχανικά σας, θα ήταν καλή ιδέα να τα κρατήσετε περιφραγμένα, ώστε τα κοτόπουλα σας να μην μπουν στον πειρασμό να τα φάνε.

7. Φτέρες

Επιτρέψτε μου να το προλογίσω λέγοντας ότι εμείς προσωπικά έχουμε τόνους άγριων και καλλιεργούμενων φτέρων που φυτρώνουν στην ιδιοκτησία μας και τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής μας δεν τα αγγίζουν. Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα και δεν χρειάστηκε ποτέ να τα περιφράξουμε.

Ειδικά η φτέρη μπορεί να δηλητηριάσει τα κοτόπουλα εάν φάνε σημαντική ποσότητα από αυτήν. Τα δηλητηριασμένα κοτόπουλα θα χάσουν βάρος, θα υποφέρουν από αναιμία και θα μπορούσαν να έχουν τρόμο. Εάν έχετε αυτό το συγκεκριμένο είδος φτέρης στη γη σας, ίσως είναι καλή ιδέα να το αφαιρέσετε ή να κρατήσετε τα κοτόπουλα σας μακριά από αυτό.

8. Ραβέντι

Τα φύλλα του ραβέντι είναι τοξικά για τα κοτόπουλα και πολλά άλλα ζώα επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος.

Πολλοί κηπουροί καλλιεργούν αυτό το πολυετές φυτό για το στέλεχος της τάρτας, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε αρτοσκευάσματα. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, τα κοτόπουλα τείνουν να αποφεύγουν να τρώνε ραβέντι, αλλά τους αρέσει να σκάβουν και να ξύνουν γύρω του, κάτι που μπορεί να βλάψει τα τρυφερά φύλλα. Είναι καλύτερο να κρατήσετε αυτό το φυτό περιφραγμένο εάν έχετε κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.

9. Nightshades – Πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και άλλα

Αυτή είναι μια δύσκολη κατηγορία επειδή πολλοί άνθρωποι που εκτρέφουν κοτόπουλα καλλιεργούν επίσης έναν λαχανόκηπο που περιέχει μερικά από αυτά τα φυτά. Σίγουρα το κάνουμε, και μπορείτε επίσης αν ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες.

Περιφράξτε τον κήπο σας εάν καλλιεργείτε φυτά νυχτολούλουδου. Όχι μόνο θα προστατεύσει τα κοτόπουλα σας από το να φάνε ό,τι δεν πρέπει, αλλά θα προστατεύσει επίσης τα φυτά σας από τα κοτόπουλα σας και οποιαδήποτε άλλα πλάσματα συμβαίνουν πάνω τους.

Μην αφήνετε τα κοτόπουλα σας να τρώνε τα φύλλα φυτών νυχτολούλουδου ή ανώριμους καρπούς. Οι πράσινες πατάτες και η πράσινη μελιτζάνα περιέχουν σολανίνη, η οποία είναι μια τοξίνη.

Μπορείτε, ωστόσο, να ταΐσετε τα κοτόπουλα σας με ώριμες ντομάτες, μαγειρεμένες πατάτες και μαγειρεμένες μελιτζάνες, απλά κάντε το με μέτρο.

Υπάρχουν πάνω από 70 φυτά στην οικογένεια των νυχτολούλουδων, αλλά αυτά είναι τα πιο πιθανό να έχετε στην ιδιοκτησία σας.

 • Ντομάτες
 • Πατάτες
 • Μελιτζάνα
 • Πιπεριές
 • Γκότζι Μπέρι
 • Belladonna (θανατηφόρο νυχτικό)
 • Γλυκοπίπερο
 • Κήπος Χάκλμπερι
 • Φραγκοστάφυλλο

Άλλες τοξίνες προς αποφυγή

Δεν είναι μόνο τα τοξικά φυτά που πρέπει να προσέχετε όταν έχετε κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που πρέπει να παρακολουθείτε.

Εάν εκμεταλλεύεστε ελεύθερα το κοπάδι σας, μην ψεκάζετε ποτέ ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα στο γρασίδι σας. Αυτές οι χημικές ουσίες περιέχουν τόσες πολλές τοξίνες που είναι θανατηφόρες για τα πουλιά. Τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής τρώνε πολλά ζιζάνια, χόρτα και έντομα που βρίσκουν στο γρασίδι σας, αν δηλητηριάζετε αυτά τα φυτά και τα ζώα, δηλητηριάζετε και τα κοτόπουλα σας. Όχι μόνο αυτό δεν είναι καλό για την υγεία των πτηνών σας, αλλά όταν τρώτε τα αυγά τους, λαμβάνετε και ίχνη από αυτές τις χημικές ουσίες.

Να είστε προσεκτικοί με πράγματα όπως μη οργανικά λιπάσματα και σπόρους χόρτου. Πολλά από αυτά είναι επίσης γεμάτα χημικές ουσίες που δεν είναι καλές για τα πουλιά σας. Εάν βάζετε σπόρους ή λίπασμα, αξίζει να περιμένετε μια ή δύο εβδομάδες πριν αφήσετε το κοπάδι σας σε ελεύθερη βοσκή. Τουλάχιστον δεν θέλετε τα κοτόπουλα σας να διαταράξουν όλη τη σκληρή δουλειά σας στο τοπίο σας, αλλά θα τα προστατεύσετε επίσης και από χημικά.

Ευτυχώς, υπάρχει μια πληθώρα βιολογικών επιλογών για την περιποίηση του γκαζόν και του κήπου σας που θα κρατήσουν το τοπίο, τα κοτόπουλα και τον εαυτό σας ασφαλή και υγιή!

Schreibe einen Kommentar