Radish Microgreens: Essential Facts & Tips for Beginners

0
Radish Microgreens: Essential Facts & Tips for Beginners

Το Radish Microgreen θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα μικροπράσινα που καλλιεργούνται εκεί έξω. Μπορείτε να τα φυτέψετε από κάθε είδους βρώσιμους σπόρους ραπανάκι.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα ρίξουμε φως σε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους, τα βήματα για την καλλιέργεια μικροσκοπικού ραπανιού και μερικές δημοφιλείς συνταγές για τα μικροπράσινα ραπανάκια.

Radish Microgreens Nutrients

Σε μικρό μέγεθος, τα φύτρα ραπανάκι περιέχουν πολλές θρεπτικές ιδιότητες έως και 6 φορές υψηλότερες από την ώριμη έκδοση, ειδικά την ποικιλία Daikon.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να προσφέρει μόνοι μας.

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης καθιστά το μικροπράσινο ραπανάκι ιδανικό συστατικό για ασθενείς με διαβήτη. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση της αφομοίωσης του σακχάρου στο αίμα.

Όπως πολλά λάχανα, το μικροπράσινο ραπανάκι είναι ιδιαίτερα εύκολο να χωνευτεί. Έτσι, είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για πιο δύσκολα στην κατανάλωση συστατικά όπως κρέας και θαλασσινά ή άτομα που έχουν προβλήματα με το πεπτικό σύστημα.

Αυτό το βίντεο σας δείχνει πώς να καλλιεργείτε μικροπράσινα ραπανάκια.

Πώς να καλλιεργήσετε μικροπράσινα ραπανάκια

Υπάρχουν 3 πλατφόρμες για τη φύτευση των βλαστών: χώμα, μέτρια και υδροπονική. Σήμερα θα το κάνουμε σας καθοδηγεί στην καλλιέργεια μικροπράσινων στο έδαφος, καθώς είναι παρόμοιο με το μέσο και δεν απαιτεί πολύ εξοπλισμό.

Επίσης, θα υποθέσουμε ότι καλλιεργείτε σπόρους ραπανάκι για πρώτη φορά. Έτσι η καθοδήγηση θα είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής.

Πράγματα για προετοιμασία

Οδηγός βήμα προς βήμα

Προετοιμάστε το χώμα

Εάν δεν έχετε μεσαίο ή μικροπράσινο έδαφος στο σπίτι, μπορείτε να πάρετε λίγο υπάρχον χώμα κήπου αρκεί να είναι αξιοπρεπές.

Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο εδάφους για να απορρίψετε τυχόν ξένα σωματίδια και υπολείμματα. Τα μικροπράσινα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Θα αναπτυχθούν καλά σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον με λεπτά σωματίδια.

Φτιάξτε το δίσκο καλλιέργειας

Το χώμα ή το μέσο σας είναι έτοιμο. Το επόμενο βήμα είναι να τα τοποθετήσετε στο δοχείο/δίσκο με τρύπες αποστράγγισης, καθώς στα μικροπράσινα δεν αρέσει το νερό. Αυτές οι τρύπες θα ξεπεράσουν το νερό κατά το πότισμα.

Προσπαθήστε να κάνετε την επιφάνεια του εδάφους όσο το δυνατόν πιο λεία. Ανακινήστε απαλά το δίσκο για να απλωθεί σωστά το χώμα.

Ποτίστε καλά το χώμα

Τώρα θα ψεκάσουμε χώμα για την καλλιέργεια ραπανιού. Αυτή είναι η μόνη φορά μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι του ραπανιού, ώστε να το κάνουμε προσεκτικά.

Εδώ θα χρειαστείτε ένα εργαλείο που μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά λεπτά μοτίβα ψεκασμού. Ποτίστε απαλά το χώμα από πάνω, αφήστε το νερό να μουλιάσει στο έδαφος και μετά ψεκάστε ξανά.

Φυτέψτε τους σπόρους

Είναι καιρός να προσθέσετε τους σπόρους για να φυτέψετε μικροπράσινα ραπανάκια. Τα ραπανάκια καλλιεργούνται εξαιρετικά εύκολα, οπότε δεν χρειάζεται να τα μουλιάζετε εκ των προτέρων.

Τοποθετήστε περίπου 10 σπόρους ανά τετραγωνική ίντσα για την ιδανική τιμή. Ή, εάν θέλετε να καλλιεργήσετε πυκνά ραπανάκι, απλώς αφήστε τον σπόρο να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.

Πιέστε απαλά τους σπόρους μικροπράσινων στο χώμα, αλλά μην τους θάψετε εντελώς. Αυτό το βήμα τα στερεώνει στην πλατφόρμα και τα αφήνει να πάρουν την υγρασία από το έδαφος.

Πρόσθετες πληροφορίες: Ανάλογα με τη συγκεκριμένη παραλλαγή, ο αριθμός των σπόρων μπορεί να αλλάξει ελαφρώς. Αλλά τυπικά, υπάρχουν περίπου 2.500 σπόροι ανά 1 γραμμάριο.

Τύλιξέ το

Οι σπόροι μικροπράσινων ραπανιών χρειάζονται σκοτάδι για να βλαστήσουν. Τώρα πάρτε κάτι για να καλύψετε το δίσκο, όπως ένα άλλο δοχείο χωρίς τρύπες ή χαρτόνι.

Τοποθετήστε το δίσκο σε σκοτεινό μέρος με καλή ροή αέρα. Περιμένετε περίπου 2 – 3 ημέρες μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι έως και 90%. Το ότι τα μικροπράσινα αρχίζουν να αναπτύσσονται μπορεί να ωθήσει προς τα πάνω το χαρτόνι, κάτι που είναι ένα σύνθημα για να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Φέρτε μικροπράσινα στην πηγή φωτός

Τώρα τα ραπανάκια σας φύτρωσαν και αρχίζουν να μεγαλώνουν. Ήρθε η ώρα να τα τροφοδοτήσετε με λίγη ενέργεια από το φως.

Παρατηρήστε ότι τα μικροπράσινα ραπανάκια θα μπορούσαν να καούν κάτω από έντονο ηλιακό φως. Θα ήταν λοιπόν καλύτερο να τα βάλετε σε δροσερό μέρος ή να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φως όπως φθορισμού.

Μικροπράσινος δίσκος νερού από το κάτω μέρος

Σε αντίθεση με αυτό που κάναμε στο βήμα 3, από τώρα θα ποτίζουμε το ραπανάκι από τον πάτο. Γεμίστε το μεγαλύτερο δοχείο με νερό και βάλτε το δίσκο μικροπράσινων σε αυτό. Αφήστε το νερό να μετακινηθεί ελαφρώς στο έδαφος και να τροφοδοτήσει τις ρίζες.

Αυτή η μέθοδος στοχεύει σε 2 σκοπούς:

  • Διατηρήστε τα φυτά στεγνά και αποφύγετε την ανάπτυξη σπόρων μυκήτων που οδηγούν σε μούχλα.
  • Διατηρήστε ένα φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροπράσινων φυτών, μειώνοντας την ενόχληση του εδάφους και των ριζών των φυτών.

Συνήθως, θα πρέπει να ποτίζετε το δίσκο σας κάθε 2 ημέρες. Αλλά ανάλογα με τη συγκεκριμένη κλιματική σας κατάσταση, πάρτε καθημερινό πότισμα ή υπερβείτε το χρόνο μεταξύ δύο στροφών.

Ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια μικροπράσινων ραπανιών

Υγρασία

Γενικά, τα μικροπράσινα ευδοκιμούν καλύτερα σε σχετική υγρασία γύρω στο 50 – 60%, το ίδιο και το ραπανάκι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι τα βρίσκουν πιο φρέσκα και πιο τραγανά από την ίδια καλλιέργεια που φυτεύεται σε χαμηλότερη υγρασία 20 – 30%.

Επίπεδο pH

ο Το ιδανικό pH για φύτευση ραπανάκι είναι μεταξύ 5,6 και 6,2. Σημειώστε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το pH εκτός και αν καλλιεργήσετε το ραπανάκι σας υδροπονικά.

Φως

Τα μικροπράσινα χρειάζονται φωτισμό πλήρους απασχόλησης για να ευδοκιμήσουν. Εάν δεν έχετε φως ανάπτυξης, φροντίστε να τα εκθέτετε στον ήλιο για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα.

Θρεπτικός

Η καλλιέργεια μίνι ραπανάκι δεν είναι απαραίτητα χρειάζονται λιπάσματα εκτός εάν το μέσο στο οποίο βρίσκονται είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αυξήσετε τις αποδόσεις:

  • Ανακατέψτε το χώμα με οργανικό υλικό, όπως τύρφη πριν από την ανάπτυξη.
  • Απλώστε ένα λεπτό στρώμα κομπόστ στην επιφάνεια αφού προσθέσετε σπόρους.
  • Προσθέστε διάλυμα φυκιών μετά τη βλάστηση για να τροφοδοτήσετε τα μικροπράσινα με ιχνοστοιχεία.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ιχνοστοιχείο λίπασμα όπως αζωμίτη ή βαμβακόσπορο για να αναπτυχθεί το μέσο πριν από τη φύτευση.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας μικροπράσινων.

Θερμοκρασία

Είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια ραπανάκι σε δροσερό καιρό. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη παραλλαγή ραπανιού, το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας θα αλλάξει μεταξύ 50°F – 75°F.

Για παράδειγμα, για να φυτέψετε μικροπράσινα κόκκινα ραπανάκια Rambo, η θερμοκρασία για τη βλάστηση είναι 75°F και είναι 60°F ενώ ευδοκιμεί.

Πώς να μαζέψετε μικροπράσινα ραπανάκια

Συνήθως, θα χρειαστούν περίπου μία εβδομάδα έως 10 ημέρες για να είναι έτοιμα για συγκομιδή. Αφού έχουν δύο κοτυληδόνες και έχουν ύψος από 6 – 8 εκατοστά, μπορείτε να τις μαζέψετε.

Συμβουλές για τη συγκομιδή μικροπράσινων ραπανιών

Πώς να αποθηκεύσετε τα μικροπράσινα ραπανάκια;

Δεδομένου ότι είναι καλύτερο να μαζέψετε όλα τα φυτά σε μια μέρα, χρειάζεστε μια σωστή μέθοδο αποθήκευσης για να διατηρήσετε την περίσσεια. Η κατάλληλη αποθήκευση μπορεί να διατηρήσει τα μικροπράσινα φρέσκα για έως και μια εβδομάδα.

Εδώ, χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες με φερμουάρ για να αποθηκεύσετε μικροπράσινα στο ψυγείο. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά είναι αφυδατωμένα πριν από τη συσκευασία για να αποφύγετε την υγρασία.

Αν δείτε υγρασία στο δοχείο ενώ κρατάτε, απλώστε απορροφητικό χαρτί και βάλτε το ξανά στο ψυγείο.

Συνταγές με Μικροπράσινα Ραπανάκι

Τα βρεφικά λαχανικά όπως τα φύτρα ραπανάκι είναι γνωστά ως πιάτα από σπόρους μέχρι τραπέζι. Τα μικροπράσινα ραπανάκια έχουν ελαφρώς πικάντικη γεύση και τραγανή υφή. Μπορούν να υποκαταστήσουν σχεδόν βλαστάρια εκεί έξω.

Microgreens σαλάτα

Η πρώτη συνταγή που πρέπει να αναφέρουμε είναι η σαλάτα μικροπράσινων αναμεμειγμένη με λαχανικά και ίσως προστεθεί κρέας. Μερικά δημοφιλή συστατικά που συνδυάζονται με το ραπανάκι είναι το αβοκάντο, καρότο, ντομάτα και στήθος κοτόπουλου σε φέτες.

Microgreens σάντουιτς και περιτυλίγματα

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τα σάντουιτς με αγγούρι και μαρούλι μέσα. Αλλά τώρα, ας δοκιμάσουμε μια φρέσκια τραγανή τορτίγια με μικροπράσινα ραπανάκι.

συμπέρασμα

Έχουμε ανακαλύψει ένα σωρό χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα μικροπράσινα ραπανάκια. Με λίγα λόγια, είναι θρεπτικά, νόστιμα και εύκολα στην καλλιέργεια.

Έχετε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τα μικροπράσινα; Ενημερώστε μας στην παρακάτω συνεδρία σχολίων και θα συζητήσουμε περισσότερα. Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε από εσάς!

Radish Microgreens: Essential Facts & Tips for Beginners

Schreibe einen Kommentar