Hydroponic Cilantro: Ένας Πλήρης Οδηγός Καλλιέργειας & Συγκομιδής

0
Hydroponic Cilantro: Ένας Πλήρης Οδηγός Καλλιέργειας & Συγκομιδής

Ο κόλιανδρος (Coriandrum Sativum) είναι ένα φυλλώδες βότανο που παράγει άνθη και σπόρους όταν πιέζεται. Όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα, συμπεριλαμβανομένης της ρίζας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ολόκληρο το φυτό ονομάζεται κόλιανδρος, αν και αυτό είναι λανθασμένο επειδή το φύλλο είναι κόλιανδρος και ο σπόρος είναι κόλιανδρος.

Αυτό το άρθρο θα σας παρέχει πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές για την καλλιέργεια, τη φροντίδα και τη συγκομιδή υδροπονικού κόλιανδρου, ακόμα κι αν είστε αρχάριος κηπουρός.

Πώς να επιλέξετε ποικιλίες κόλιανδρου για υδροπονία;

Σπόροι που βλασταίνουν

Το κόλιανδρο είναι απλό να αναπτυχθεί από σπόρους και χρειάζεται περίπου 5 έως 10 ημέρες για να βλαστήσει. Μπορείτε να φυτρώσετε πολλούς σπόρους ταυτόχρονα και να τους καλλιεργήσετε ομαδικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι θερμοκρασίες πρέπει να διατηρούνται στο εύρος των 75 μοιρών κατά τη βλάστηση των σπόρων κόλιανδρου. Προτιμώ να χρησιμοποιώ βύσματα γρήγορης ριζοβολίας για τη βλάστηση των σπόρων σας.

Κλωνοποίηση κόλιανδρου

Ο κόλιανδρος είναι ένα φυτό δύσκολο να κλωνοποιηθεί, αλλά είναι δυνατό. Δείτε πώς να κλωνοποιήσετε το φυτό κόλιανδρο υδροπονικά μόνο σε νερό, αν σας ενδιαφέρει να το κάνετε.

Κολίανδρος αγορασμένος από το κατάστημα στο χώμα

Η έναρξη της καλλιέργειας κόλιανδρου είναι τόσο απλή όσο η αγορά φυτών κόλιανδρου από το σούπερ μάρκετ και η τοποθέτηση τους στο υδροπονικό σας σύστημα. Μπορείτε πάντα να αγοράσετε μερικά φυτά και να τα κλωνοποιήσετε αργότερα για να δημιουργήσετε περισσότερα.

Ακόμη και όταν ο κόλιανδρος και άλλα φυτά βοτάνων είναι εκτός εποχής, μπορείτε συχνά να τα βρείτε προς πώληση στην περιοχή παραγωγής του τοπικού παντοπωλείου σας.

Σε αυτό το βίντεο, ο Jeb θα σας δείξει πώς να καλλιεργήσετε τον δικό σας υδροπονικό κόλιανδρο ή κόλιανδρο.

Ποιο σύστημα Hydroponics λειτουργεί καλύτερα για το Cilantro;

Η πλημμύρα και η αποστράγγιση (ροή και νερό) είναι κατάλληλα συστήματα, όπως και τα ρηχά συστήματα θεμελίωσης, εφόσον το βάθος του θρεπτικού διαλύματος είναι τουλάχιστον 5 ίντσες.

Επιπλέον, ο κόλιανδρος είναι γνωστός για την ευκολία χρήσης του και χαμηλή συντήρηση, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή κηπουρικής υδροπονικού βασιλικού DIY.

Αυτό το βότανο πρέπει να καλλιεργηθεί σε ελάχιστη θερμοκρασία 68 βαθμών Φαρενάιτ, με μέτρια επίπεδα φωτός για φρεσκοφυτρωμένα σπορόφυτα να αυξάνονται σταδιακά σε υψηλά επίπεδα φωτός καθώς τα φυτά ωριμάζουν.

Οι ποσότητες πτητικών χημικών ουσιών και αιθέριων ελαίων που υπάρχουν σε αυτά τα βότανα σχετίζονται με το φως, τη θερμοκρασία και τη σταθερότητα του θρεπτικού διαλύματος.

Ιδανικές συνθήκες για υδροπονικό κόλιανδρο

Υγρασία

Ο κόλιανδρος ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα. Είναι από εκείνα τα φυτά που θα βιδώσουν αν η θερμοκρασία ανέβει πολύ ψηλά.

Θερμοκρασίες μεταξύ 45 και 70 βαθμών είναι ιδανικές για υδροπονική ανάπτυξη κόλιανδρου. Ένας ελεγκτής θερμοκρασίας μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγχετε καλύτερα τη θερμοκρασία στο δωμάτιό σας.

pH

Το επίπεδο pH του κόλιανδρου για τα φυτά υδροπονικού κόλιανδρου πρέπει να είναι 6,5.

Φως

Το κόλιανδρο δεν απαιτεί πολύ φως για να αναπτυχθεί. Επειδή χρειαζόμαστε κόλιαντρο μόνο όταν είναι βλαστικό και συγκομίζει φύλλα, το ίδιο φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κόλιανδρου από σπόρο σε συγκομιδή.

Αν και ο φωτισμός φθορισμού είναι ο πιο αποτελεσματικός για την καλλιέργεια υδροπονικού κόλιανδρου, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί φωτισμός LED ή HID. Ο υδροπονικός κόλιανδρός σας θα πρέπει να εκτίθεται σε 12 έως 14 ώρες φωτός την ημέρα για παραγωγική ανάπτυξη.

Θερμοκρασία

Ο κόλιανδρος είναι μια δύσκολη καλλιέργεια, καθώς βιδώνει γρήγορα, ειδικά σε ζεστό καιρό. Επομένως, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες (40-75 βαθμοί Φαρενάιτ) και τα χαμηλά επίπεδα αλατιού είναι ιδανικά για αυτήν την καλλιέργεια.

Η προτίμηση για ψυχρές θερμοκρασίες επεκτείνεται στη βλάστηση, με τις θερμοκρασίες στη δεκαετία του ’60 να έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερους ρυθμούς βλάστησης σε σχέση με τη δεκαετία του ’70 ή του ’80.

Κόψτε τα μπουλόνια και αλλάξτε τις περιβαλλοντικές παραμέτρους εάν ενεργοποιηθεί το μπουλόνι. Μόλις το φυτό έχει βιδωθεί, η γεύση των χόρτων γίνεται πιο πικρή και δυσάρεστη. Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους αργής βιδώματος για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας της καλλιέργειας.

Θρεπτικός

Ο υδροπονικός κόλιανδρος έχει απλές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρησιμοποίησε ένα σχήμα υδροπονικού λιπάσματος υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο για να καλλιεργήσετε τον υδροπονικό σας κόλιανδρο.

Όταν καλλιεργείτε υδροπονικό κόλιαντρο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα σχήμα λιπάσματος που είναι απλό στη χρήση και παράγει φυτά με πολύ φύλλωμα, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που θέλετε.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση συμβατικών θρεπτικών συστατικών θα σας δώσει καλύτερη γεύση.

Διάσταση φυτών

Για να επιτρέψετε αρκετή περιοχή για να απλωθούν τα φυτά που χωρίζουν τον κόλιανδρο, δώστε τους απόσταση μεταξύ τους περίπου 9-12 ίντσες. Για να αυξήσετε τις αποδόσεις, θα θέλετε να ενθαρρύνετε την πλευρική ανάπτυξη.

Πώς να συλλέξετε υδροπονικό κόλιανδρο;

Οι σπόροι του κόλιανδρου βλασταίνουν σε 7-10 ημέρες και τα φύλλα είναι έτοιμα για συγκομιδή μετά από 40-48 ημέρες (5 12-7 εβδομάδες). Στη συνέχεια, χρειάζονται άλλες 50-55 ημέρες για να αναπτυχθεί από το σπόρο έως τη συγκομιδή.

Το κόλιανδρο μπορεί να συλλεχθεί ολόκληρο ή τμηματικά και απαιτεί πολύ λίγη συντήρηση, όπως κοπή.

Εάν χρησιμοποιηθεί μερική συγκομιδή, η πρώτη συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί περίπου 5 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση και η δεύτερη θα είναι περίπου 8 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση. Η απόδοση της δεύτερης συγκομιδής θα είναι μικρότερη από αυτή της πρώτης.

Το τακτικό κλάδεμα του κόλιανδρου και η συλλογή του κόλιανδρου σας μπορεί να ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη και να ενισχύσει τη συνολική συγκομιδή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο κοπής-και-έλα-ξανά συγκομιδής κόλιανδρου.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μαζέψετε λίγο κόλιαντρο, να τον αφήσετε να αναπτυχθεί ξανά και μετά να τον μαζέψετε ξανά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Διατηρήστε τον κόλιανδρο στο ψυγείο μόλις τον μαζέψετε. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τον κόλιανδρο σε ένα ποτήρι νερό μετά τη συγκομιδή του για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του.

Κοινά παράσιτα στο κόλιανδρο

Η βακτηριακή κηλίδα στα φύλλα και το ωίδιο είναι 2 από τις πιο κοινές ασθένειες του κόλιανδρου στην υδροπονία.

Η βακτηριακή κηλίδα στα φύλλα χαρακτηρίζεται από κίτρινες κηλίδες στα φύλλα που προκαλούνται από υπερβολική υγρασία ή υψηλή υγρασία στο περιβάλλον ανάπτυξης.

Το ωίδιο είναι α κοινό παράσιτο εσωτερικού χώρου που προσβάλλει διάφορα χόρτα και βότανα, αφήνοντας ως σύμπτωμα μια λευκή μεμβράνη σε σκόνη στο φύλλωμα.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το ωίδιο, βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον σας είναι στη σωστή θερμοκρασία. Αφαιρέστε την ταλαιπωρημένη βλάστηση μόλις ανακαλύψετε ένα ξέσπασμα ωιδίου.

Ο κόλιανδρος, όπως και οι περισσότερες καλλιέργειες, είναι ευαίσθητος στο Pythium. Σε συστήματα με ανεπαρκή αερισμό γύρω από τις ρίζες, το πύθιο μπορεί να γίνει πρόβλημα.

Προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την καλλιέργεια υδροπονικού κόλιανδρου

  • Το ωίδιο και η βακτηριακή κηλίδα στα φύλλα είναι δύο ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τον κόλιανδρο.
  • Εάν παρατηρήσετε μια λευκή επικάλυψη σκόνης σε φύλλα που μοιάζουν με δροσιά, αφαιρέστε τα άρρωστα φύλλα το συντομότερο δυνατό και πετάξτε τα πριν εξαπλωθούν στο υπόλοιπο σύστημα.
  • Οι βακτηριακές κηλίδες στα φύλλα είναι μαύρες γωνιακές κουκκίδες που εμφανίζονται στα φύλλα. Συμβαίνει γενικά σε συστήματα με πολλή υγρασία. Μυκητοκτόνα στη συνιστώμενη ποσότητα μυκητοκτόνων χαλκού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία αυτού.
  • Η σήψη της ρίζας του πυθίου είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να βλάψει τον κόλιανδρο. Για να αποφύγετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι τα μέσα ανάπτυξης που χρησιμοποιείτε δεν είναι βρεγμένα και ότι το σύστημα έχει επαρκή αερισμό.

Συμβουλές μπόνους για τέλεια υδροπονική ανάπτυξη κόλιανδρου

συμπέρασμα

Το κόλιανδρο είναι ένα εξαιρετικό βότανο για να προσθέσετε λίγο ξύσμα στα πιάτα σας και είναι εύκολο να το καλλιεργήσετε υδροπονικά.

Εάν εκτιμάτε τη γεύση του κόλιανδρου, συνιστάται να το συμπεριλάβετε στον υδροπονικό κήπο σας με κόλιανδρο!. Καλή φύτευση και μην ξεχάσετε να επιστρέψετε για πιο πολύτιμες συμβουλές κηπουρικής.

Hydroponic Cilantro: Ένας Πλήρης Οδηγός Καλλιέργειας & Συγκομιδής

Schreibe einen Kommentar