[Video] Καλλιεργήστε 5 φορές περισσότερο φαγητό σε 5 φορές λιγότερο χώρο με κηπουρική υψηλής έντασης

0
[Video] Καλλιεργήστε 5 φορές περισσότερο φαγητό σε 5 φορές λιγότερο χώρο με κηπουρική υψηλής έντασης

Δείτε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε και να μαζέψετε περισσότερα τρόφιμα σε λιγότερο χώρο με τη μέθοδο κηπουρικής υψηλής έντασης…

Ενώ παραδοσιακές μεθόδους κηπουρικής εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα, καθώς ο πληθυσμός μας αυξάνεται, πρέπει να σκεφτόμαστε πώς να καλλιεργήσουμε περισσότερα τρόφιμα σε λιγότερο χώρο. Ακόμη και οι περισσότεροι κηπουροί στο σπίτι βρίσκονται με περιορισμένο χρησιμοποιήσιμο χώρο στον κήπο, επομένως είναι σημαντικό να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη τροφή χωρίς τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων γης. Καινοτόμες ιδέες όπως π.χ υδροπονική, ακουαπονικήκαι τετραγωνικά πόδια κηπουρική έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να καλλιεργήσετε περισσότερα τρόφιμα στον κήπο του σπιτιού σας είναι η χρήση μεθόδων κηπουρικής υψηλής έντασης. Αυτή η προσέγγιση μπορεί πραγματικά να πολλαπλασιάσει την απόδοσή σας κατά 5-10 φορές, ενώ χρησιμοποιεί μόνο ένα κλάσμα του χώρου.

Η φύτευση υψηλής έντασης είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: φύτευση φυτών πιο κοντά μεταξύ τους από το κανονικό, για να παράγει περισσότερη τροφή στον ίδιο χώρο. Αν και η τεχνική είναι απλή, απαιτεί μια μικρή αλλαγή στη σκέψη. Αντί να σκέφτεστε να μεγαλώσετε σε παραδοσιακούς κήπους, όπου, για παράδειγμα, δίνετε άφθονο χώρο σε κάθε φυτό μαρουλιού, ώστε να μπορεί να κάνει ένα ωραίο, μεγάλο κεφάλι, αντ ‚αυτού, θα στριμώχνετε τα φυτά σας μεταξύ τους, ώστε βασικά να σχηματίζουν ένα πυκνό χαλάκι της βλάστησης.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος έχει περισσότερα οφέλη από την απλή αύξηση της παραγωγής. Οι φυτεύσεις υψηλής έντασης βοηθούν επίσης στη σκίαση του εδάφους, μειώνοντας τα ζιζάνια και διατηρώντας το έδαφος δροσερό, γεγονός που διατηρεί την υγρασία και εμποδίζει τα φυτά όπως το μαρούλι να βιδωθούν τόσο γρήγορα.

Στην κηπουρική υψηλής έντασης, επιτρέπουμε στα φυτά να αναπτυχθούν, αλλά τα στριμώχνουμε μεταξύ τους για να τα βοηθήσουμε να μεγαλώσουν και όχι έξω. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα μαρούλια ανά τετραγωνικό πόδι από ό,τι αν καλλιεργούνταν με παραδοσιακό τρόπο.

Όταν φυτεύετε τα φυτά σας τόσο πυκνά, στην πραγματικότητα θα τα αναγκάσετε να αραιώσουν φυσικά. Τα πιο δυνατά θα επιβιώσουν, αλλά εφόσον έχετε ένα ωραίο έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα περισσότερα φυτά σας θα πρέπει να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται μια χαρά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για επιτυχία με την κηπουρική υψηλής έντασης:

1. Ξεκινήστε με Good Soil

Είναι λογικό ότι τα υγιή φυτά απαιτούν υγιές έδαφος. Ωστόσο, όταν τα φυτεύετε τόσο κοντά μεταξύ τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το χώμα σας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καλά στραγγιζόμενο. Αυτό θα επιτρέψει στα φυτά σας να αναπτυχθούν χωρίς να ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε να προσθέσετε άφθονο κομπόστ ή χυτά σκουληκιών στο κρεβάτι του κήπου σας πριν κάνετε τη φύτευση υψηλής πυκνότητας.

2. Χρησιμοποιήστε το μόνο με τις κατάλληλες καλλιέργειες

Λάβετε υπόψη ότι η εντατική φύτευση δεν λειτουργεί για κάθε καλλιέργεια. Για παράδειγμα, φυτά όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές που χρειάζονται πολλή ροή αέρα για να παραμείνουν υγιή και να ωριμάσουν μια καλή σοδειά φρούτων δεν θα τα πάνε καλά αν τα φυτέψετε πολύ κοντά μεταξύ τους.

Ωστόσο, κάθε είδος χόρτου όπως μαρούλι, λάχανο, κολάρο, κ.λπ., ή ακόμα και κολοκυθάκια και αγγούρια, μπορούν να φυτευτούν σε πυκνότερες φυτεύσεις χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για σπανάκι, ραπανάκια, παντζάρια, κρεμμύδια, φρέσκα κρεμμυδάκια κ.λπ. Προφανώς, για πράγματα όπως τα παντζάρια, θα θέλετε να τα αραιώσετε καθώς μεγαλώνουν για να αποκτήσουν ωραίο βολβό, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αραιωμένο χόρτα σε σαλάτες ή stir-fries και εξακολουθείτε να λαμβάνετε περισσότερο φαγητό από τον ίδιο χώρο.

3. Διατηρήστε κάθε ποικιλία καλλιέργειας ξεχωριστή

Εάν φυτεύετε μια συγκεκριμένη ποικιλία σε κάθε σειρά, τα φυτά σας θα πρέπει να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό, κάτι που θα τα εμποδίσει να ανταγωνίζονται και να παραγκωνίζονται το ένα το άλλο. Εάν αναμειγνύετε ποικιλίες και μερικές αναπτύσσονται πιο γρήγορα από άλλες, οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενοι τύποι μπορεί να σκιάζουν και να παραγκωνίζουν τις πιο αργές.

4. Φυτεύσεις υψηλής έντασης με απευθείας σπόρους

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κλειδί για την κηπουρική υψηλής έντασης. Θα πρέπει πάντα να κατευθύνετε τις φυτείες υψηλής έντασης απευθείας στον κήπο. Είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί μια φύτευση υψηλής έντασης από την αρχή. Απλώς δεν μπορείτε να φέρετε τα φυτά αρκετά κοντά μεταξύ τους για να επωφεληθείτε πραγματικά από την εντατική μέθοδο. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επιλέγετε τα σωστά είδη καλλιεργειών. Η άμεση σπορά λειτουργεί καλύτερα για καλλιέργειες ταχείας ανάπτυξης που μπορούν να φυτευτούν απευθείας στον κήπο και δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους για να τους δώσει το προβάδισμα.

Η φύτευση από σπόρους είναι απαραίτητη για αυτή τη μέθοδο και λειτουργεί εξαιρετικά καλά για το μαρούλι.

5. Συγκομιδή με τον σωστό τρόπο

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι για φυλλώδεις καλλιέργειες όπως το μαρούλι, μπορεί να χρειαστεί να συγκομίσετε μια φύτευση υψηλής έντασης λίγο διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Αντί να περιμένετε να μεγαλώσει το μαρούλι σας και να σχηματίσει κεφάλια, θα κόψετε τα φύλλα με στυλ κομμένο και έλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να μαζέψετε τα χόρτα σας για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς δεν κόβετε ολόκληρο το φυτό. Τα κεντρικά φύλλα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ξανά και ξανά, οδηγώντας σε πολύ μεγαλύτερη συγκομιδή κατά τη διάρκεια της ζωής του φυτού. Αυτή η μέθοδος συγκομιδής λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για τα περισσότερα φυλλώδη χόρτα σαλάτας που καλλιεργούνται με τη μέθοδο κηπουρικής υψηλής έντασης, όπως μαρούλι, αντίδι, ρόκα, σπανάκι, μιζούνα και άλλα.

Για τα ριζώδη λαχανικά όπως τα παντζάρια, τα καρότα και τα κρεμμύδια, θα αραιώσετε μερικά από τα φυτά σταδιακά καθώς αρχίζουν να γίνονται αρκετά μεγάλα για χρήση. Τα παντζάρια είναι μια νόστιμη εναλλακτική λύση στο ελβετικό σέσκουλο, οπότε αν χρειαστεί να αραιώσετε τα παντζάρια σας μόλις γίνουν μεγάλα τα χόρτα αλλά δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη βολβοί, μπορείτε να φάτε τα χόρτα από τα αραιώματα σας. Τα κρεμμύδια μπορούν να αραιωθούν για να τα χρησιμοποιήσετε ως πράσινα κρεμμύδια, ενώ μπορείτε επίσης να τραβήξετε καρότα και παστινάκια μόλις φτάσουν σε κατάλληλο μέγεθος, αφήνοντας χώρο για τα μικρότερα να αυξηθούν αργότερα.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κηπουρικής υψηλής έντασης, μπορείτε πραγματικά να εξοικονομήσετε χώρο, να καλλιεργήσετε περισσότερα φυτά και να απολαύσετε πολύ μεγαλύτερη συγκομιδή από ό,τι όταν χρησιμοποιείτε την παραδοσιακή απόσταση στον κήπο.

Είμαι ενθουσιασμένος που θα δοκιμάσω αυτή τη μέθοδο στον κήπο μας φέτος και θα σας ενημερώσω πώς πάει για εμάς!

Εν τω μεταξύ, εδώ είναι ένα χρήσιμο βίντεο από MIGardener απαντώντας σε μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αυτής της τεχνικής με το μαρούλι, από τη φύτευση έως τη συγκομιδή:

Schreibe einen Kommentar